25 Септември, 2024 03:12 772 22

25 септември 1396 г. Султан Баязид с подкрепата на сръбски княз разбива кръстоносците при Никопол

  • султан баязид-
  • баязид светкавицата-
  • битка-
  • никопол-
  • кръстоносен поход

Сражението слага край на надеждите за освобождението на България

25 септември 1396 г. Султан Баязид с подкрепата на сръбски княз разбива кръстоносците при Никопол - 1
Снимка: Архив

На 25 септември 1396 г. султан Баязид заедно с подкрепата на сръбския си васал - княз Стефан Лазаревич, разбива кръстоносците при Никопол. Сражението е в резултат на обявения през 1394 г. от папа Бонифаций IX кръстоносен поход против турците за освобождение на Европа. Това е предпоследния голям кръстоносен поход и последният западноевропейски кръстоносен поход на Изток в Средновековието (последният е Варненският 1443 – 1444 г.). За бързите си действия султан Баязид получава прякора си Светкавицата.

След победата си в Косовската битка 1389 г. османските турци завладяват по-голямата част от Балканския полуостров. Под османско владичество пада през 1393г. Търновското царство. Покорена е и Византия. Единствено Константинопол все още се държи, въпреки че на няколко пъти е обсаждан от турците.

През 1395 г. цар Иван Шишман е убит в дунавската крепост Никопол по заповед на султан Баязид I, тъй като не изпълнява своите васални задължения и не изпраща войските си в помощ на турците. Брат му, цар Иван Срацимир, който владее Видинското царство е принуден също да стане васал на турците. Османската завоевателна вълна залива Балканите и достига до пределите на Унгария.

Унгарският крал Сигизмунд, който става император на Свещената римска империя, първи от европейските монарси бие тревога за османското нашествие към сърцето на Европа. Той започва преговори с французите за организирането на общ кръстоносен поход, който е подкрепен от папа Бонифаций IX. Сред организаторите на похода се откроява бургундския херцог Филип II Смели.

През 1396 г. неговият син Жак Безстрашни повежда 10000 френски рицари на изток. Към него се присъединяват 6000 германски рицари от Рейнските области, Бавария и Нюрнберг, под командването на принца на Хохенцолерн – Фридрих, и 1000 англичани и шотландци. Освен тях към кръстоносната армия се присъединяват полски, австрийски, швейцарски, ломбардски и хърватски войници. Венецианският адмирал Нико събрал флота от 44 галерии от морските градове-републики Венеция и Генуа. С тях пристигат от остров Родос и се вливат в кръстоносната войска рицари от Йоанитския орден.

Унгарският крал Сигизмунд се присъединява към кръстоносната армия с 30000 воини. Общо християнската армия достига до 60000 души. За главнокомандващ на кръстоносния поход е определен 24-годишният граф Жан Безстрашни. Кавалерията на кръстоносците се командва от френския маршал Жан льо Менгр, известен още като Бусико. Воеводата на Влашко Мирча Стари, който е васал на Унгария, също се включва в кръстоносната войска със свои конни отряди. Той има боен опит срещу Баязид, на когото нанася тежки удари в битките. Кръстоносците потеглят към България, движейки се по левия бряг на река Дунав.

С венециански кораби по Дунава пристигат от Родос малък брой рицари йоанити начело с великия магистър на ордена на Свети Йоан Филибер дьо Наяк.

Армията пресича Дунав при Железни врата при гр. Оршова, като прехвърлянето с лодки и понтони трае осем дни. Френският маршал Жан льо Менгр разказва, че когато кръстоносната армия стигнала под стените на Видин, „излезе от града господарят на този град, който беше православен християнин и беше подчинен насила от турците. Той предаде града и цялата си земя на унгарския крал, а също и всички турци, които бяха вътре в града“. Кръстоносците плячкосват районите, през които минават. Рахово (днес Оряхово) е разграбен, а жителите му – турци са пленени или убити.

Кръстоносците не са докарали със себе си обсадни машини, а Никопол е добре снабден и защитен. Въпреки това кръстоносците не очакват султан Баязид I да се появи скоро с войските си, тъй като е зает да обсажда Константинопол. Той обаче вдига обсадата на Константинопол и с войска се отправя в бърз ход към Никопол. По пътя към него се присъединява неговият васал, сръбският княз Стефан Лазаревич с тежко въоръжени конници.

Битката е ожесточена и започва с кавалерийска атака на френските рицари под командването на Жан дьо Невер, станал известен като Жан Безстрашни, след като напада безстрашно врага. Тя обаче завършва с поражение на кръстоносците след появата на сръбските рицари, които се бият на страната на турците. Поражението на силите, изпратени срещу турците, от Франция, Англия, Шотландия, Унгария, Свещената Римска империя, Полша, Швейцария, Венеция, Генуа, Влахия, България, Тевтонския орден и ордена на рицарите на Св. Йоан, е и последният удар срещу загиващото Второ българско царство и угасване на една от последните европейски надежди за спасяването на Константинопол от турците.

На 26 септември Баязид заповядва екзекуцията на между 3000 и 10 000 пленници като отмъщение за убийството на турци в Оряхово от французите. Пленниците под 18 години той запазва за собствената си армия или продава в робство. Видинското царство пада под турска власт веднага след битката при Никопол, а цар Иван Срацимир е пленен и затворен в Бурса.

Всички следващи опити за освобождаването на Балканския полуостров –въстанието на престолонаследниците Константин Срацимир и Фружин Шишман в северозападните краища на покорена България от 1404-1408 г., завършило с тяхното поражение и превръщането им в дребни васали на Хабсбургите; последният кръстоносен поход начело с полско-унгарския крал Владислав II Ягело и трансилванския воевода Януш Хуняди от 1443-1444 г. и присъединилите се към него балкански владетели – Георги Бранкович, Влад Дракул, Георги Кастриоти – Скендербег, завършил с разгрома на християнската войска и гибелта на младия крал в битката при Варна от есента на 1444 г., довеждат до окончателното покоряване на Сърбия (1459), Босна (1463-1465), Албания (1479), Херцеговина (1482) и до превземането на византийската столица Константинопол (29.V.1453), Тесалия (1460), Пелопонес (1468), Далмация и Черна Гора (1499) от армиите на османските владетели Мурад II (1421-1444), Мехмед II Фатих (1444-1446; 1451–1481) и техните наследници.

Влахия и Молдова също са принудени да прекратят съпротивата си и да признаят властта на османските султани, а унгарските земи, още в първите десетилетия на ХVI век, се превръщат в арена на поредния сблъсък между Изтока и Запада, олицетворяван от Османската и Хабсбургската империи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Признателен

    18 4 Отговор
    Вечна слава и почит към европейците, били се за нашата свобода в ония тъмни времена! Ние не забравяме.

    Коментиран от #3, #15

  • 2 Анджо

    17 5 Отговор
    Сърбите са проклет народ и ние трябва да го имаме винаги на предвид. На балканите теса проклетите.
  • 3 Анджо

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Признателен":

    Даа ма след освобождението не са искали да се обединим и много Българи остават далеч от нас.

    Коментиран от #5

  • 4 Венци

    10 3 Отговор
    Сръбския княз е долен п3д3раст.
  • 5 Признателен

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Анджо":

    Анджо, прав си, така е станало. Но първо, за 5 века много неща са се променили в Европа и в света, и второ, тия, които не са искали да се обединим, не са всичките народи, от които са героите в края на 14 век и тези от 15 век, а са били само "великите" към момента сили - сещам се за руснаци, англичани, австроунгарци. Дори и така, това не омаловажава героизма на дедите им, които са ни помогнали, колкото са им стигали силите тогава. Направили са, каквото е било възможно - дали са сериозни суми за организирането на освободителните си походи, рискували са живота си, а и немалко от тях са го дали на бойното поле, за нас.

    Коментиран от #12

  • 6 Уса

    9 7 Отговор
    Обединена Европа е била победена а една Русия прави Турците на кайма и освобождава България,защото го прави заради българите.Човешките животи и свобода не могат да се измерят с нищо матерялно,защото голи се раждаме и голи умираме,но никога с фес

    Коментиран от #8, #10, #11

  • 7 Русофилите да четат

    9 6 Отговор
    Тогаз не е имало Русия дори Молдова е имало.
  • 8 Признателен

    7 8 Отговор

    До коментар #6 от "Уса":

    Точно затова и досега никой не е против Руски паметник и паметника на Цар Освободител в София. Ние си ги харесваме и искаме да продължават да стоят на местата си.
  • 9 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    1 8 Отговор
    А ИСКАНДЕР БЕГ - АЛЕКСАНДЪР ШИШМАН
    .. СИНА НА ИВАН ШИШМАН
    ....КОЙТО Е ПРИЕЛ ИСЛЯМА СЕ Е БИЕЛ
    НА СТРАНАТА НА ТУРЦИТЕ
    .....
    ДОКАТО НЕЗАКОННИЯ МУ БРАТ , ИЗВЕСТЕН КАТО ЙОСИФ ВТОРИ - КОНСТАНТИНОПОЛСКИ ПАТРИАРХ
    .... Е ПРОПОВЯДВАЛ СРВД БЪЛГАРИТЕ
    " ОБИЧАЙТЕ БАЯЗИД"

    Коментиран от #13, #16

  • 10 Въй Въй Въй

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Уса":

    И къде е била тази Русия, когато Европа иска да ни освобождава? Нали ни освобождава заради нас? Да не говорим къде е била 500 години, след като толкова е била загрижена за българите? ..... Така е, човек като не си знае историята и почва като латерна да повтаря с какво са му напълнили комунистите главата по заповед на руснаците . По време на комунистическото робство даже и Коледа и Великден нямаше, целият народ мълчеше и с наведена глава отиваше да работи, вместо да почива и да е заедно със семейството си на такива християнски празници
  • 11 Анджо

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Уса":

    Ти си болен нещо.
  • 12 Анджо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Признателен":

    Съгласен съм, но само леко го намекнах. Но виж русофила безмозъчен как разсъждава.
  • 13 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Александър Шишман или след като приема исляма Искендер бей е първородният син на цар Иван Шишман. Пленен при падането на Търновското царство, той приема исляма и е наречен Искендер. Вероятно благодарение на влиянието на деспина Оливера върху Баязид Александър Шишман е бил назначен за управител на Самсун, център на някогашния емират Кастамону на племето Цани (Джаник). Но за да запази живота си, Александър е трябвало да приеме исляма.
  • 14 Паразит светкавицата

    1 0 Отговор
    Паразит светкавицата

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Йосиф II е православен духовник, вселенски патриарх в Цариград от 1416 до 1439 година, по народност българин.
    ....
    Йосиф е роден около 1363-1365 г. като извънбрачен син на твърде младия по това време престолонаследник Иван Шишман и още като юноша приема монашеството.
  • 17 Кокосово поле

    2 0 Отговор
    Защо триете ве шматки.бг Историческите събития могат да се представят по един или друг начин, в зависимост от конюнктурата.
  • 18 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Паразит светкавицата":

    И 500 години ни осветява
  • 19 Трябва да се знае, че Османската войска

    2 0 Отговор
    е била много добре подготвена и въоръжена съ съвременна бойна техника. Султаните са отдавали голяма грижа за подготовката на армията си. Нареща им,Кръстоносците а били една сбирщина от различни държави, недобра единност и слаба съвременност на оръжието си. Още повече, че е имало предателство всред Християните, като Сърбите Хритияните се усещат , че с такава сбирщина, лошо въоръжена, война не се печели и при битката за Виена нанасят първата голяма победа над Османската армия, което е и повратната точка, след която Османлиите започват да губят. . „
  • 20 Русия, по-скоро Моосковското княжество

    1 0 Отговор
    е е току що оформящо се, малко по територия и чиленост. Русия става силна при Иван Грозни, който разбива Оманските войски, идващи от Волжка България, която е приела исляма. След разгрома на Османлиите, Иван Грозни покорява мюсюлманска Волжка Бълария и я присъединнявя към Московска Рус. Всички велможи от бившата Волжка Бъгария приемат Християнството и стават придворни на Руския цар в Москва. Русия става силна след Петър Първи , при Екатерина, заобиколена от способни генерали и адмирали. Водени са много битки, спечелвани от Руснаите за завладявяне на Приазовието, Крим, Причерноморието.По същото време Русия присъеденява Сибир, разгромявайки Тартарската армия на хан Емелян Пугачов.

    Коментиран от #22

  • 21 00001

    2 0 Отговор
    Кръстоносците губят битката защото избират за предводител млад и жаден за слава военноначалник който никога не е воювал с ориенталците, и не слуша съветите Мирча Стари нито на Унгарския Крал
    Османите са били почти пречупени, докато не се появява Сръбската Тежка Кавалерия скрита в гората на хълма, тя спечелва войната за Баязид. Тамерлан е трябвало да поживее малко по-дълго, той изпраща пратенници до Баязид, и му казва да върне откраднатите земи от християнските крале, и напусне територията на тези държави. Баязид и да се подчини.На което Баязид отвъща с обиди, След което Бяазид е пленен в битката при Анкара 1402, Тамерлан го пита какво щеше да направиш ако ме беше пленил, Баязид му казва че ще го сложи в клетка и ще го показава. След което баязид е сложен в клетка и показван както маймуна, и във клетката умира.
    Сръбската тежка кавалерия етази спасява децата на Баязид от Тамерлан, и ги връща в България,а геноезците прехвърлят бягащите остатъци на османците на Балканите.Ако не са били прехвърлени Тамерлан е щял да ги изколи всичките, Взема жената и харема на Баязид, но живее само 3 години след битката.
    Крали Марко е обсаждал Търново при превземането му, заедно с други български войници.
    На Иван Шишман му отсичат глават след превземането на Никопол, пред портите на града.
  • 22 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Русия, по-скоро Моосковското княжество":

    МАЙКАТА НА ИВАН ГРОЗНИ
    Е ВОЛЖКА БЪЛГАРКА
    КАКТО И МАЙКАТА НА ПЕТЪР ВЕЛИКИ - ОТ ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ КОИТО ПРИ ИВАН ГРОЗНИ ПРИЕМАТ ХРИСТИЯНСТВОТО :))
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове