30 Септември, 2024 14:13 1 322 81

Васил Велев: Заплатите се изработват. Популизъм е политиците да ги увеличават

  • васил велев-
  • заплата

Минималната заплата е заплата за най-ниско квалифицирания труд - за хора без квалификация, без образование и без трудови навици. Такава заплата не трябва да е цел на 50% българи, с което ние казваме на света, че в България половината са неквалифицирани, без трудови навици и мързеливи

Васил Велев: Заплатите се изработват. Популизъм е политиците да ги увеличават - 1

Заплатите се изработват! Популизъм е, че политиците щели да увеличат заплатите на хората! Хората сами ще си ги увеличат, ако работят по-добре, защото заплатите се вдигат с работа и квалификация.

Това заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), и обясни:

"Никой не трябва да се стреми да получава минималната работна заплата. Минималната заплата е заплата за най-ниско квалифицирания труд - за хора без квалификация, без образование и без трудови навици. Такава заплата не трябва да е цел на 50% българи, с което ние казваме на света, че в България половината са неквалифицирани, без трудови навици и мързеливи. Елате да инвестирате при нас, където работниците са такива. В Европа, а и в света - минимална заплата получават средно 5 до 7 процента. Не трябва да бъде цел в живота на някого да получава минималната работна заплата. А когато тя е вдигната, както сега ще стане - за две години с 38% при ръст на икономиката за същия период от 3,8%, т.е. 10 пъти по-малък, като инфлацията от началото на годината е 1% - вдигане на минималната заплата с тези стойности води до там, че се изравнява заплащането на нискоквалифицирания със средноквалифицирания труд, а в някои региони се изравнява и с висококвалифицирания труд. Ако всички получават по равно, то тогава защо някой да се старае да работи по-добре и по-квалифицирано. Това води до изравняване на всички към най-малкия трудов принос. Това забавя нашия растеж, забавя стандарта на живот, забавя доходите, но политиците се чувстват щастливи, защото те са вдигнали заплатите".

"Това, което е предложено и се обсъжда, е основната минимална работна заплата да бъде равна на 50% от брутната, изчислена по формулата в Кодекса на труда. Докато Директивата за адекватни минимални работни заплати на ЕС казва, че трябва да се сравняват брутната минимална с брутната средна заплата, или пък да се сравнява нетна с нетна. Ние имаме данни за основната средна и тъй като се определя основна минимална, а не брутна минимална, е коректно да се сравни с основната средна. Тогава трябва да бъде минималната заплата, за същия референтен период, като вземаме данните, равна на 838,35 лева. ... И по трите референтни сравнения, които Директивата на ЕС казва, ако се правят коректно, минималната заплата трябва да е между 670 и 800 лева. И тогава тя ще се получава както в другите европейски страни от 5-7%, а не от близо 50% както при нас", смята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Васил Велев подчерта, че има много индикации за посивяване на бизнеса в България:

"Когато посланието от политиците е, че няма нужда да работите повече - ние ще ви вдигнем заплатите, хората не се квалифицират и не работят. Ако заплатите, които държавата казва, че трябва да се платят, не се изработват, има два начина - или да се вдигне цената на изработеното, или да се съкратят работници и да се свие производството, а най-накрая да се затвори или избяга в друга държава, а ако е малко предприятие - да се скрие в сивата зона на бизнеса. Посивяването на бизнеса ние го индицираме на пазара на труда много отчетливо. Бягството на бизнес от България не е спряло. Ние знаем за още няколко международни компании, които се готвят да напуснат страната. Това е защото имаме обидно послание за хората в страната, че половината са неквалифицирани и без трудови навици, затова получават минимална работна заплата".

Според него българите работят по различен начин, когато са в чужбина и когато са в България:

"Защото тук посланието е, че няма нужда да работите, защото ще получите пак толкова. Трябва мотивация! Никой не трябва да се старае за минимална заплата, трябва да се старае да работи за няколко пъти по толкова, трябва да се квалифицира, за да получава повече. Но когато системата е направена така, че човек и да се квалифицира, и да се труди повече - пак получава същото, тогава той се демотивира".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    27 7 Отговор
    В България дори и заплатите са на кредит с палава лихва.

    Коментиран от #10, #24

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пич

    83 3 Отговор
    То и бизнеса се създава , а не се получава в куфарчета !!! С , ждрольо .....?!

    Коментиран от #42

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Начо

    66 3 Отговор
    А по голям популизъм е че работодателите са коректни. Не ги питайте как са изкарали първия милион. На всички им подариха заводи и предприятия.

    Коментиран от #57

  • 6 Гуньо Простиа

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гуньо Простия":

    Гърбава
  • 7 висококвалифициран труд за 1000 лв

    71 3 Отговор
    Цитат: "вдигане на минималната заплата с тези стойности води до там, че се изравнява заплащането на нискоквалифицирания със средноквалифицирания труд, а в някои региони се изравнява и с висококвалифицирания труд."


    Смятай какви бизнеси има в България щом средно и високо квалифицирания труд е оценен на 1000+ лв :)
    Няма повече какво да говорим за кадри, образование, имиграция и демографска криза --- това е достатъчно да знаем ;)
  • 8 Чочо

    31 2 Отговор
    Съгласен съм.
    Ама има и такива работници които вкарват но не вземат ,защо?
    Защото да има повече за хрантутници от институциите,които "дават" разрешенията.....но срещу комисионна.
  • 9 Още неразбрал

    43 3 Отговор
    Циркаджия..викни си индианци да видим как ти се получава
  • 10 Северен мъкедонец

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    А как са в дупката източна Албания?
  • 11 Боко

    21 2 Отговор
    Аз ли да инвестираме вместо работодателя,а?
    Измъкват те и те изхвърлят на пътя.
    Защото нямало инвестиции!!!!!!!
  • 12 Аз съм

    40 1 Отговор
    Да де ама всички работодатели в по-голямата си част ще клонят към тая заплата,и тогава хептен няма да има кой да работи.Първо направи заплатите на нискоквалифицирания труд в твоите предприятия такава каквато предлагаш да видим кой е шантав да се сцепва от работа,и после опитай ти да живееш с тая заплата каквото остане след удръжките цял месец!?То да се приказва когато си не знаеш парите е лесно!!!
  • 13 Ейй

    12 18 Отговор
    Абсолютно прав е. Защо да бачкам като клатикраковците в администрацията получават почти колкото мен?!
  • 14 БСТ

    42 5 Отговор
    В БГ работодателите са най долните от целия ЕС. Заплатите са ни като в Африка иначе сме Европейци.
  • 15 Тома

    50 2 Отговор
    А как ще определиш заплатите на депутатите.Те какво к.ми янко изработват че на всеки три месеца си ги вдигат
  • 16 Ето ви

    33 5 Отговор
    Нацист ако не сте виждали
  • 17 Тцъ

    37 1 Отговор
    То и бизнеси не трябва да се раздават на назначени "бизнесмени" от ДС! Ама......!
  • 18 Читател

    15 0 Отговор
    Как да се обидя бе идиот с идиот.
  • 19 ТаУмВзе

    22 0 Отговор
    Матряла се Щави Яко за Уж заплата, която не стига за Нищо. Докато политягите си купуват вилички, коли и каки по бацелоната. После що няма Бизнес и Развитие ли? Като свърши Кинтажа за Крадене се Теглят Милиарди ЗАЕМИ, които няма да има Живи да Изплатят. Врътката на Хамстера е системата!

    Коментиран от #23

  • 20 Истината

    43 4 Отговор
    Работодателите никога няма да искат да плащат високи заплати, дори и да се изработват в пъти отгоре! Работодателите са алчни и не искат да плащат високи заплати, защото искат да си купуват скъпи лимузини, искат скъпи екзотични екскурзии, скъпи палати, скъпи яхти ...

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Факт

    6 0 Отговор
    Радинград!
  • 23 ТаУмВзе

    18 2 Отговор

    До коментар #19 от "ТаУмВзе":

    Когато Ликвидираха Образованието, как да има Конкурентно Способни? Щото при Злият бай Тошо имахме Космонавт, са Пътища нема бре. Хахах
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ейй

    8 12 Отговор

    До коментар #20 от "Истината":

    Ами тогава отвори си конкурентен бизнес и плащай нормално. Така алчните работодатели ще останат без персонал и ще фалират, а за теб ще работят най-добрите и бизнеса ти ще просперира. Давай, чакам.

    Коментиран от #35

  • 26 Парадокс Бг

    25 1 Отговор
    „Ако плащаш с фъстъци - ще ти работят маймуни.“ Този цитат е от Джеймс Голдсмит, който Тодор Живков открадна и представи за свой в книгата си като жалък плагиат.

    T.e. освен маймуни, никой друг няма да се върже да ти работи за мизерно заплащане. А от маймуните не се очаква много, те нямат компетенции и опит.
  • 27 От комунист капиталист не става

    26 3 Отговор
    Ти в кой век живееш ве Велев Като не може да плащате продавайте бизнеса ще дойдат такива които могат Да не говорим че някъде вече дават Безусловен базов доход без да работят

    Коментиран от #30, #34

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този палавник

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Айде сега":

    Няма жена,той е жената в семейството.
  • 32 Лост

    12 1 Отговор
    И как пресметна ,че инфлацията е 1% от началото на годината?
  • 33 Луд

    17 2 Отговор
    Ми вдигнете заплатите на средно квалифицираните и ги изравнете с европейските. Тя държавата си смята минималната ,вдига я и се извинявам ва хората ,че е ниска все пак ,ама от кражби няма повече.Той тръгнал да обяснява ,че по този начин се изравнява със средната.Боже, прости му, той не знае какво говори.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ко каза

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ейй":

    Аааа няма да стане.Това не е като да чатиш в нета докато ти тече работното време!
  • 36 уйко калеко

    7 11 Отговор
    Напълно е прав господина ,Ваяка заплата трябва да се изработи.Изкуственото повишаване на заплати пенсии без реални икономически показатели в посока плюс, води до заеми и увеличаване на дълга и скрита инфлация.. Не става с труда който си вложил да си изкарал 5 лева, а да харчиш 7 лв.

    Коментиран от #55

  • 37 Велве прасник

    18 2 Отговор
    Б Е С И Л К А за такива гадо в е

    Коментиран от #39

  • 38 Работник

    26 1 Отговор
    "Хората сами ще си ги увеличат, ако работят по-добре, защото заплатите се вдигат с работа и квалификация"

    Ти как стана "индустриалец" бе - като си увеличаваше заплатата сам ли с работа и квалификация или като ти дадоха да "приватизираш" Държавен Фонд ТНТМ, преобразуван във "фондация" "Еврика". Ех пусти "индустриалци" без един ден работа на заплата ще дават акъл. В България никой работодател не ти увеличава заплатата че си свършил много работа или че имаш много квалификации - просто те натоварват с още работа.

    Защо ли в България точно тези "индустриалци" са много против почасовото заплащане или пък на свършена работа. И защо според него работник на бензиностанция в Германия взема 3-4 пъти повече от работник в България щом цените на горивата са еднакви.
  • 39 Ролан

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "Велве прасник":

    Преди това в клетка, в Борисовата градина!!!
  • 40 Защо, той

    14 1 Отговор
    лично не покаже как се изработва една заплата и после да говори?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ПазарИконом

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Подкрепям мнението ти и ще добавя, че никой бизнес по света не е абониран за вечна печалба, както и че никой бизнес по света не е застрахован от фалити, така както са абонирани и застраховани безнесите на г-н Велев и него подобните му български бизнесмени.
  • 43 социалист -анти капиталист

    22 1 Отговор
    Цените Велев , също са полпулизъм .Как така водата стана 5 лева ? Тока защо е толкова скъп , след като имаме АЕЦ? Хранителните вериги защо продават скъпо ? Колко енергия изискава да отгледаш домати, че е на такава цена ? Политиците разрешават спекула със цените и самите те участват , след като цените са високи , значи трябва народа да има покупателна способност .Проумей го , покупателна способност !!! Аз не съм съгласен да ти работя на ниска заплата, а ти през две години да си сменяш Мерседеса с новия модел , работи си сам !
  • 44 този ли назначен

    14 0 Отговор
    за бизнесмен ще говори за заплати...бо.к..лу.. к....капит..ал..ис..ти.чес..ки
  • 45 Тъпана

    15 2 Отговор
    Този не трябва да се изказва всички като него искат хората да им работят без пари да си зададе въпроса защо толкова хора избягаха в чужбина негодник няма да отнесеш нищо трапа те чака
  • 46 Абе и

    7 1 Отговор
    Василев и коментиращи плямпат глпсти. Такова понятие заплата по света няма. Ама, тук си е социализъм. Жив и здрав при това. И мисленето ни и възприемането на действителността са си силно изкривени. А, управлението и живота на територията са катастрофа. На 27.10. идва поредната.
  • 47 Българина

    13 0 Отговор
    Велев , те и имотите не трябва да са на такива космически цени , ама ето виж ги . Тези строежи да не ги правим ние , нали капитала ги прави и ги продава все по скъпо и по скъпо , а материалите отдавна паднаха .
  • 48 а бе кърлеж , ТИ КАК Я ИЗРАБОТВАШ ТВОЯТА

    13 0 Отговор
    ЗАПЛАТА БЕ ПАРАЗИТ ?
  • 49 Развитие

    11 0 Отговор
    ТОЗИ НАГЪЛ ЧЕРВЕН МИЛИОНЕР БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТИ РОБИ
  • 50 На тоя пък...

    7 0 Отговор
    ...все му се струва,че малко работим и много получаваме...!
  • 51 Велев е прав и точно каза...

    9 2 Отговор
    Преди 5 дни в студиото на Цветанка Ризова че в съответствие на производителността на труда минималната заплата трябва да е малко под 800 лева. А не след 3 месеца да е 1200 ...И каза също че това не увеличава покупателната способност на народа защото вдига инфлацията. Даде пример че в София квадрата на апартамент е вече 3 хиляди евро и за апартамент от 100 квадрата трябват 300 хиляди евро. Едно младо семейство откъде да ги вземе. И за вдигане на доходите се теглят заеми с все по високи лихви които само лихвите след 10 години ще бъдат колкото социалните плащания вътре в страната. Ризова отговори че завършва предаването с песимистична прогноза и попита след 10 години ще се търси ли сметка от сега управляващите за банкрута на страната и отговора на Велев беше - Кой ще ги помни тогава сегашните ще са по слънчеви острови и райски курорти

    Коментиран от #66, #68

  • 52 бай Бончо

    10 0 Отговор
    Социализма строи блага , за да ги ползват всички безплатно или на много ниски цени . Окрадохте построеното и накарахте народа да плаща скъпо и пре скъпо и все не ви е достатъчно .Алчни безмозъчни същества , така ли се гради нация и държава ? Заради вас от 9.5 милиона , сега сме 6 милиона , изедници . Работете си сами !
  • 53 Българин

    1 7 Отговор
    Много правилно мнение.Така трябва да бъде.Не трябва да се вдига с толкова мин.раб.заплата,това наистина води до демотивация и българина няма интерес да работи,а и ще се доближи до средната раб.заплата,което е унизително.
  • 54 Пламен Димитров:

    11 0 Отговор
    Увеличението на заплатата на 1077 лева пак ни оставя последни в ЕС .................... ТОЯ ИДЬОТ ВЕЛЕВ В КАПКА ВОДА БИХ ГО УДАВИЛ .
  • 55 Запознат

    14 0 Отговор

    До коментар #36 от "уйко калеко":

    "Ваяка заплата трябва да се изработи"

    Е така де ама тракторист в България взема 5 пъти по-малка заплата от тракторист във Франция а изработват еднакво - как се получава този номер. Май българските "индустриалци" си определят по-големи печалби отколкото френските. Дали този "индустриалец" на който са му подарили бизнеса по партийна линия ще даде на някой свой работник същата заплата като на някой германски работник ако се докаже че българина има по-голяма квалификация от германеца.
  • 56 Макробиолог

    10 0 Отговор
    Тия разговори са се водили в развитите държави преди 100 години.Ако имаш цехче за шиене на ишлеме конфекция нейде в Родопите, но караш майбах,събирай си дърмите и оди у Бангладеш.,Велев. Съвременния бизнес инвестира в технологии, енергоспестяване,квалификация на кадри и конкурентни заплати за да си пази персанала.Другото е по Дикенс 150 години агоу.
  • 57 РазМисъл

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Начо":

    Че "заплата се изработва", Велев е прав, няма от къде да бъдат платени, пари, които не са изкарани/изработени, това и децата го знаят. Само, че не съществува по света измерител с който да се мери стойността на отработения труд, така, че обективно да може да се каже, колко точно е дал с труда си работещият човек. Мери се на око, според алчността на бизнесмена. Едно е ако работника превърне труда си в 100 парични единищи и от тях да му бъдат изплатени 80, друго е когато разни велики бизнесмени искат работника да превърне труда си в 100 парични единици, а от тях да му бъдат изплатени 15 или в най-добрия случай 20. Съвсем трето нещо е, че производителността на работника зависи пряко от средствата за производство, които му е предоставил г-н бизнесмена. Едно е да дадеш мотика на работника и да го обвиняваш, че копае малко по-бавно отколкото оре трактора на другия бизнесмен.
    Честит ни див и необуздан капитализъм.
  • 58 Балканджи Йово

    9 0 Отговор
    Боклуци като Тоя.....ги пращаха в Белене,когато България беше ДЪРЖАВА!

    Коментиран от #62

  • 59 ясновидец

    14 0 Отговор
    Като гледам колко заплата взема касиекрата в Кауфланд -Фрайбург , малко градче в Германия и колко заплата взема касиерката в натоварения Кауфанд -София , където и се разказва играта от работа , не мисля , че мнението ти е от значение . Народа като ви подгони с тоягите ,няма да може да стигнете до островите .Българина най-мрази да му бъркат в джоба .
  • 60 ВЕЛЕЕВ , ДАЙ СИ АДРЕСА БЕ !

    8 0 Отговор
    ИСКАМ ДА ТИ ДАМ ЕДНА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ДА СИ КУПИШ СВЕЩИ С НЕЯ !
  • 61 виктория

    6 0 Отговор
    и тоя не е пил уморен вода!!!
  • 62 ВЕЛЕВ В ЧУВАЛА И НА ПРАСЕТАТА !

    6 0 Отговор

    До коментар #58 от "Балканджи Йово":

    КОЙ ЩЕ ГО ХРАНТУТИ В БЕЛЕНЕ ?
  • 63 виктория

    7 0 Отговор
    велев,ти колко гушкаш на месец!!!
  • 64 Дедо Джо

    0 8 Отговор
    Стига глупости, всички знаем, че 50% от матряла ужким взима минимална заплата, но получава останалите хилядарки на ръка. А сега на тея им вдигнете минималната. Кой ви вярва на статистиките не знам.
  • 65 Мафиотската Д-ва

    9 0 Отговор
    Ами да ви кажа схемата.
    В България ни хранят със фуражна пшеница, все едно сме животни.
    Хляба от ФУРАЖ с печалбата им струва максимум 70-80 стотинки.Продават го двойно.Ама заплати да СА увеличили, от този грабеж??Хахму.мародеРи.Във всеки отрасъл е тази СХЕМА.
  • 66 Икономист

    4 5 Отговор

    До коментар #51 от "Велев е прав и точно каза...":

    "че в съответствие на производителността на труда минималната заплата трябва да е малко под 800 лева"

    Производителността на труда ама никога не зависи от работниците и колкото по малка е минималната заплата толкова по малка е и производителността на труда.

    Ако мога да наема работници да копаят по цял ден за 2 лева аз никога няма да инвестирам в багер защото само дизела и консумативите ще са ми по 2000 лева на ден. Тъкмо минималната работна заплата стимулира работодателите да повишават производителността на труда с инвестиции в машини а не да си харчат печалбите за екскурзии по екзотични острови и да си купуват коли за по 3 милиона.
  • 67 Дедо Джо

    5 2 Отговор
    И децата знаят защо в България цените са високи. Защото 80% работят на сиво, и тъй като не плащат данъци, паричките им могат да заминат към хазната само от ддс от потребление. Баламите са тея дето си плащат данъците. Те плащат два пъти.
  • 68 Точно...

    5 3 Отговор

    До коментар #51 от "Велев е прав и точно каза...":

    Малко статистика - при последното преброяване България е с 6,5 млн.население а реално около 6 млн.защото се броят и много които са в чужбина а по адресна регистрация са в страната. От тях 2,3 млн.пенсионери ,1 млн.лица до 18 год.( за първия учебен ден казаха че 730 хил.ученици открили учебната година) с тези до 6 годишна възраст и неучащите са 1 млн.400 хиляди администрация, 60 хиляди полицаи и 30 хиляди военни и 300 хиляди безработни сметнете колко стават ? Близо 4 млн.а работещите 2 млн. 2 млн.издържат 4 млн.Населението застаряващо ,след 10 години 1,5 млн.трябва да издържат 4 млн. Лихвите само от СБ и МВФ ще са колкото са нужни за пенсии и обезщетения за безработица,майчинство и т.н. Страната обявява фалит ,спират се всички социални плащания. Изгладнелия народ ще щурмува парламент и президентство. Сегашните които вдигат изкуствено заплатите ще са в замъците си по острови,Дубай и Малдиви. Спасението е замразяване на изкуственото вдигане на доходи ,инфлацията се укротява и спират да се вземат външни заеми.

    Коментиран от #76

  • 69 Цако

    10 0 Отговор
    Велев....не знам с какво си се нашмъркал,но в БГ "ВИЕ РаботоДАТЕЛИТЕ" се научете да наемате РАБОТНИК за дадена работа! А не наемаме "Пазач" ама той и градинар и огняр и момче за пазаруване на Г-жа Велева.....а в повече от времето и СЛУГА! Научете се,че в НОРМАЛНА ДЪРЖАВА се заплаща за точно определена свършена работа а не наемаме те за едно а работиш за три.....мръсни ПИЯВИЦИ!!!!!! Такива като теб,КРИБ,МРИБ и тем подобни-мястото Ви е в Затвора....да заработите местата за,които предлагате работа.....тогава може би ще се доближите до Работодателите....мръсни КЪРЛЕЖИ!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 храната и режийните като цени

    6 0 Отговор
    са 5 пъти по-високи, отколкото е себестойността + печалбата им. Да не говорим, че "храната" като цяло е пълен боклук и тотални отпадъци в малко по-шарена опаковка. Разходите на над 70% от населението за храна са огромни, ама наистина огромни и се повишават всяка седмица. Затова, за да не се получат гладни бунтове, държавата изкуствено вдига заплатите вече години наред
  • 72 зоро

    4 2 Отговор
    Сега господин Велев , отговори на българите ,защо през по голямата част от тези 34 години ги държахте на обидно ниски доходи . Дори през 2017 година имаше много хоракоито вземаха до 500 лева заплата . Едно че ще върнете окраденото и второ ще наплатите на всеки българин онова което му отнехте . Идва ви времето , идва дните за разплата . Кураж народе , Бог с нас !
  • 73 работник

    3 1 Отговор
    Като ти работя по -добре и като си повиша заплата с 20 или 50 лева , какво от това . Не се получава скороста с която може един работник да си повиши заплатата , защото цените растат с двойоно по голяма скорост ,но вие знаете това . В държавите към които зорлем ни бутнахте има почасово заплащане , закон за личния фалит и много други , тези неща къде са при нас ? Точно в този момент , цените в хранителните магазини в Германия са по-ниски от цените в България , анадън мо ? Като ви вкараме по затворите , лично ще усетиш линията на бедност , а като ви конфискуваме имотите , ще разбереш какво значи 30 годишна ипотека .
  • 74 Скрънзата

    5 0 Отговор
    Е не е така!Велев пак си пробутва неговите простотии.МРЗ трябва да осигурява минимален жизнен стандарт ,а не под него.Инфлацията може да е увеличена с 1% но е достатъчно висока от няколко години и то рязко.Благодарение на Асен тариката който пусна посредниците на газ с 30% горница,т.е.да има и за него.От алчност не помисли, че индустрията не е готова за това рязко увеличение ,и оттам тръгнаха високите цени.Инфлацията не е намаляла,нито е по ниска ,нито овладяна ,каквото е изискването е ЕЦБ.Велев да казва ,че българите да мързеливи е обидно и несериозно.И в Швейцария е така ,МРЗ е 50 % от максималната.
  • 75 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    По - принцип е прав,но не и за бг.За нормална пазарна икономика е точно както го казва,но тук.....тук няма пазарна икономика защото държавата е и арбитър и играч......Дръж ме за ....ура приставе па го удряй у стената.....
  • 76 Изобщо не

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "Точно...":

    Няма да може да се укроти инфлацията със замразяване на доходи при високи цени,защото няма да кой да работи.И сега не се намират на МРЗ..Най добре е велевци да си намалят печалбата ,защото те смучат точно от ниски заплати да получат висока и свърхвисока печалба.Корекцията трябва да е в едрия капитал ,а не да упражняват натиск срещу вдигане на заплатите и както е видно да се внасят работници от трети страни.
  • 77 Като Гърците

    2 0 Отговор
    Тоягата вдига стандарта
  • 78 ха ха

    2 0 Отговор
    е какви трудови навици като ни възпитавате с не заплащане на труда ? и велев как успява да работи в 20 -30 фирми от където получава заплати или бонуси ? успява ли да си ги изработи или просто обират от негово име работници и служители
  • 79 ИзбираТела

    0 0 Отговор
    Личи си кога кене фът не е работил никога.
    Заплатите се изработват, след това изработеното се заплаща на изработилия го.
    Не може некъв кло зет да взима повече от 50% от изработеното, защото познава друг такъв(същият) от нашите хора, който осигурява работа. Да не говорим, че цената на същата работа (без кло зети по веригата) е в пъти по висока.
  • 80 Български Работодател

    1 1 Отговор
    Работния ден в България трябва да е 14 часа, работната седмица 6 дневна, осигуровките да са само на минимална заплата, а печалбите да не се облагат с данъци ! Платен отпуск не трябва да има, за да не се отпускат служителите, на национални празници да се работи като нормален работен ден, за да не бяга раята към Гърция. Само така ще се оправи държавата !
  • 81 Горски

    1 0 Отговор
    Значи заплатите се изработват, ама държавните субсидии за частния бизнес е пазарна икономика и чист капитализъм, нл тъй?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове