30 Септември, 2024 23:30 419 1

Важните новини във ФАКТИ на 30.09.2024 г.

  • правителствен самолет-
  • черна кутия-
  • евакуирани-
  • димитър главчев-
  • ново ръководство-
  • левон манукян-
  • искра михайлова-
  • иван хиновски-
  • доц. милен любенов-
  • земеделци-
  • съхранение-
  • бойко борисов-
  • самолет-
  • георги кадиев-
  • сос-
  • васил велев-
  • асеновата крепост-
  • социолог-
  • акция-
  • западнонилска треска-
  • загинала-
  • димитър куманов-
  • оран-
  • максим бехар

Българите бяха посрещнати от служебния премиер Димитър Главчев, служебния министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова.

Важните новини във ФАКТИ на 30.09.2024 г. - 1
Снимка: БНТ

Правителственият самолет с евакуираните от Ливан българи кацна на летище София

Правителственият самолет „Еърбъс“ с български граждани на борда, пожелали евакуация от Ливан, кацна на летище София, съобщават от БТА. Днес екип на Държавния авиационен оператор отлетя за Бейрут, Ливан, като с този полет започна поетапна евакуация на сънародниците ни.

Първи данни от черната кутия на катастрофиралия L-39. Полет на пределно ниска височина причина за трагедията

Черната кутия на катастрофиралия L-39 е разчетена. Първоначалният анализ на данните сочи, че вероятната причина за катастрофата е полет на пределно ниска височина преди вертикално издигане, научи "По света и у нас".
Очаква се докладът и данните от разчитането да бъдат предадени на екипа от разследващи следователи и прокурори.

Първите евакуирани от Ливан: Свързването с хората беше много бързо. Благодарни сме на МВнР, посолството и премиера

Малко преди 19:00 ч. на летище София кацна първият полет с евакуирани български граждани от Ливан.
„Изключително сме благодарни за цялата организация и координация на МВнР и премиера Димитър Главчев. Свързването с хората беше много бързо. Посолството ни в Ливан свърши много добра работа. Прибрахме се живи и здрави. Досега не съм била в страна, в която да има такава заплаха, но с всеки изминал ден, положението става все по-сериозно”, разказва наша сънародничка, пристигнала с първия полет, цитирана от Нова телевизия.
Искам да изкажа големи благодарности на министър-председателя и на българското посолство в Бейрут. От посолството ме приеха в 03:00 ч. през нощта, обработиха документите ми и днес вече сме в България. Отначало не приемахме ситуацията насериозно, но положението стана много лошо. Имам познати от други държави, които още не са евакуирани. Първите полети за евакуиране на чужди граждани са от Германия и България. Мои приятели от Германия споделят, че са им поискани пари, за да бъдат евакуирани в страната си”, обясни друг пътник.

Главчев: 89 души пътуваха на сегашния полет от Ливан, утре се очаква да се съберат още

Обсъждаме всякакви варианти за евакуация. Не е изключен и втори полет. Най-важното е да бъде извършен по най-сигурния и безопасен начин. По-скъпо от човешкия живот няма. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев при прибирането на първата група българи, завърнали се с от Ливан при евакуацията с държавния „Еърбъс”, цитиран от Нова телевизия.
"Сравнително бързо се придвижиха нещата. 89 души пътуваха на сегашния полет, утре се очаква да се съберат още. Всички са усмихнати и са живи и здрави, исках лично да се убедя, че всички са добре. Ще евакуираме българите от Ливан по най-безопасния начин, независимо от цената", допълни той.
Според Елена Шекерлетова, заместник-министър на външните работи, работата продължава. "Имахме заявки от около 160 български граждани и техните семейства, малко повече от половината пристигнаха с първия полет. Обработват се и останалите заявки. Ще се насрочи нов полет, в първия момент когато се събере група и пътуването е безопасно. В Ливан живеят около 400 български граждани, но не всички те са заявили желание да бъдат евакуирани", посочи тя.

Заради положителна промяна в новото ръководство: Вдигат запора над сметките на „Столичен Автотранспорт” ЕАД

Вдигат запора над сметките на „Столичен Автотранспорт” ЕАД. Решението е взето заради „сериозна положителна промяна в новото ръководство”, съобщават от Нова телевизия.
Днес се проведоха преговори с борда на директорите на „Столичен Автотранспорт” ЕАД и тъй като видяхме сериозна положителна промяна в новото ръководство и воля да бъдат разплатени висящите задължения, ние ще вдигнем запора над оперативните им сметки. В този смисъл няма да бъде допусната криза с разплащанията, тъй като след днешните преговори с членове на борда на директорите Боян Стефанов, Лъчезар Пеков и Стилиян Манолов се уверихме, че има коренна положителна промяна в нагласите на ръководството”, казват от ДЗЗД „Лидер Инженеринг 2019”.

Министър Найден Тодоров уволни диригента Левон Манукян заради злоупотреби

Във връзка със съмнения за злоупотреби директорът на Театрално-музикалния и филхармоничен център - Разград Левон Манукян е освободен от длъжност със заповед на министъра на културата Найден Тодоров от 30.09.2024 г.

Искра Михайлова: На Делян Добрев му връчиха микрофон като на певец в нощно заведение

С хаос в пленарната зала 50-ото Народно събрание приключи работа преди няколко дни. Депутати от "Възраждане" и ИТН окупираха парламентарната трибуна и по този начин блокираха приемането на промени в Плана за възстановяване в частта „Енергетика“.

Иван Хиновски: Каквото и да правим, до две години ще загубим мините и ТЕЦ Марица-Изток 2

Трябва да е пълно безумие депутатите да не се съберат и да не проведат извънредно заседание относно промените в ПВУ. Ако не го направят, Мини-Марица и ТЕЦ Марица-Изток 2 ще фалират.

Доц. Милен Любенов: Възможно е да има разцепление в ПП-ДБ след изборите

Очакванията са за много ниска избирателна активност. Моите опасения, че ще видим под 2 млн. избиратели. Това което виждаме като послание и политически субекти са партиите, които се провалиха да направят правителство в 50-ия парламент. Това заяви политологът доц. Милен Любенов в предаването "Денят на живо" по Нова нюз.

Мними земеделци опитали да източат 150 000 лева

Опит за източване на 150 000 лева от фондовете на Държавното обществено осигуряване беше осуетен от служители на НОИ-Хасково.

Правителството удължи срока на договора за съхранение на машините за гласуване

Реши се казусът със съхранението на машините за изборите.

Правителството прие решение, с което срокът за съхранение на устройствата за машинно гласуване в склад под наем се удължава на не повече от три години, считано от 1 октомври 2024 г.

Министърът на финансите ще осигури необходимите средства за финансовото обезпечаване на решението.

От своя страна ЦИК следва да сключи съответните договори за наемане на помещение за съхранението на устройствата за машинно гласуване.

Миналата седмица Централната избирателна комисия сезира, че договорът за наем на склада, в който се съхраняват 12 837 машини, е изтекъл в края на юли.

Собственикът на склада предупреди, че без нов договор след края на септември няма да гарантира съхранението на машините.

Борисов на среща с кметовете победители в София: Където има проблем трябва да бъдем при хората

Бойко Борисов проведе работна среща с кметовете на кметства в София, които победиха още на първи тур на местните избори.

Правителственият самолет излетя за Бейрут

Авиоотряд 28 вече лети към Бейрут, за да евакуира българите от Ливан. Справка в сайта flightradar24.com показва, че правителственият Airbus e излетял от София по направление Бейрут около 13 часа.

Георги Кадиев: Не приемайте Климатичната карта, тя предвижда закриване на комплекса „Марица Изток”!

Георги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в е бивш зам.-министър на финансите, бил е общински съветник и депутат от БСП, която напусна и направи своя политическа формация „Нормална държава”.

На извънредно заседание: СОС ще гласува 6 млн. лв. за транспорта

Столичните общински съветници се събират на извънредно заседание на 3 октомври. Те ще обсъдят отпускането на заем от 6 милиона лева за транспорта в София. Предложението е на кмета Васил Терзиев.

Васил Велев: Заплатите се изработват. Популизъм е политиците да ги увеличават

Заплатите се изработват! Популизъм е, че политиците щели да увеличат заплатите на хората! Хората сами ще си ги увеличат, ако работят по-добре, защото заплатите се вдигат с работа и квалификация.

Кола падна в пропаст край Асеновата крепост и се стовари върху дърво

Кола падна от голяма височина край Асеновата крепост, съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал на 29 септември. Автомобилът е паднал в пропаст и се е стоварил върху дърво.

В болница в Пловдив са настанени 29-годишната шофьорка и 40-годишен мъж.

Взета е кръвна проба за химически анализ. По случая се води разследване.

Добромир Живков: Избирателната активност ще реши резултата от вота

Избирателната активност ще е показателят, които ще определи по какъв път ще поеме политическия живот у нас след вота на 27 октомври. Все още е рано да се прогнозира насоката на избирателите, защото голяма част от тях все още не са решили дали и за кого ще гласуват.

Специализирана полицейска акция за купуване на гласове в Бургас, има задържани

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, както и с конвенционалната престъпност, се провежда в момента на територията на град Бургас. Има задържани, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР.

Все още се чака докладът за черната кутия от катастрофата на "Граф Игнатиево"

Черната кутия на самолета, който падна през септември край авиобаза "Граф Игнатиево", вече е в Чехия и предстои да бъде представен докладът за данните от нея. Това съобщи министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Нов случай на западнонилска треска е регистриран в София

Един нов случай на западнонилска треска е регистриран в София за периода 23-29 септември 2024 г., според данните на Столичната регионална здравна инспекция. За предходната седмица са били докладвани седем нови случая в столицата. През целия месец септември, общият брой на потвърдените случаи на заразени със западнонилска треска в София възлиза на 15, сочат данните, публикувани на сайта на инспекцията.

Млада шофьорка загина при челен удар с камион в Плевенско

21-годишна шофьорка загина при тежка катастрофа в Плевенско, съобщиха от полицията.

Димитър Куманов: РИОСВ-София лъжат за река Струма!

РИОСВ-София лъжат за река Струма! Това заяви пред БНР Димитър Куманов, сдружение "Балканка".

Няма пари: Българските фермери няма да получат "украинската помощ" до крайната дата

Днес е крайна дата, на която всички земеделци очакват да получат т. нар. украинска помощ.

Максим Бехар: В България радикализацията на политическото говорене не е предизвикана от политически позиции

„В България радикализацията на политическото говорене не е предизвикана от политически аргументи или позиции, а от политическо неможене. Това са хора, които дори да имат някаква политическа ориентация – ляво-дясно, националисти, патриоти, нямат поглед за това, което трябва да се случи в близките 3-5 години у нас”. Това заяви пиар експертът Максим Бехар в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това ли са

    0 0 Отговор
    Новите ни “ сънародници”?
    И кой ги контролира къде са отседнали? А жените, красавици! Що ни ониждаш бе, Главанак! Ние не сме такива арабски застаряващи мушмули ! Утре ще дойдат и индийци и мароканци и от племето Бонго- Тонго, щото наще урви се пръснаха по целия свят!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол