Last news in Fakti

20 Април, 2006 00:00 758 0

Общината дава парк в центъра на София за застрояване

  • парка-
  • застрояване-
  • района-
  • диков-
  • общината-
  • строи
Архитектурната комисия към Столичния общински съвет прие в сряда нормативите за застрояването на парк "Възраждане", който е 102 дка. Той е между ул. "Партений Нишавски", "Българска морава", "Камен Андреев", "Добруджански край" и бул."Скобелев", недалеч от строящия се "Мол София". Интересът към тази територия е огромен, като вече няколко фирми са представили проекти, стана ясно по време на обсъждането. Неотдавна част от терена беше предложен от кмета Бойко Борисов на градския съд да си построи сграда.

,Какво точно ще се строи ще стане ясно след конкурса за изработването на подробен устройствен план на парка. Той е разделен на три зони за застрояване. Предвидените параметри на половината от територията на парка с лице към ул. "Опълченска" са 100% плътност, кинт 5 и 20% зелени площи. Това вече не е никакъв парк, реагираха общинските съветници арх. Стефан Беязов и арх. Борислав Борисов. В зоната за спорт плътността на застрояване е 20%, кинт 0.3%, като половината от терена е отредена за зелени площи.

Третата зона е предвидена за изграждането на многоетажен паркинг, за който има оферта от строящия се в съседство "Мол София". Останалите предложения, постъпили в общината за строителство на търговски и спортно-развлекателни центрове в бъдещия парк са на "Глобъл интернешънъл" - Варна, "Поли арт - Аквапарк", "Ал. Базаз", циркова агенция "Балкански и синове". Израелската компания "Ащром", също искаше част от парка като обезщетение за това, че не може да строи до Руската черква. Според главния архитект на общината Петър Диков най-добре е строителството в парка да се даде на концесия, защото общината няма откъде да извади 25 млн. евро, за да строи сама.

В т.нар. Сити на София, заключено между бул. "Княгиня Мария Луиза", "Александър Стамболийски", "Христо Ботев" и ул. "Пиротска" да се строят 8-етажни сгради, решиха общинските комисии по архитектура и инженерна инфраструктура по предложение на арх. Диков. Предшественикът му Стоян Янев предвиждаше високо застрояване с нормативи, по-големи от допустимите за района. Срещу това се обявиха граждански организации. Сега предстои общинският съвет да вземе решение за изготвянето на подробния устройствен план за местността.

Одобреният от Диков и съветниците вариант предвижда по бул. "Тодор Александров" в участъка от бул. "Мария Луиза" до бул. "Христо Ботев" да се строят сгради с кота корниз 25 метра (8 етажа). Два са обектите на 15 и 18 етажа, които са разположени върху общински терени до католическата църква. Според автора на проекта арх. Тодоров този вариант ще превърне територията в "безлюдна зона", изпълнена със скъпи офиси, магазини и заведения.

Плановете за цялостното застрояване по бул. "Тодор Александров" се очакват от инвеститорите, но вече години не се приемат по различни причини. Липсата им блокира пазара на имоти в района. Собствениците изчакват с продажбите. В същото време чужди инвеститори напират да купуват раздробените парцели, като цените в района на Булбанк вече достигат 2000 евро/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА