Last news in Fakti

26 Септември, 2007 00:00 336 0

„Зелените сгради“ у нас с 2-8% по-скъпи от обикновените

  • технологии-
  • между-
  • повече-
  • строителството-
  • сградата-
  • сгради-
  • гаров
,Инвестициите в изграждането на енергийно ефективни сгради оскъпяват строителството средно с 2%, но стойността на ползите от тях е в пъти по-висока. Това каза Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International - България, по време на международната конференция "Устойчиво развитие в сектора на недвижимите имоти", организирана от Colliers.

По думите му у нас това оскъпяване е между 2 и 8%, или с между 30 и 50 долара по-скъпо на кв. м строителство.

Главните разходи са свързани с проектантската работа по сградата, защото тези „зелени“ технологии, както и практиката като цяло, все още не са достатъчно разпространени в сектора на строителството у нас. Цената им като дял от стойността на строителство на сградата се очаква да се понижи с времето, когато те започнат да се прилагат на по-широка основа.

За сметка на това ползите от внедряването на енерго-спестяващи технологии в строителството са значителни. Сред „измеримите“ ползи са понижаването на потреблението на енергия и вода, пълноценно използване на отпадъците и др. Като цяло чрез „зелените“ технологии може да се постигне между 25 и 30% директно намаляване на разходите за енергия, но има също и косвено намаляване. Понижават се също разходите за управление и поддръжка на сградата.

Гаров даде пример с компании, помещаващи се в „зелени“ сгради, които могат да пестят от разходи, свързани със здравословното състояние на служителите. Той каза, че според статистически данни хората прекарват средно 90% от времето си в затворени помещения, където, противно на очакванията, замърсителите на микроклимата са между 10 и 100 пъти повече отколкото навън. Подобрената среда води и до повишаване на продуктивността на служителите, понижаване на работните отсъствия, по-лесно привличане и задържане на персонала.

От наблюденията си от консултантската практика Гаров каза, че бизнесът обръща все повече внимание на „зелените“ офис сгради и повишава изискванията си за такива стандарти. От друга страна, оценителите също са започнали да признават енергийно-ефективните технологии, използвани в сградите като добавена стойност към имота и съответно инвеститорите все повече ще се стремят да включват такива обекти в портфолиото си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА