Last news in Fakti

9 Април, 2009 00:00 533 0

Милко Ковачев – главен съветник „Енергетика и природни ресурси” в ЕБВР: Инвеститорите в имоти се насочиха към възобновяема енергия

  • проекти-
  • енергия-
  • които-
  • други-
  • много-
  • инвеститорите-
  • възобновяема-
  • трябва-
  • забавяне-
  • години-
  • проект-
  • централи-
  • добре-
  • източници-
  • финансиране-
  • проектите-
  • възобновяема енергия-
  • тази гледна точка-
  • възобновяема енергия това-
  • във възобновяема енергия

Господин Ковачев, смятате ли, че световната икономическа криза ще охлади интереса на банките към финансирането на проекти във възобновяема енергия?
- Това е валидно за цяла Европа защото има икономическо забавяне, недоверие сред финансовите институции и забавено кредитиране. Възобновяемите източници са характерни с това, че са капиталоемки и че в началото на цикъла на проекта и неговата реализация има значителни разходи. От тази гледна точка капиталоемките проекти днес се гледат много по-внимателно. Достъпът до търговско финансиране е много по-ограничен. Международните финансови институции обаче продължават да гледат, да подпомагат и да финансират добре развити и зрели проекти. Европейската банка за възстановяване и развитие не е спряла да гледа такива проекти, но те трябва да са добре структурирани и с достатъчно ясни и устойчиви партньори, за да получат финансиране. Несъмнено в условията на забавен икономически растеж като че ли напред изплуват проектите по енергийна ефективност. При тях с най-малко вложени средства може да се получи най-голям ефект. ЕБВР отдавна работи в тази сфера не само в България, но и във всичките страни, в които оперираме. Известни сме с кредитните линии, които предоставяме на банки на българския пазар за енергийна ефективност в индустрията, бита и общински сгради. Това са проекти, които изискват по-малък размер на финансирането и имат по-бърза възвръщаемост.


Все пак има опасения,че кризата ще охлади интереса на инвеститорите към възобновяема енергия у нас?
- Сегашното забавяне на икономиката в сектор като енергийния не трябва да подвежда инвеститорите. Това е дългосрочен сектор, в който проектите дълго се развиват и дълго се реализират. От тази гледна точка пропуснатото сега може да се окаже фатално във време на икономически подем. Работата по други енергийни проекти в различни сфери, било то в производството, преноса на енергия или в развитие на възобновяеми източници трябва да продължи. Едни проект за вятърен парк например се развива поне три години, преди да стигне фазата на зрелост и финансиране. След това реализацията му отнема още около година. Ако тези четири години бъдат пропуснати сега, след четири години няма да доведат до никакъв резултат.


Какъв срок е необходим за узряването на един проект за соларен парк?
- Проучванията за осветеността и слънчевата радиация не изискват чак толкова време, колкото меренето на вятъра. Там има много добре разработени и достъпни софтуери, които веднага ви дават каква е осветеността на дадено поле. Разбира се, там развитието на технологиите засега е на стъпка назад от развитието на останалите възобновяеми източници, като вятър и малки водни централи. Именно заради това проектите за слънчеви централи все още са с много високи капиталови разходи и висока изкупна цена. Това не ги прави непривлекателни, но във всички случаи тяхното развие трябва да бъде допълнително поощрявано.


Защо според вас има много псевдопроекти във възобновяема енергия?
- Това, което наблюдаваме, е, че редица инициатори на проекти за производство на възобновяема енергия идват по-скоро от областта на недвижимите имоти. Те са купили земя с други цели, но заради икономическото забавяне и намаляването на туристическия поток или други причини са се отказали от тези проекти. След това тези инвеститори са се пренасочили към други проекти, част от които са за изграждането на соларни централи. Проблемът с този тип предприемачи е, че те искат да реализират земята, която притежават, но не познават нито технологията, нито доставчиците, нито знаят как се структурира такъв проект. Аз бих нарекъл тези проекти незрели. Затова и голяма част от заявените вече проекти няма да се случат. От една страна, причината е в икономическото забавяне, но от друга, и в необходимостта от приспособяване на електропреносната мрежа, за поемането на зелената енергия.


Какви други пречки съществуват пред инвеститорите в зелени проекти?
- Правната и регулаторна среда в момента значително поощрява инвеститорите. Същевременно в България се обсъжда въпросът зелената премия да бъде справедливо разпределена по веригата на доставки. Това е нещо, което се надявам, че ще се случи. Друг въпрос е скоростта на процедурата за присъединяване към електропреносната мрежа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА