Last news in Fakti

9 Май, 2024 04:08 984 40

9 май – Денят на Европа (ВИДЕО)

  • 9 май-
  • денят на европа-
  • ес-
  • европейски съюз

Ражда се Европейският съюз

9 май е обявен за Ден на Европа. На тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз.

Тогава в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“. Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия – сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение. Затова всичко започва на този ден.

Затова на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като „Ден на Европа“. От тогава до днес 9-ти май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута /еврото/. По този начин се обединяват в сърцата на хората два знаменателни момента от историята на континента – победата над фашизма и хитлеризма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир. Дали милионите останали по полетата на Втората световна война не само като войници, но и като мирни и невинни граждани – жени, деца и възрастни, унищожени в нацистките концлагери са намерили покой след толкова мъки, гледайки уж на днешна и мирна Европа от един друг свят на неизживения си живот. Войните не са свършили по света и 66 години след края на Втората световна война страданието е твърде много в света, а една от надеждата остава нова Европа.

Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност. Тези ценности намират израз в икономическо и социално развитие с екологични и регионални измерения, които гарантират достоен жизнен стандарт на всички граждани. Въпреки че Европа съществува от векове, елементите, които са я обединявали при отсъствието на правила и институции в миналото, са били недостатъчни, за да предотвратят ужасни трагедии.

Интеграцията на Европа няма да стане факт за един ден или дори за няколко десетилетия. Все още има много недостатъци и очевидни несъвършенства. Проектът, започнат непосредствено след Втората световна война, е все още нов. В миналото усилията за Европейски съюз са се основавали на доминирането на една група над друга. Тези опити не биха могли да издържат дълго време, защото покорените са имали само едно желание: да си върнат свободата. Днешната амбиция е напълно различна: да се изгради Европа, уважаваща свободата и идентичността на всички нейни граждани. Само чрез обединяване на нейните народи Европа би могла да вземе в ръце съдбините си и да играе положителна роля в света. Европейският съюз служи на своите граждани. Въпреки че запазват специфичните си ценности, обичаи и език, европейските граждани би трябвало да се чувстват удобно и спокойно в своя „европейски дом“. В България е обявен с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май – Деня на Европа.

Ето и пълния текст на Декларацията:

"Световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят.

Приносът на една организирана и жизнена Европа към цивилизацията е много важен за поддържането на мирни отношения. Начело на борбата за обединена Европа от повече от 20 години, Франция винаги е имала за основна цел да служи на мира. Обединение на Европа не бе постигнато и се стигна до война.

Обединението на Европа няма да стане изведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност. Обединяването на европейските народи изисква премахване на вековното противопоставяне между Франция и Германия. Всяко предприето действие трябва на първо място да се отнася до тези две страни.

С оглед на това френското правителство предлага незабавни действия по един конкретен много важен пункт.

То предлага френско-германското производство на въглища и стомана като цяло да бъде поставено под контрола на общ Висш орган в рамките на организация, отворена за участие към другите европейски страни. Обединяването на производството на въглища и стомана веднага ще създаде база за икономическо развитие като първа стъпка към европейска федерация и ще промени съдбата на регионите, отдадени дълго време на производството на оръжия, на които те самите най-често бяха жертви.

Така установената солидарност в производството ще направи евентуална война между Франция и Германия не просто немислима, но и практически невъзможна. Създаването на това мощно производствено обединение, отворено към всички желаещи да участват страни и целящо да осигури на всички държави-членки основни суровини за промишлено производство при еднакви условия, ще положи действителните основи на тяхното икономическо обединение.

Това производство ще бъде предложено на света като цяло - без предпочитания или изключения - с цел да се допринесе за повишаването на жизнения стандарт и за насърчаването на мирните постижения. Европа ще може, разполагайки с повече средства, да се стреми към изпълнението на една от основните си задачи: развитието на африканския континент.

По този начин бързо ще стане ясно, че общите интереси, които са задължителни за създаването на обща икономическа система; могат да бъдат зрънцето, от което да се роди по-широка и дълбока общност между страни, дълго време противопоставяли се една на друга чрез кръвопролитно разделение.

Чрез обединяването на основното производство и създаването на новия Върховен орган, чиито решения ще бъдат задължителни за Франция, Германия и другите държави-членки, това предложение ще доведе до полагането на основите на европейска федерация, необходима за запазването на мира.

За да подкрепи постигането на набелязаните цели, френското правителство е готово да започне преговори въз основа на следното.

Задачата на Върховния орган ще бъде да осигури модернизирането на производството и повишаването на неговото качество във възможно най-кратък срок; снабдяването на френския и германския пазари, както и на пазарите на другите страни членки, с въглища и стомана при еднакви условия; общото развитие на износ към други страни; изравняването и подобряването на условията на живот на работниците в тези сектори.

За да постигнем тези цели, започвайки от много различни равнища, на които се намира в момента производството в държавите-членки, предлагаме въвеждане на някои преходни мерки - като използване на производствен и инвестиционен план, създаване на компенсаторен механизъм за изравняване на цените и на фонд за преструктуриране, който да улесни рационализирането на производството. Движението на въглищата и стоманата между държавите-членки веднага ще бъде освободено от всякакви мита и транспортните разходи няма да се различават. Постепенно ще бъдат създадени условия, които спонтанно ще доведат до по-рационално разпределяне на производството на най-високото ниво на производителността.

За разлика от международните картели, които налагат ограничителни практики на дистрибуцията и експлоатацията на националните пазари и целят поддържането на високи печалби, организацията ще гарантира сливането на пазарите и разширяването на производството.

Определените по-горе основни принципи и мерки ще бъдат включени в договор, подписан от страните и предложен за ратифициране на техните парламенти. Необходимите за изясняване на подробностите по изпълнението преговори ще бъдат проведени с помощта на арбитър, определен с общо съгласие. Неговата задача ще бъде да следи дали постигнатите споразумения отговарят на изложените принципи и, в случай на безизходица, да определи какво решение да бъде взето.

Общият Върховен орган, натоварен с управлението на схемата, ще бъде съставен от независими лица, назначени от правителствата, като представителството им ще бъде еднакво. Ще бъде избиран председател чрез общо съгласие на правителствата. Решенията на органа ще бъдат задължителни за изпълнение във Франция, Германия и другите държави-членки. Ще бъдат взети съответни мерки за начини на обжалване на решенията на органа.

Към органа ще бъде акредитиран представител на ООН, който ще изготвя два пъти годишно доклад до ООН за работата на новата организация, най-вече що се отнася до придържането към нейните цели.

Институцията на Върховния орган по никакъв начин няма да предопределя методите на собственост на предприятията. При изпълнението на функциите си Върховният орган ще взeма предвид правомощията на Международния орган от Рур и всички задължения, наложени на Германия, докато те са в сила".

Днес Европейският съюз е политически и икономически съюз между 27 европейски държави. България е член на ЕС от 1 януари 2007 година.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Честито

    54 6 Отговор
    9 мая ДЕНЬ ПОБЕДЫ ...
    Ако го нямаше, нямаше да има ДЕН НА ЕВРОПА!!!

    Коментиран от #13

  • 2 На 9 Май

    51 6 Отговор
    може да се ражда ЕС, но той не би се родил, ако на 9 Май, СССР не бе освободила света от фашизма! Така, че 9 Май е дата на освобождаването на света от фашизма, а не на Европа!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Цеко сифоня

    43 6 Отговор
    Не е ден на европа,а е денят на победата на СССР НАД НАЦИСКА ГЕРМАНИЯ,набийте си го в главите европейски,както е казал един немски генерал и посочил франсето-тези ли ни победиха
  • 5 Иванушка-Умника

    40 5 Отговор
    Ако не беше СССР денят на Европа яеше да бъде мираж още 1000 години след това. Покажете уважение към загиналите 20 000 000 съветски войни, за да Ви уважават и вас!

    Коментиран от #10

  • 6 оня с коня

    11 27 Отговор
    За Русия тая дата си е безспорно Ден на победата,но конкретно за България си е абсолютен Ден на Загубата защото като Съюзници на Германия без да участваме във Войната ни беше дадена ЦЯЛА ДОБРУДЖА,ЦЯЛА МАКЕДОНИЯ И ЗНАЧИТЕЛНИ ТЕРИТОРИИ ОТ ГЪРЦИЯ!Дойдоха руснаците и ни орязаха с голямата ножица.Последва заграждането ни със Желязна завеса,поставяне начело на държавата ни Марионетно правителство и 45 годишна Зверска експлоатация,контролирана зорко от Милицията и ДС.
  • 7 име

    30 6 Отговор
    Първо, СССР воюва срещу общо около 190 дивизии изпратени на изток през цялата война, а западните некадърници срещу 20-на (в Европа са.разположени повече, но не всички участват, напр. онези в Норвегия). На западняците им отнема два десанта и 20 месеца и дори не стигат до Берлин, а немската военна машина в края на 43 и 44 няма общо с онази от плана Барбароса. Дивизиите нямат въздушна подкрепа, често даже нямат гориво и т.н..
    И второ, преди да цитирате колко оръжия на каква стойност са дали на СССР по плана Лендлийз, направете си сметка колко е общия брой, ползван от руснаците. Да, САЩ, Канада и Британия са им дали общо 12-тина хил танка от всякакъв вид, обаче само Т34 до края на войната са произведени 57 хил.бр. т.е западняците са им дали има няма 10% от използваните танкове. Не е като без хич, но и определено не е решаващо за победата на източния фронт.
    Ако не беше СССР, на западните некадърници даже нямаше да им мине през акъла да правят десанти.
  • 8 9май

    33 5 Отговор
    На коя Европа е ден 9 май?
    На надциска Германия?
    На Франция?
    На европейските ценности
    На 3 тият пол?
    9 май е фен на победата
  • 9 Миле

    34 5 Отговор
    На 9 май 1945 има едно събитие без което нямаше да има европейски съюз , и 100 клизми да си направите всички знаем какво е 9 май ...капитулация на нацистка германия пред Сталин ...какъв ден на европа какви 5 лв
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Уса

    22 3 Отговор
    Случилото се по онова време в Европа е далеч от обединение.Ставало е въпрос за съвсем друго раждането на корпорациите,които превземат природните богатства,за да превърнат своите граждани във вечни длъжници и консуматори.Много розово го преразказахте,но истината е свързана с много жертви
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дядо Йоцо гледа

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "Честито":

    ♥️♥️♥️🇷🇺🇷🇺🇷🇺
  • 14 Гост

    2 13 Отговор
    За мен е най обикновен ден . Не празнувам и не попитам никакви празници . Не ми пука за Европа Русия и други подобни.
  • 15 да да ама не

    19 2 Отговор
    Ден на Победата или Ден на Европа?
    Поколенията след моето днес празнуват Ден на Европа. Обединена
    Европа. Всъщност обединението на Европа под ръководството на
    Германия е било мечтата на чичо ви Адолф. Както се казва,
    победи чрез наследниците си - новите либерални неофашисти,
    завзели властта в Европа. И някак си забравят кой на кого
    майката... грубо казано!
    Сега да бъдем за кратко реалисти и да махнем розовите
    еврогейски очила със светлото европейско бъдеще и да разгледаме
    нЕкои точки от реалността:
    - По времето на Третия райх голямата част от днешните европейски
    държави подкрепят АХ. Факт!
    - Германия установява господство и определя политиката на
    европейския континент.
    - При нападението над Полша, почти никоя европейска държава не
    протестира.
    - Чичо ЙГ създава науката за манипулиране на масите чрез
    пропагандата, киното и изкуството.
    - Германия, една тъй миролюбива държава, напада СССР първа.
    Факт!
    - Великобритания и САЩ се включват във войната едва когато
    започват победите на съветската армия над германците. Факт!
    - Великият спасител и демократ САЩ хвърлят атомни бомби над
    Нагасаки и Хирошима, като избиват стотици хиляди жени, деца,
    възрастни...изобщо цивилни, като последиците от ядреното
    замърсяване засягат и следващите поколения.
    - СССР /сега Русия/ наритва като мръсно коте Германия и
    прави парад в Берлин, а след това и голям военен парад в Москва
    по случай Деня на победата над хитлерофашизма!
    - СССР губи мил
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    17 1 Отговор
    НЕ БЯХ ГО ЧЕЛ ТОЗИ ДОКУМЕНТ
    .... ФАКТИЧЕСКИ СЕ ОБЕДИНЯВАТ ФРЕНСКИТЕ И ГЕРМАНСКИТЕ ВОЕННИ ИНДУСТРИИ :))
    ...

    И НИКЪДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА ЗА ФАШИЗЪМ :))
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Някой

    22 3 Отговор
    Аааааа, няма такъв ден. Днес е денят на Победата на СССР над фашизма.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 що триете фактите

    7 1 Отговор
    БЕ факти
  • 22 поне в деня напобедата

    12 3 Отговор
    бъдете реалисти
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 💨💨💨💨

    3 9 Отговор
    Язък ,че спряха съседката тв и няма как да гледате казаците Как тропкат с валенки по красивия площад .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 факти

    17 3 Отговор
    - На практика ЕС става нов САЩ, като държавите в него губят
    суверенитета си и се подчиняват на Брюксел.

    - Богоизбраните отново владеят финансовата система и се опитват
    да управляват света.

    - Германия отново управлява Европа!

    - Европейските ценности за свободно движение на хора, капитали и
    работна ръка отидоха в небитието покра пЛандемията и планираните
    имунизационни паспорти.

    И да обобщим - грозно е да се омаловажава борбата на милиони
    хора срещу фашизма и хитлеризма. Грозно е да си приписваш победа,
    която не си извоювал. Грозно е подчиняваш другите народи, макар и
    под ореола на европейски ценности!

    България, по стара наша традиция, винаги се присъединява към
    губещите. И след това си плаща българският народ.

    И Девети май е Денят на победата! В който приключва Великата
    Отечествена война. Поклон пред жертвите и героите на войната!
    Поклон пред тези, които не се подчиниха на новия ред. Поклон пред
    тези, които загинаха за свободата си.

    Денят на Европа е ден на Германия, Франция, Испания, Италия.....
    но това не е моят Ден! Днес аз мисля за това как под ореола на
    висши ценноссти се пробутва робството, агресията и контрола върху
    хората. И предпочитам България да е свободна, независима и
    просперираща държава, а не колония на Брюксел и САЩ. Предпочитам
    да правим военни паради на Гергьовден, отколкото прайдове в
    Деня на Европа!

    Днес е ден на победа.....и никога да не забравяме цената на
    свободата и достойнс
  • 27 тука е истината

    10 3 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 28 ☢️☢️☢️☢️

    8 2 Отговор
    Ден който не трябва да празнуваме , Европа ни налага техните виждания , ценности , и други отвратителни неща . За това няма нищо да празнувам . Може и само края на втората световна ако все пак имам време .
  • 29 Просто човек

    1 9 Отговор
    🇧🇬🇪🇺🇧🇬🇪🇺🇧🇬🇪🇺🇧🇬🇪🇺
  • 30 САТЪРА НА ХАНА

    6 1 Отговор
    ОЩЕ МЕ МЪЧИ ВЪПРОСА ЗАЩО
    ГАДНОБРИТАНИЯ ИЗБЯГА
    ОТ ФРЕНСКО ГЕРМАНСКИЯ ЛЬО РАЙХ ? :))
    ...
    МНЕНИЯ? :))
  • 31 САТЪРА НА ХАНА

    6 0 Отговор
    АЗ СЪМ РОДЕН НА 300 КМ ОТ КОНСТАНТИНОПОЛ
    ..... КОЙТО 14 ВЕКА Е БИЛ ЦЕНТЪРА НА СВЕТА
    .....
    ЗНАЧИ СЪМ ПО-ГОЛЯМ ЕВРОПЕЕЦ ОТ ЗАПАДНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ
    .... ПОНЕЖЕ ЗА 4-5 ДЕНА С КАРУЦА ПРАДЕЦИТЕ МИ СА МОЖЕЛИ ДА ОТИДАТ В ЦЕНТЪРА НА СВЕТА :))
  • 32 фен на сидеров

    2 0 Отговор
    някои го смятат за "ден на европа". няма как , защото е ден на зараждането на ЕС. много голяма част от Европа не е в ЕС !
  • 33 дядото

    15 1 Отговор
    9- ти май,ден на победата над немския и европейски хитлеро-фашизъм.честит празник хора.
  • 34 България 🇧🇬

    8 1 Отговор
    9 Май Ден на Победата над Нациска Германия и украйна🇺🇦🚾👎
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Истината

    1 7 Отговор
    Европейският съюз е създаден,за да има мир в Европа. Никой нормален човек не е допускал,че след 72 години времето ще бъде върнато назад и отново ще има жестока война, предизвикана от вероломния терорист Путин, съчетание на Хитлер и Сталин, с ужасяващи последици за Украйна и света и на която края не се вижда. Когато се появи опасно чудовище, то срива всичко и преобръща бъдещето на света.
  • 37 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 0 Отговор
    Излиза, че денят на европа е измислен заради обединяването заради добива на въглища, а не заради победата над хитлеризма. Днес точно обратното - европа се бори за закриването на въгледобива и би трябвало да се закрие ЕС и денят му. Сетила се Мара 40 г. след ВСВ да си обявява ден на европа! Само и само да открадне Денят на Победата над фашизма!
  • 38 За протокола

    1 0 Отговор
    Сигурността на Европа трябва да се гарантира от обединени Европейски въоръжени сили. Те могат да действат съвместно със САЩ, но не трябва да са зависими от тях.
  • 39 Мухаа ха!

    1 0 Отговор
    Събрал ги лобиста Шуман,за да узаконят картел за въглища и стоманодобив.И го наложиха като всеобщ " ден на Европа" с едничката цел- да не се празнува,да се омаловажи 9-ти Май деня на пълната победа над нацизма и хитлерова Германия.Яко са ровичкали в календара,докато не им е дошло дюшеш,това с Шумановата картелка.Нищо! В календара има още 364 дни свободни!
  • 40 ВВП

    0 0 Отговор
    Може да оставим 09.05 за ден на Европа, или пък на Русия в Европа,.....но всичко зависи от това на коя дата пак ще побием знамето си върху Райхстага !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове