Last news in Fakti

11 Януари, 2016 15:11 3 836 5

Кои видове жилища ще поскъпват през 2016 г.

  • жилища-
  • цени-
  • софия
Кои видове жилища ще поскъпват през 2016 г. - 1
Снимка: М. Богданова ©

Силното сегментиране на пазара на жилища тече вече шеста година. Именно поради това не е коректно да се прави генерална прогноза, че всички видове апартаменти във всички райони в София и по-големите градове ще поскъпват. С 5%-7% по-скъпо ще се търгуват апартаментите в сгради, които са добре поддържани, с добра функционалност и на предпочитана локация в столицата. „Предпоставките за ръст в активността и цените са ясно видими – интересът е значителен, инвеститорите се стремят да отговорят на търсенето, хората предпочитат съхранението на спестяванията си в имот поради липса на по-добра алтернатива. Възможно е да има известни разминавания в „комуникацията” между продавачи и купувачи”, казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на „Имотека”.

Центърът и Младост ще са предпочитаните сред клиентите квартали в София за покупка на нов дом. Що се отнася до строителните предприемачи, то те ще се насочат към южните столични квартали, тъй като в централната градска част се наблюдава дефицит на парцели за застрояване. „Интересът към места като Докторска градина, ул. „Съборна”, района на НДК, пресечните на бул. „Витоша” се запазва. Ключово предимство е обликът на тези локации, който е много по-добър, сравнен със състоянието на градската среда в немалко от софийските квартали”, казва Атанасова.

Не само комуникативността, но и доброто вътрешно разпределение, спомагат за по-силен интерес към жилища в централната градска част. Продължава и тенденцията към увеличаване на търсенето на апартаменти с три спални. „През последните месеци имахме много случаи, които търсят именно такъв тип имоти, но въпреки това все още няма активно предлагане. Затова и интересът към центъра е толкова голям – поради значителния брой обширни и ефективно разпределени жилища, отговарящи на тези изисквания”, казва изпълнителният директор на „Имотека” и съветва инвеститорите, които тепърва проектират и започват изграждането на нови жилищни блокове, да помислят за повече функционалност и предлагането на 4-стайни апартаменти.

Другият акцент от последната една година са жилищата „на зелено”. Прогнозите са, че те ще се увеличат. Покупките за инвестиция също ще нараснат, но основният процент клиенти ще остане този, които придобива имот с цел живеене и подобряване на условията на живот. Средните цени, за които ще се сключват сделки, ще са между 75 000 EUR и 125 000 EUR. Това се отнася за по-желаните и престижни райони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ало

    1 0 Отговор
    ''Предпоставките за ръст в активността и цените са ясно видими'' - и кои са тези предпоставки? Инфраструктура? Икономика? Развитие? Увеличение на раждаемостта? Кои предпоставки???
  • 2 Галена

    0 0 Отговор
    Не знам дали не бъркам,но кандидат гражданите на столицата,като чуят за кв.Младост все едно чуват за Бевърли Хилс. За мен това е презастроен квартал и за нищо на света не бих инвестирал в покупка на семеен имот.Избора все пак е Ваш.Може и да се допълните взаимно.
  • 3 До Галена

    0 0 Отговор
    Интересът към Младост скочи значително след създаването на Бизнес Парка в Младост 4, който дава заетост на много млади хора със сравнително добро заплащане и условия на труда. В последствие ИТ сектора разкри доста работни места и в офис сградите покрай мола на Цариградско шосе, което засили интереса още повече. Хората купуват в Младост за да живеят близо до работните си места, а и наличието на метрото е голямо предимстви и прави квартала много комуникативен, колкото и да ви е чудно това. Жилище с цел инвестиция в Младост се дава сравнително лесно под наем. Да, в определени региони квартала е презастроен, но повечето са с големи околоблокови пространства, мясо за паркиране, градинки и т.н.
  • 4 Ийн

    0 0 Отговор
    Аз пък ще си взема един апартамент в Изгрев. Задачка закачка: Изгрев в София или Изгрев в Пловдив е по добър???
  • 5 Бивш брокер

    0 0 Отговор
    Забравете ги тези Софийски апартаменти, масово хората се евакуират в чужбина и не искат и да чуят за Младост или Манастирски ливади. Цените ще продължът да падат, защото няма кои да живее тук. До преди 6 години много хора се надяваха на промяна и дърпаха кредти кото сега изплащат с труд зад гранца.