30 Март, 2021 14:25 2 664 21

Пазарът на жилища в България в годината на пандемия

  • пазар-
  • жилища-
  • българия-
  • градове-
  • пандемия-
  • коронавирус

Сегментът беше слабо засегнат от коронавируса

Пазарът на жилища в България в годината на пандемия - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на жилища в България остана стабилен през първата година на пандемията, а цените продължиха да растат, но очаквано с по-бавни темпове. Пазарът беше подкрепен от продължаващата тенденция на спад на лихвите и сравнително високото търсене на ипотечни кредити, които и през кризисната 2020 г. също отбелязват ръст. По данни на БНБ, към края на 2020 г. има активни около 172 000 жилищни кредита (с натрупване от предходните години) за над 12 млрд. лв., спрямо 164 500 активни кредита за 10.7 млрд. лв. към края на 2019 г.

„Търсенето на жилища продължава да е концентрирано в София и останалите най-големи градове в страната, като в районите, в които има ново строителство, пазарът запази висока активност. От друга страна, в резултат на мерките за изолация, търсенето се насочи и към по-малко популярни до този момент места: в селата около големите градове, морето и планината“, коментира Георги Георгиев, началник отдел „Управление на обезпеченията“ към една от големите банки у нас.

Цените на жилищата в София растат с 4.6% спрямо 2019 г., а средната продажна цена е около 1200 EUR/кв.м. Най-скъпата локация в столицата продължава да бъде района около Докторския паметник (средно 2430 EUR/кв.м.) и кв. „Иван Вазов“ (средно EUR евро/кв.м.), а най-достъпни са жилищата в кварталите „Модерно предградие“ (870 EUR/кв.м.) и „Орландовци“ (850 EUR/кв.м.) се посочва в доклад на банката.

В Бургас средната цена на имотите възлиза на 900 EUR/кв.м. (ръст от 3.5%), във Варна: 870 EUR/кв. м. (+2.4%) и Пловдив: малко над 800 EUR/кв.м. (+4.7%). В страната най-евтини са жилищата в Кюстендил – 390 EUR/ кв.м. и Видин – 350 EUR/кв.м.

Прави впечатление, че в по-малките областни градове се отчитат по-високи ръстове в сравнение с големите градове: цените на жилищата в Сливен, Перник, Монтана и Плевен растат с над 10% спрямо 2019 г.

Въпреки умереното поскъпване на жилищните имоти, коефициентът на достъпност (колко средни заплати са нужни, за да се купи 1 кв. м. жилище) се запазва устойчив и за София възлиза на 1.20 спрямо 3.43 през 2008 г.

„Въпреки че, към момента пазарът на жилища изглежда „имунизиран“ срещу пандемията, неблагоприятните последици от нея тепърва ще се проявяват, особено след изтичането на срока на мерките в подкрепа на засегнатите. Пазарната активност през тази година ще зависи от хода на ваксинацията и налаганите мерки за ограничаване на пандемията“, се казва още в анализа.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    18 2 Отговор
    Пзарът на жилища в България е абсурден. Не може да пробутваш маломерни жилища с гръмки етикети 3 стаен на гарсониери с 2 спални, като едната е преградена на хола. Да има кухненски бокс 3м2, 1 тераса и баня с тоалетна заедно.. Навсякъде по света стаен, се определя от броя на спалните.

    Коментиран от #10

  • 2 Пенсионера

    12 6 Отговор
    плачат че нямат пари, редят се за помощи и плюят по мерките, а са готови да платят 2400Евра/кв.м. за 4 стаен апартамент , избиха се да ходят занзибар и пр., а иди че вярвай ...
  • 3 Мой

    22 0 Отговор
    Най-дразнещото, е как се продава новото строителство. Жилище от 65квадрата на практика е 48м2 реална жилищна площ.

    Коментиран от #11

  • 4 селянин

    7 8 Отговор
    2400 ЕВРО МОЖЕ ДА ТАЗИ ГОДИНА
    Догодина живот и здраве поне 4000 евро на квадрат

    Коментиран от #12

  • 5 Вместо

    12 2 Отговор
    да поевтинеят те поскъпнаха още в България всичко е наопаки

    Коментиран от #6

  • 6 Мой

    8 11 Отговор

    До коментар #5 от "Вместо":

    Навсякъде поскъпнаха, защото всички си набухаха кинтите в имоти от страх. Страх, че печатницата на пари избълва тонове пачки, които ще ни залеят като инфлационно цунами след година, или две. И са прави.

    Коментиран от #8, #13

  • 7 Павел Пенев

    13 3 Отговор
    Пазар на жилища в България не съществува, тъй като строителната мафия се разпорежда с този пазар.
  • 8 Твой

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мой":

    Поскъпнаха офертите. А брокерите се молете да няма инфлация над 2%, че ще скочат лихвите по ипотеките и бизнеса ви изгоря. За справка, 2008-ма година.

    Коментиран от #14

  • 9 Гост

    14 3 Отговор
    Много ми е любопитно, на каква база си изчислявате поскъпванията? На база обявени цени, или на база цени, изповядани пред нотариуса? Нито една от двете няма как да даде реална картина за пазара. Обявената цена бива предоговорена и смъкната, като за всеки имот е различно. При нотариус се пише някаква сума, която няма нищо общо с реалността. Та, откъде разбрахте на какви пари реално се продава едно жилище?
  • 10 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    В градовете някой решил да си продаде стопанските постройки в двора, като ги продава за къщи със 150 кв двор, с право на преминаване. Наистина ли има хора, които купуват такова нещо?
  • 11 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мой":

    За мен площа на едно жилище е чистата квадратура, в която мога да си сложа мои мебели или да си ходя аз, и никой друг няма право над нея.
  • 12 Гост

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "селянин":

    И откъде виждаш ще дойдат клиенти? Колкото и да си надувате цените и да пускате фалшиви обяви, клиенти няма. Хората стиснаха всеки свободен лев, че останаха без работа. А след изборите, ако Баце пак е на високо място, нещата ще станат още по-зле. Сега се сдържат да не почнат поредното стригане, че да не падне процента на гласувалите фанатици, но ако нашия вземе пореден мандат смятай, че ще ни бръсне не до кожа, ами до кокал с нови данъци и цени. Тогава ще видите истинско обедняване.
  • 13 Гост

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мой":

    В кои имоти бе, хора? Кои имоти се купуват? Влезте в сайтовете. Едни и същи обяви от години. Старите панелки висят обявени от няколко брокера едновременно. Току изчезне от продажба и си пимислиш, че са го купили, но след два месеца се появи пак, обявен с друга начална снимка. Като го разгледаш и го познаеш, че е същият стар панел, който уж бил продаден, ама не е. По селата едни и същи окаяни къщури, полегнали на една страна с криви покривчета. Дворовете са джунгла или змиярник. На морето се продават предимно имоти на свлачища. Който се излъже, после да му мисли. Къде го видяхте тоя пазар, който никой не го знае къде е?
  • 14 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "Твой":

    Брокерите засега ги крепят банкерите. След още година-две ще им омекнат колената и на тях. Тогава кулата от карти ще се срине изведнъж и с гръм и трясък.
  • 15 Софянец

    3 11 Отговор
    Като ви е скъпо,стойте си на село,зашто само ревете.Радвайте се ,че идвате да ни слугувате и имате работа.
  • 16 Гост

    7 10 Отговор
    Всичко се вдигна,и баничката и билетчето за автобуса бяха стотинки а сега са левчета.Не съм брокер но мисля,че с тая инфлация имотите в голямите градове и курорти ште вървят нагоре.Много хора бягат от запустяваштите градове и села в голямите градове където има работа и няма орки.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Варна

    3 8 Отговор
    Дано се дигнат цените тройно,да спрът да прииждат само провинцялистите
  • 20 Брокер

    1 6 Отговор
    Безплатен обяд няма
  • 21 Роко

    9 1 Отговор
    Населението намалява, жилищата като брой се увеличават, а цените им също..