Last news in Fakti

14 Декември, 2021 13:20 13 545 7

Държава свежда покупката на имот до 15 минути

  • казахстан-
  • недвижими имоти-
  • блокчейн-
  • покупко-продажба

Казахстан постига това благодарение на блокчейн технология

Държава свежда покупката на имот до 15 минути - 1

Как блокчейн технологиите ще променят начина на живот? Отговорът на този въпрос е доста комплексен. Редица специалисти се опитаха да разяснят как блокчейн технологията може да промени начина на живот на човека, да улесни начина на покупка, включително и на сложни неща като придобиването на недвижим имот, как може да се печели от интернет. Това стана по време на първото издание на Kazakhstan BlockchainDay, което се проведе по случай 30-тата годишнина от независимостта на Казахстан.

„Покупката на недвижим имот е сред най-важните събития в живота на казахстанците. Възможността процедурата по покупко-продажба от строител на клиент да бъде цифровизирана, ще позволи този процес да се реализира без да се ползват услугите на строителя, банката и нотариуса. Независимо от пандемията, причинена от коронавируса, продажбите на имоти отчитат стабилен ръст. От началото на текущата година в страната са реализирани над 900 000 сделки чрез ЦОН (Център за обслужване на населението) и над 700 000 сделки – чрез нотариус. Това означава, че клиентите са се обърнали за съдействие над 3 милиона пъти, за да оформят документите по покупката на жилище. Благодарение на внедряването на блокчейн технологията, успяхме да ускорим процеса на регистрация при покупка на жилище, както и да оформим по-бързо документите при придобиване на имот чрез ипотечен заем. Избрахме случая, при който се извършва покупка на ново жилище направо от строителя, тъй като в този случай се изключват рисковете от влияние върху купувача“, казва Багдат Мусин, министърът по цифрово развитие, иновации и аерокосмическа промишленост.

Целта е с помощта на новата технология да се трансформира съзнанието на казахстанците, които досега са губили до 10 дни за оформяне на документите и прехвърлянето на имот. „Сега клиентите могат да реализират сделката чрез блокчейн платформа за покупко-продажба само за 15 минути! Това определено е значителен пробив на пазара на недвижими имоти в Казахстан. Ние подходихме детайлно към оцифряване на процеса, за да може процедурата по оформяне на документите да се реализира онлайн от всяка точка на планетата и то напълно безопасно. Клиентът икономисва до 100 EUR от услугите на нотариус, плащайки само такса от 10 EUR“, казва председателят на Съвета на директорите на BI Group Айдън Рахимбаев. Той подчертава, че BI Group няма да иска ексклузивни права на тази услуга, тъй като той е създаден, за да работи секторът на недвижимите имоти по-лесно. Това ще е приносът на BI Group в развитието на цифровизацията на Казахстан.

Що се отнася до ипотечното кредитиране, то този процес също може да се реализира напълно цифрово на платформи разработени от BI Group и Altyn Bank. Клиентът избира жилище на сайта на строителя, в някои от новостроящите се комплекси. След това подава онлайн заявка за ипотечен заем, която автоматично се пренасочва към банката. Разглеждането и одобрението, според профила на кандидата, се осъществява веднага. Окончателно одобрение за кредит идва на профила на кредитоискателя в профила му в мобилното приложение на банка Altyn - Altyn-i. Там в онлайн режим се реализира подписването на договора за отпускане на жилищния кредит. След това банката сама превежда парите на строителната фирма, от която клиентът купува апартамента и го уведомява за извършената трансакция. При въвеждане в експлоатация на недвижимия имот, клиентът може да използва услугата за онлайн регистрация на обезпечението чрез мобилното приложение.

Ипотечното кредитиране днес е сред най-търсените банкови продукти сред казахстанците. Преминаването му в цифров формат позволява в пъти да бъде съкратено времето, което клиентите прекарват в банката за оформяне на покупката на имот чрез заем. Улеснява се и се ускорява процеса на регистрация на договора за кредита.

„Благодарение на колаборацията на държавата и бизнеса традиционните услуги преминават в цифров вариант и се превръщат в по-удобни и достъпни за казахстанците. Това е и напълно прозрачен начин на сключване на сделка, гарантиращ пълна безопасност и сигурност на всеки етап. Това е огромен пробив в предлагането на онлайн услуги на нашите клиенти и несъмнено ще продължим да работим за по-нататъшното оцифряване на нашите процеси“, казва заместник-управителят на Halyk Bank Жумабек Мамутов.

Основното предимно при покупката на имоти онлайн е, че клиентите могат да оформят документите на принципа „едно гише“, което ще им спести време и пари. От услугата ще може да се възползва всеки строителен предприемач в Казахстан.

Блокчейн технологията е най-сигурната система по интеграция и съхранение на данни. „В самата технология има нещо много ценно – тя може да покаже къде за първи път е създадена информацията. На практика цялата история по транзакциите, по внедряването на информацията вътре в блокчейна се пази. Ако говорим например, за получаване на някаква диплома, ние може да проследим от кого е издадена дипломата, как се учил човек, какви оценки е получавал. И да добавим информация към момента в блокчейна не е възможно. Именно поради това ще сме сигурни, че информацията е сигурна и неподправена“, казва ръководителят на Paxaro Education Рустем Нурбаев.

Участниците във форума прогнозират, че използването на технологията ще спомогне за избягване на многостепенните проверки при транзакции на цифровите борси, а също така се повишават перспективите за използване на блокчейн от обикновените потребители. Освен в областта на недвижимите имоти, блокчейн технологията ще може да се внедри успешно и в образователната система.

Държава свежда покупката на имот до 15 минути


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нотауссс

    14 1 Отговор
    Плачи ми се

    Коментиран от #2

  • 2 Бисер

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нотауссс":

    Що бе дете ти съ риве.Искаш да останеш в миналото ли?
  • 3 male

    12 0 Отговор
    да и при нас е така . 15 дена да си купиш имот и ден и половина кола , чакане висене по опашки и пак не е сигурно че няма да те измамят

    Коментиран от #5

  • 4 тикви

    13 0 Отговор
    Горките нотариусчета, очакваме го и ние, свърши им хранилката на грабителите!
  • 5 moiraine

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "male":

    Така е, все пак националният спорт на територията е ментарджийски трибой - измама, кражба, далавера.
  • 6 Бай Ставри

    1 2 Отговор
    Че кой купува имоти в оная степ, те казахите масово бягат към Русия.
  • 7 Гост

    2 0 Отговор
    Ами мафията на нотариусите какво ще прави,таксите къде утидоха?! Ние в Бъшгария за една кола колко време губим и колко такси се заплащат на нотариус и община ,а какво остана за недвижим имот.Да се фокорира тук новото министерство по дигитализацията!