Last news in Fakti

9 Август, 2013 10:57 10 466 0

Как се строи тунел под Босфора (ВИДЕО)

  • босфор-
  • истанбул-
  • тунел

През октомври тази година ще бъде открит най-дълбокият тунел в света. Това стана ясно след като в края на миналата седмица успешно приключиха поредица от тестове на съоръжението. Тунелът, чието строителство продължи почти 10 години, ще се намира под Босфора на 56 метра под морското равнище. Целта му е да свързва европейската и азиатската част на Истанбул. „Несъмнено съоръжението ще увеличи още повече чуждестранните инвестиции в района. Това ще даде нов тласък на цените на имотите”, коментират местни брокери.

Съоръжението представлява цял комплекс от надземни и подземни части. Те са с дължина 13.6 км като 1.4 км са под протока. Съоръжението е част от мегапроекта „Мармарай”, чиято цел е да обнови и модернизира железопътната мрежа в района. Инвестицията е на стойност 5 млрд. USD. Чрез новото съоръжение 76-километровото разстояние от Казлъчешме в Европа до Айрълъкчешме в Азия ще се изминава за по-малко от два часа, а не както досега за над три часа.

Предварителните планове са под тунела на ден да могат да преминават по 1.5 млн. души. По данни от 2011 г. населението на Истанбул е близо 14 милиона души.

Съоръжението е едно от най-големите строителни предизвикателства в световен мащаб, тъй като то се намира във високо сеизмична зона. За да се укрепи подводната част строителите са използвали сеизмично устойчива тръба дълга 1400 метра. Тя е разделена на 11 секции от по 130 метра, като всяка е с тежест 18 000 тона. Намира се на 60 метра под морското равнище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА