Last news in Fakti

19 Август, 2003 00:00 557 0

Доколко ще спадне стойността на записите

  • достатъчно-
  • булгартабак-
  • продава-
  • големи-
  • освен-
  • холдинг-
  • сделка-
  • акциите-
  • булгартабак холдинг
Записите и боновете паднаха на 21% от номинала. Причината е ясна - няма повече какво да се купува с тях поне в обозримо бъдеще. След края на продажбите на ДЗИ и Нефт и газ не се вижда коя ще е следващата голяма приватизационна сделка. Досега имаше нещо като ритъм. След продажбата на "Св. св. Константин и Елена" имаше очаквания за пула Мечта, което предпази компенсаторните инструменти от голям срив. След това успя продажбата на 13% от Булгартабак холдинг въпреки лошите новини около сделката за мажоритарния дял. Освен това се виждаха сделките за ДЗИ и Нефт и газ.
В момента се получава някакъв вакуум. За БТК всички на пазара помним само официалното изискване на Вива Венчърс борсовата продажба на 20% да стане не по-рано от шест месеца след голямата сделка. Който и да е купувачът и независимо от условията, в момента пазарът явно не вярва, че акциите на БТК ще последват тези на Булгартабак холдинг в скоро време. Сигурно при преговорите има и по-важни условия за уточняване, но покрай многото "отстъпки", поискани от потенциалните купувачи, можеше да се прокара и клауза, че държавата като акционер може да прави с акциите си каквото си иска и да ги продава, когато си иска. Само съобщение по темата в този дух вероятно щеше да е достатъчно, за да спре силното падане на цените. Още повече опитът от борсовата приватизация дотук е по-скоро успешен. Видяхме всичко. Продаде се мажоритарен пакет, който отиде в един голям акционер. Предлаганията на Булгартабак холдинг и ДЗИ станаха съответно преди и след големите сделки, като и двете минаха достатъчно добре. В този смисъл не може да се твърди със сигурност, че е по-добре да се продава, след като вече има известен мажоритарен собственик.
Освен БТК в пула Мечта остават за продаване и двете транспортни дружества - БМФ и БРП. При тях сделките за мажоритарните пакети още не са започнали по същество. Ако тяхната продължителност е колкото средната напоследък, може да видим тези дружества частни след доста време. Така че няма причина и при тях да не се опита с тактиката "Булгартабак" и да се продава на борсата още отсега. И индикации в тази посока също биха подкрепили цените на записи и бонове.
Освен че не се вижда сделка в близко бъдеще, има и друга причина банки и посредници да не искат много да държат позиции в компенсаторни инструменти. И тя е конкуренцията на акциите. Вече там стават достатъчно големи движения с достатъчно големи обеми. Показателно е, че няколко големи банки предпочетоха да държат на позиция акции /Булгартабак/, а не записи или бонове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА