Last news in Fakti

25 Февруари, 2004 00:00 525 0

Предложения за промени в Закона за обществените поръчки

  • обществените-
  • поръчки-
  • свързани-
  • информация-
  • закона-
  • отбраната-
  • обществените поръчки
В регистъра на обществените поръчки да има раздели, в които да се вписва информация за броя и обема на поръчките, свързани с отбраната и националната сигурност, за техния предмет и срокове на реализация, предвиждат внесените в деловодството на Народното събрание проектопромени в Закона за обществените поръчки на депутатите от Коалиция за България Ангел Найденов и Румен Петков.

Информацията, свързана с възложителя, с предмета на поръчката, с етапите на реализация на процедурата и договора с изпълнителя трябва да бъде отнесена към публичния регистър и да бъде обществено достояние, смятат народните представители от левицата. Според тях с промените в Закона за обществените поръчки ще се ограничат съмненията и опасенията за възможна злоупотреба с власт или за корупция и ще бъде гарантиран достъпът на обществото до информация, свързана с действията на администрацията в ключови за държавата области, при спазване на ограниченията, свързани с класифицираната информация.

Досегашната практика се разминава драстично с принципите за прозрачност, публичност, честна конкуренция, контрол върху изразходването на финансовите средства, пише в мотивите на народните представители от Коалиция за България.

Според действащите в момента разпоредби, приложното поле на Закона за обществените поръчки не се разпростира върху сделките, свързани с отбраната и сигурността на страната, отбелязват вносителите. Законът предвижда създаването на регистър за обществените поръчки, но изключва от кръга на подаваната информация данните, които имат връзка с обществените поръчки, свързани с отбраната и сигурността на страната, поръчките, предвидени в международни споразумения, както и тези, възлагани по специална процедура на дадена международна организация. Това е практика, позволяваща значими въпроси от сферата обществените поръчки или към международни задължения да се отнасят към националната сигурност и по този начин да се скриват от обществения и политическия контрол, се посочва в мотивите на вносителите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА