Last news in Fakti

10 Декември, 2009 00:00 841 0

Спира продажбата на военните апартаменти

  • военните-
  • армията-
  • момента-
  • бъдат-
  • закона
Продажбата на апартаменти, гаражи и ателиета от жилищния фонд на МО се прекратява. Това приеха вчера депутатите от комисията по социална политика. Решението ще залегне в промените на закона за отбраната, който ще влезе днес за първо четене в пленарната зала. Досега законът даваше възможност на всеки военнослужещ и цивилен от структурите на МО след 15 години служба да придобие жилище. В момента имаме 12 739 души без квартири и едва 2900 ведомствени жилища, поясни зам.-военният министър Аню Ангелов. Армията ще се разделя с апартаментите си само там, където не е останала никаква военна структура. Набавянето на жилища за фонда на МО ще става отново с купуване. Домове ще могат да наемат и цивилни лица. Законът разпорежда вече да се плаща минимален наем, тъй като досега те живееха безплатно в нарушение на Закона за държавната собственост. Наемите ще бъдат символични - между 40 и 60 лв.

При пенсиониране или напускане на армията военните няма да получават накуп до 20 заплати в срок от 45 дни, както е сега. С акт на военния министър ще бъде указано на какви части и в какъв период ще бъдат изплащани тези средства.

Отпуските за военните стават задължителни за календарната година, а командирите ще бъдат наказвани административно, ако не пускат подчинените си да почиват, решиха още депутатите. "Заварихме натрупани 81 000 човекодни отпуск в структурите на армията и на МО", поясни Ангелов. След влизането на промените в закона, военните ще минат отново на договорни отношения с армията, тъй като в момента имат статут на държавни служители. В новите договори ще пише точно какви права и задължения имат. Курсантите от военните училища вече ще се третират като военнослужещи и ще могат да изпълняват чисто военна работа - даване на караул и охрана на военни поделения. До момента те имаха само статут на студенти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА