Last news in Fakti

18 Март, 2004 00:00 768 0

До дни ще бъде избран първият омбудсман

  • омбудсман-
  • омбудсманът-
  • милчев-
  • обществения-
  • българия-
  • добре-
  • достатъчно-
  • групата-
  • институцията-
  • закон-
  • много-
  • трябва-
  • подкрепа-
  • гласуване-
  • закона-
  • депутати
Депутати от НДСВ предложиха колегата си Кирил Милчев за омбудсман. Той е филолог по образование, автор на над 15 книги. Изборът трябва да стане до края на март, предвижда законът. Въпреки че засега няма други кандидати, в парламента витаят съмнения дали Милчев ще събере необходимата подкрепа. Управляващата коалиция НДСВ-ДПС загуби мнозинството си, когато 11 депутати от "Новото време" създадоха група. Имам поддръжката и на нововремците, и на хората на Доган, заяви Милчев. Царски избраници обаче се опасяват, че при тайното гласуване, предвидено в закона, може да има изненади. Омбудсманът ще бъде избран с половината + 1 от гласувалите. Ако никой от кандидатите не събере обикновено мнозинство, се прави ново гласуване за първите двама, събрали най-много.

Постът на обществения защитник беше създаден със закон в края на миналата година. Той трябва да бъде посредник между гражданите и институциите. "Омбудсманът посредничи между административните органи и засегнатите лица за преодоляване на допуснатите нарушения и примирява позициите им", пише в закона. Изискванията за избиране на обществения посредник са да има висше образование, "да притежава високи морални качества" и да отговаря на условията за избор на народен представител.

В НДСВ са преценили, че Милчев е подходящият - той бе издигнат от 61 от общо 97-те членове на групата. Сред тях има представители на различни лобита. Пръв в списъка е председателят на групата Станимир Илчев, следват го мандатоносителите Тошо Пейков и Весела Драганова, както и Димитър Ламбовски и Анелия Атанасова, които са сред обичайните "инакомислещи".

Идеята за въвеждане на институцията на омбудсмана в България е от 1991 г. В сегашното Народно събрание бяха внесени три проекта - на Емил Кошлуков, на Надежда Михайлова и на Любен Корнезов. Те бяха приети на първо четене и обединени в общ текст. Според приетия окончателно закон омбудсманът има петгодишен мандат, който се прекратява предсрочно от парламента при несправяне със задълженията и при нарушаване на конституцията и законите или "на общоприетите морални правила за поведение в обществото". Институцията на обществения защитник се финансира от държавния бюджет. Омбудсманът получава възнаграждение, равно на три заплати на наетите по трудов договор в обществения сектор.

Кирил Милчев, депутат от НДСВ

Близо две трети от колегите ви от НДСВ ви предложиха за омбудсман, чувствате ли се подготвен за тази длъжност?
- Длъжността на омбудсмана е много отговорна във връзка със сферата на правата на човека. Тя все още е неестествена за България, ние още нямаме подобни традиции. В началото ще трябва да се решават съвсем делови въпроси, свързани с учредяването на институцията, с нейния бюджет, с това тя да е подготвена и да функционира добре.

Как ще отговорите на критиките, че не сте юрист и трудно ще се справите със задълженията си?
- Не е задължително омбудсманът да е юрист. Това е залегнало не само в нашия закон, но и в много от законите на страните - членки на ЕС. За този пост се изисква енергична и диалогична личност, която може да работи с администрацията, която да е достатъчно добре позната. Идеята ми да се съглася да стана омбудсман дойде след срещата на омбудсманите от Югоизточна Европа в България, когато австрийският омбудсман каза, че най-добре е в една страна като България първият избран омбудсман да е действащ политик, когото да познават достатъчно добре в администрацията. Защото това е неговата работа - да намира общата гледна точка на държавната и общинска администрация и на човека, чиито права са нарушени.

Не се ли опасявате, че няма да съберете достатъчно гласове след разпада на мнозинството?
- Очаквам изключително силна подкрепа. Номинацията ми е подкрепена не само от НДСВ, а и от групата на "Новото време" и от ДПС. Получил съм и уверения в подкрепа на доста от независимите депутати. А и досега няма други предложения. Най-хубавото в това гласуване е, че то е тайно, така е записано в закона.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА