Last news in Fakti

2 Юли, 2024 11:47 1 800 2

Норвегия блокира продажбата на последния частен парцел на Шпицберген

  • норвегия-
  • архипелаг-
  • парцел-
  • продажба

Китай е потенциален купувач

Норвегия блокира продажбата на последния частен парцел на Шпицберген - 1
Снимка: Shutterstock

Норвежките власти блокираха продажбата на последния частен парцел на архипелага Свалбард в Арктика. Причината: опасения за националната сигурност поради засилената активност от Русия и Китай в региона, пише Financial Times.

„Собствениците на Søre Fagerfjord отдавна са заявили, че искат да продадат имота и че са отворени за сделка. Това обаче може да наруши стабилността в региона и потенциално да застраши норвежките интереси“, каза норвежкият министър на търговията и промишлеността Сесили Мирсет.

Свалбард е норвежка територия, но поради необичайния си правен статут на архипелага има руски селища и минни дейности. Норвегия притежава по-голямата част от земята, но Русия има там четири големи съоръжения, отбелязва FT.

Søre Fagerfjord, разположен на юг от град Лонгиър и руското село Баренцбург, беше обявен за продажба в началото на 2024 г. Имотът е с малка стойност поради местоположението си в защитена зона, така че всеки, който е готов да плати „непропорционално висока цена“ за него, рискува сделката да бъде оспорена от норвежкото законодателство, каза Мирсет. Правителството на Норвегия преди това предложи да закупи обекта за 20 милиона норвежки крони (1,8 млн. EUR).

Адвокатът на собствениците на имота Пер Кюлингстад ​ посочи Китай като потенциален купувач. „Китай отдавна проявява голям интерес към Арктика. Ако успеят да се закрепят там, това ще бъде от голямо стратегическо значение за Китай“, подчерта той.

Според норвежките медии един от основните собственици на AS Kulspids, компанията, която притежава Søre Fagerfjord, е рускиня, получила норвежко гражданство през 90-те години на миналия век. Регламентът, забраняващ продажби без разрешение от норвежкото правителство, се прилага както за AS Kulspids, така и за собствениците на компанията.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    2 0 Отговор
    Статистика има ли ???
  • 2 Смърфиета

    3 0 Отговор
    Това са безумни тъпотии, но те ще бъдат продължени от поколенията. Затова не можем да се надяваме на бъдеще без войни. А щом бъдещето е с войни, въпрос на време е да се насладим на първия ядрен удар след Хирошима и Нагазаки (без да се броят поръженията на хибридният атом в Чернобил).