Last news in Fakti

6 Април, 2005 00:00 682 0

Лихвоточките няма да станат реални пари на борсата

  • христов-
  • инструменти-
  • лихвоточките-
  • компенсаторки-
  • държавата-
  • лихвоточки-
  • трябва-
  • жилищно-
  • закона-
  • които-
  • компенсаторни-
  • записано-
  • колко-
  • сделки-
  • промените-
  • спрямо-
  • борсата-
  • компенсаторни инструменти-
  • жилищно спестовни влогове-
  • многогодишни жилищно спесто
Лихвоточките няма да станат реални платежни средства,заяви пред в. "Сега" Валентин Христов, председател на сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти.

Компенсаторките от лихвоточки не могат да се търгуват на Българска фондова борса-София, защото те не са прехвърляеми и право да се разпореждат с тях имат само определени граждани, които отговарят на определени условия. При толкова условия едва ли може да се стигне до сделки на борсата, смята Христов.

Преди седмица група депутати внесоха промени в Закона за уреждане на жилищните въпроси на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Те предвиждат лихвоточките да могат да се приравняват към компенсаторните записи. Приемам това като първоаприлска шега, коментира Христов. Според него, предложението е предизборен ход, защото този парламент няма време да приеме промените. Той припомни, че през 2000 г. са се търгували жилищно-компенсационни бонове по лихвоточки, с които е могло да се купуват акции от дружества на централизирани публични търгове и от БТК. Така малък кръг играчи доведоха до поскъпване на тези инструменти, което не е справедливо спрямо собствениците на компенсаторки, каза Христов.

Лихвоточките са издадени на различна база спрямо компенсаторните инструменти и затова тяхното съпоставяне е недопустимо, обясни още той. Обезщетенията с компенсаторки по закона "Лучников" се издават на база средната работна заплата през 1947 г. спрямо тримесечието, предхождащо реституцията. Спестяванията в годините 1980- 1989 г. едва ли са били по половин работна заплата на месец. Ако имаш 200 хиляди лихвоточки, това не означава, че си спестил 800 средни работни заплати, пресметна Христов.

Софийската областна управа в периода 1999 г.-28 февруари 2000 г. е определила 1 лихвоточка да е равна на 1 жилищно-компенсационен запис по лихвоточки, в Пловдив по решение на областната управа 1 лихвоточка била 3 ст.

Няма точни данни за това колко са наличните лихвоточки у хората. Според Валентин Христов те са над 15 млрд. Никъде няма точен регистър и затова се говорят "приказки, които да се харесат на всички", каза той. Вносителите на промените се мотивират с това, че държавата е ползвала спестяванията на хората и трябва да ги компенсира. Ако лихвоточките се приравнят към компенсаторките, това ще срине цената на записите. В момента те се търгуват около 70-75% от номинала си.

В документа, внесен в парламента сега, е записано, че спестовните числа на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове към 31 декември 1990 г. са свободно прехвърляеми компенсаторни инструменти. Проектът предвижда 1 спестовно число да е с 1 лв. номинал и регистрацията им да става по реда на Закона за сделки с компенсаторни инструменти в Централния депозитар. С лихвоточките да може да се участва в търгове, купуване на дялове, акции или собственост на държавата, за която се плаща с компенсаторки. Държавата, ако приеме и лихвоточките за равни с останалите непарични инструменти, трябва да захрани борсата и Агенцията за приватизация с атрактивни предприятия, за които да се плаща с непарични платежни средства. Това обаче не става - 34% от "Арсенал" не бяха пуснати на борсата, бави се пускането на 30 % от параходство "Български морски флот" и по 10% от трите ТЕЦ - в Русе, Бобовдол и Варна. Продажбата на части от тези дружества срещу компенсаторки едва ли ще се случи до края на мандата, смята Христов.

Срокове

Компенсаторни инструменти ще се издават до 30 юни 2006 г. Това е записано в промените на Закона за сделки с компенсаторки. До 31 декември 2006 г. държавата трябва да има пълна информация колко от книжата са усвоени и колко собственици са останали без обезщетение. След този срок неизползваните книжа ще се превърнат в Държавни ценни книжа(ДЦК). Държавата трябва да определи срок и цени за тяхното изплащане на собствениците им. До влизането ни в ЕС - 1 януари 2007 г. процесът на реституция трябва да е приключил. Това е записано в резолюция N 1096 от 1996 г. на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която страната ни е приела.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА