Last news in Fakti

22 Март, 2024 12:37 6 269

Кои имоти са златна мина на пазара?

  • имоти-
  • сделки

Добрата сделка означава оптимално съотношение между цената и качеството

Ежедневно от имотните професионалисти разговарят с десетки купувачи и нормално всеки да иска да направи най-добрата сделка. Това означава съответно оптимално съотношение цена-качество за даден имот. Така през последните години, заради икономическата турболенция в световен мащаб, все повече от купувачите започнат да се допитват до личните си брокери за възможен коментар на цената. Което междувпрочем става все по-нормална и даваща резултат практика в София.

В следващите редове ще бъде поместена информация за тип имот, който често първоначално купувачите отбягват или реагират с недоверие, но това е просто социално предубеждение и липса на информираност. Всъщност този тип имоти са едни от най-изрядни и нещо повече, те са и тези, които понякога позволяват по-интересен коментар на цената. Това е така, защото става дума за ипотекираните имоти.

Както вероятно всеки човек знае, ипотекиран имот е такъв, закупен с ипотечен кредит, който собственика погасява ежемесечно. Тъй като през последните години около 70% от имотите в София са закупени по този начин, то е нормално на имотния пазар да се предлагат и такива оферти.

Причините за продажба на ипотекиран имот може да са много, но винаги се намират няколко, които се продават заради финансово затруднение от страна на собственика. Ако причината е именно тази, то би следвало собственика да цели по-бърза сделка. Още по-интересно за купувача е, когато собственика вече не може да обслужва ипотеката. Тогава той разполага с около 90 дни за продажбата, преди банката да наложи възбрана и да прехвърли продажбата към частен съдебен изпълнител. И в двата случая - заради краткия срок, с който разполага собственика, напрежението и водещата нужда от обезпечаване на задълженията по кредита, може да направи собственика склонен на по-атрактивна за купувача отстъпка.

“Естествено не става въпрос за “извиване” на ръце, което със сигурност няма да сработи. По-скоро за разумно разбиране нуждите на собственика и предложение с коментар според обстоятелствата. Какъв ще е този коментар и дали ще донесе желаната полза, зависи изцяло от ситуацията на собственика. Но при всички положения финансовата нужда и времевите обстоятелства дават предпоставка купувачът и личният му имотен консултант да демонстрират уменията си за водене на преговори.” коментира Александър Гергов, управляващ партньор в Antre Real Estates.

Ключово е да се знае, че покупката на ипотекиран имот към банка не крие рискове за купувача, дори напротив - имотите с участие на банка са едни от документално най-изрядните. Процесът по придобиване също предполага всички налични възможности на пазара, а именно чрез:

  • погасяване на кредита с ликвидни средства от страна на новия купувач;
  • ипотечен кредит, тоест учредяване на нова ипотека върху имота на името на новия купувач и заличаване на старата;
  • ипотекиране на друг имот и закупуването на желания;

Процесът естествено е малко по-дълъг и сложен, но заради участието на една или повече банки, сигурността по-сделката е оптимална.

Единствените спънки при подобни сделки може да са следните:

  • голям интерес от пазара заради по-атрактивната цена, което да обезсмисли коментар по-цената и да провокира купувача към бързо вземане на решение;
  • имотът да се даде на ЧСИ, което на свой ред да направи публичен търг. Този тип търговете често не са прозрачни и съответно имотите там по-често се придобиват от доверени лица;
  • купувачът да отправи прекалено ниска оферта, която да обиди собственика и той да откаже да продължи преговорите;

В заключение покупката на ипотекиран имот е сигурна сделка, която може да се окаже и доста изгодна при правилно стечение на обстоятелствата. Естествено тези сделки са рядкост, но пък се отплащат. Ето защо, когато човек попадне на такъв имот, трябва да обмисли внимателно стратегията си и да я консултира с личния си брокер съветват от “Antre Real Estates”.

Споделете в коментар пример за друг тип изгодни имоти.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК



Свързани новини