Last news in Fakti

25 Ноември, 2005 00:00 776 0

Лазер заснема триизмерно сгради

  • заснемане-
  • сканиране-
  • използва
Методът на триизмерното (3D) заснемане на сгради вече навлиза в строителството, архитектурата и индустрията у нас, съобщиха от старозагорската фирма iQvolution - България - единствената в страната, която прави триизмерно лазерно сканиране. С негова помощ се прави прецизна снимка на помещения, които могат да бъдат с площ от няколко декара, на инсталации или на елементи от производствени линии. Процесът използва сканиране чрез лазерен лъч и чрез специализирана техника данните постъпват в компютър.

При архитектурното и инженерното проектиране на всяко производствено помещение местоположението на обектите е от изключителна важност и прецизното планиране спестява парите, които биха отишли за корекции на допуснати грешки, а често те са до 30% от общата инвестиция. Методът на лазерното заснемане се прилага още в енергетиката, археологията, при опазването и реставрацията на паметници на културата. Триизмерното сканиране се използва в страните от Западна Европа и в криминалистиката и до голяма степен улеснява балистичната експертиза.Старозагорската фирма е направила лазерно сканиране на топлинната зала на ТЕЦ „Марица-изток 2". Технологията на триизмерно заснемане на обекти е бърза и точна. Тя гарантира реализъм в изчертаването на проектите, заяви управителят на фирмата инж. Стоян Тодоров. По този начин отпада проблемът с колизии при отделните инсталации, който проектантите познават добре. Продукт от заснеманията с лазер се обработва от инженери и се изработва чертеж в електронен вид (CAD). Обектите с техните местоположения и размери са изходна база за проектантите. Всеки обект или стена в помещението може да бъде разгледан от всички страни и с нужното увеличение.

Технологията може да се използва и за заснемане с максимална точност на археологическо откритие, за да се запечата този миг. Благодарение на лазерния скенер, при разкопки в Италия са установили движение на земни пластове и своевременно са взети мерки за извършване на укрепителни дейности, за да се запазят уникалните находки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА