Last news in Fakti

11 Януари, 2006 00:00 589 0

Умните сгради от материали-чудо

  • батерии-
  • архитектурата-
  • стъклото-
  • използва-
  • играе важна роля
Понятието "икономичност" играе важна роля при проектирането на съвременните сгради. Зданията на бъдещето само на пръв поглед изглеждат неодушевени същества. На практика във вътрешността на такива комплекси тече напрегнат живот. Пултове на управление, датчици, термометри, хидромери следят за "състоянието на обекта". Ако температурата се повиши, автоматично, сякаш с вълшебна пръчка, започват да се затварят щорите на прозорците и да се отварят допълнителни люкове за вентилация.

"Неекологичните" климатици са изхвърлени от съвременната архитектура. Изкуственият въздух е заменен от системи за естетическа, "умна" вентилация, която отчита "розата на ветровете" или използва подпочвени води. Изцяло остъклените фасади позволяват да се икономисва и от електрическо осветление, като максимално се използва естественото.

Стъклото играе важна роля в архитектурата. След енергийната криза в началото на 70-те години архитектът Ренцо Пиано започна активно да използва двойното остъкляване с вакуум между рамките, съхраняващ топлината. Днес за стъклото в архитектурата могат да се напишат романи. Новите технологии са направили този материал наистина универсален. Повишаването на светло- и топлопроводимостта на съвременното стъкло му позволява да издържа на студ, да се самозатъмнява, променяйки цвета и прозрачността си чрез електродиоди в стъклените рамки, да приема всякакви форми и пространства.

През последния век се използват и други невиждани по-рано материали и технологии. Например - особен бетон, имащ почти скулптурна повърхност (използван в проекта на Заха Хадид в Science Center Wolfburg в Германия), варак-чудо - лек заместител на стъклото, позволяващ да се построи гигантски купол (проектът "Едън" в Англия), стъкловлакно, пропито с тефлон (покрива на зданието с най-голям диаметър в света - "Домът Милениум" в Лондон), всевъзможни полимери и сплави на метали.

Архитектурата на бъдещето е на причудливи очертания, състоящи се от стъкло и метал с леки добавки на полимери, камък, бетон, дърво. Слънчевите батерии са задължителни. Последният вик на модата са украсени със слънчеви батерии фасади на здания. Например 25-етажният небостъргач CIS Tower (щаб-квартира на застрахователна компания) в Манчестър е декориран с такова количество батерии, че те дават енергия, която може да захранва вътре в сградата до 1000 компютъра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА