Last news in Fakti

17 Януари, 2007 00:00 737 0

Хотел с 68 стаи се топли от слънцето

  • енергия-
  • стената-
  • въздух-
  • начин-
  • използват-
  • парниковия-
  • системи-
  • отвори-
  • използване-
  • енергията-
  • използва-
  • проекта-
  • около-
  • среда-
  • околната-
  • изграждането-
  • този начин-
  • околната среда
В най-скоро време започва изграждането на първия екохотел в България. Проектът ще се реализира в габровското с. Здравковец, намиращо се 15 км на северозапад от областния център. При отоплението на неговите 68 стаи ще се използва в максимална степен енергията на слънцето.

В изграждането на "Хилтоп" ще бъдат използвани всички съвременни технологии за екологично строителство, каза Елена Петкова от фондация "Тайм", които са в основата на проекта. Вече има разрешение за строеж, добави тя. Ще бъдат инвестирани около 2 млн. лв., уточни тя.

Проектът се субсидира от 2 програми - "Европа" на ЕС и на ООН за развитие UNDP. Изпълнението му ще се осъществи на принципа на публично-частното партньорство, в което са ангажирани областната управа и община Габрово. Най-вероятно след изграждането му хотелът ще стане демонстрационен център за обучение по програми за опазване на околната среда и ефективно използване на енергията.

Ще съдействаме на проекта чрез неговото популяризиране като добра практика по опазване на околната среда и разпространяване на информация за бъдещия екоцентър, каза Цветан Нанов областен управител.

В процеса на експлоатация на хотела в габровското с. Зравковец ще се прилагат технологии, максимално щадящи околната среда. Ще се използват екологични източници на енергия. Уникалното в проекта е, че хотелът ще бъде действащ. По света има подобни сгради, но те са музеи или се използват за технически демонстрации.

Архитектурният проект е съобразен с климатичните условия. През лятото няма да има нужда от климатици за охлаждане, а през зимата сградата ще се отоплява с малък разход на топлина. По най-различни начини ще се използва слънчевата енергия - за осветяване със световоди или затопляне на вода в соларни колектори. Дъждовната вода ще се събира и ще се използва за санитарни нужди и за напояване на зелените площи. Предвидено е и рециклиране на отпадъците.

Парцелът, върху който ще се строи "Хилтоп" е с площ около 5 дка.

Архитектурният проект е дело на екип с ръководител арх. Татяна Драганинска. В него е предвидено използването на авангардни решения, които спомагат за пестенето на енергия. Едно от тях е така наречената "стена на Тромб". Технологията се базира на парниковия ефект.


Термопомпа със соларен колектор е най-екологична
Термопомпените системи за климатизация на закрити помещения харчат три пъти по-малко електричество, твърдят специалистите. Този тип системи имат много добър преводен коефициент на топлинна енергия и в последно време се използват много в развитите страни. На първо място в света по монтиране на земносвързаните термопомпи е Швеция. Там 96 % от всички нови се сгради се отопляват по този начин. На второ място е Швейцария с 45 %.

Най-често като енергоизточник на термопомпените системи се използват топлината на земята, откритите водоизточници (реки, езера, море) и подпочвените води. При използване на подземни води се прилагат различни схеми - с или без връщането им обратно в извора.

За увеличаване на коефициента на полезно действие на термопомпите е добре те да се комбинират с други екологични източници на енергия, твърдят специалисти. При системите "вода-вода" е удачно, напр. водата от кладенеца да се дозагрее чрез използване топлина, добита от слънчеви колектори. Така почти няма да е нужна допълнителна енергия за достигането на работната температура, която за отопление на сграда е около 67 градуса.


Пестят енергия с помощта на парниковия ефект
Икономията на енергия с помощта на "Стената на Тромб" се базира на парниковия ефект. Поставя се остъкление пред боядисаната в черно стена. Изискването е тя да е дебела и да е от сравнително топлопроводими материали (бетон, камък и пр.). По този начин нагрявайки се през деня стената отдава акумулираната енергия през нощта.

Когато стената е с добри изолационни качества и не може да акумулира и добре да провежда енергията се прилага друга конструкция: В стената се правят отвори ниско долу и високо горе. По този начин по-тежкия и студен въздух прониква отдолу загрява се от нагрятата повърхност на стената и се издига нагоре. Новопостъпващия въздух също се нагрява и издига и изтласква по-този начин предходния, който принудено навлиза през горните отвори в стаята. По този кръговрат въздуха в помещението се завърта и затопля преминавайки през стената на Тромб.

През лятото се отварят други отвори, така че нагретия въздух издигайки се да излиза навън и да "изсмуква" топлия въздух от жилището, позволявайки по този начин на по-студен въздух да проникне от северната страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА