Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 08:55 772 2

Показват първото копие на пиесите на Шекспир в Шотландия

  • пиеси-
  • шекспир-
  • печатно издание-
  • шотландия-
  • копие

По случай 400 години от публикуването на първото печатно издание на Шекспировите пиеси

Показват първото копие на пиесите на Шекспир в Шотландия - 1
Снимкa: Shutterstock

В Шотландия ще бъдат показани три копия от първото печатно издание на сборник с пиесите на Уилям Шекспир по повод 400 години от публикуването му.

Екземплярите ще могат да бъдат разгледани в университета на Глазгоу, в Националната библиотека на Шотландия в Единбург и в Маунт Стюарт хаус на остров Бют по различно време през годината.

Така ще бъдат отбелязани 400 години от публикуването на първото печатно издание на колекцията Шекспирови пиеси през 1623 г., близо седем години след кончината на драматурга, смятано за една от най-влиятелните книги, писани някога. Едва 18 от пиесите на Шекспир са издадени, докато той е жив. Популярността на Шекспир тогава не е същата, каквато е по-късно, каза проф. Ейдриън Стрийт, ръководител на катедра Английска литература в университета на Глазгоу.

Изданието от 1623 г. съдържа 36 пиеси, 18 от които са отпечатани за пръв път в този сборник и така вероятно са спасени за поколенията произведения като "Бурята" и "Макбет". Тиражът на първото издание е около 750 екземпляра, като до днес са запазени 235 - 50 от тях са във Великобритания, 149 - в САЩ, 36 са в други страни, а девет са описани като изчезнали.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    0 0 Отговор
    ..." Мигът създава с майсторска ръка
    един вълшебен празник за очите.
    Но миг по-късно, вещо пак така,
    това вълшебство разрушават дните"....
    Уйлям Шекспир
  • 2 ганю

    0 0 Отговор
    Меркурий спа във ада с глупостта
    затуй е ученият без петак
    а тъне в злато всеки тлъст глупак