Last news in Fakti

22 Януари, 2023 19:43 3 565 14

Скритите послания в творчеството на Шекспир за неговата самоличност

  • шекспир-
  • уилям шекспир-
  • самоличност-
  • личност-
  • автор-
  • писател-
  • драматург

Историята не може категорично да отговори на въпроса съществувал ли е наистина Уилям Шекспир или друг автор или автори са творили под това име

Скритите послания в творчеството на Шекспир за неговата самоличност - 1
Снимка: Shutterstock

Уилям Шекспир е сред най-цитираните писатели за всички времена, както и сред най-превежданите. В България има няколко превода на пиесите и сонетите му – на Валери Петров, Свинтила и Кирил Кадийски. Благодарение на гения на Шекспир в литературния свят трайно се настани историята на Ромео и Жулиета – трагична, но красива любов с фатален край. И макар да са измислени герои, те винаги будят искрено съчувствие у читателя, отбелязва vesti.bg.

Какво обаче знаем за Шекспир и какво наистина се крие зад неговото творчество? Някои казват, че името е псевдоним и такъв човек не съществува, но кой тогава е авторът на всички тези творби, които са приписани на Шекспир?

Произведенията му сякаш са написани от личен опит, от преживени от него неща. За него казват, че е имал връзки, както с жени, така и с мъже, но това не е било никак необичайно за английското общество по онова време. Истинският въпрос тук е за кой е писал Шекспир? Коя или кой е неговата муза, ако има такава или всичко е плод на неговото въображение?

Животът на един литературен гений

Уилям Шекспир се ражда и израства в град Стратфорд на Ейвън, припомня изданието. На 18 години се жени за Ан Хатауей, от която има три деца. Между 1585 и 1592 г. започва успешна кариера в Лондон като актьор, писател и съсобственик на театрална трупа, наречена „Мъжете на лорд шамбелана“, а по-късно – „Мъжете на краля“. Изглежда около 1613 г. той се оттегля в Стратфорд, където умира три години по-късно.

Няма кой знае какви сведения за личния живот на Шекспир и до днес продължават споровете около неговата личност, като външния му вид, сексуалната му ориентация, религиозните му възгледи и авторството на произведенията, които му се приписват.

Датата на раждане на Уилям Шекспир не е известна, но се приема за официална такава 23 април 1564 г. Странното е, че и смъртта му настъпва на 23 април, само че 1616 г.

Шекспир е бил уважаван писател и драматург още приживе, което се среща не много често в литературните среди.

Оказва се, че след раждането на децата му има голямо бяло петно в биографията на английския поет. Петно, което много историци и изкуствоведи се опитват да запълнят с различни теории, но засега неуспешно. Има много предположения, че Шекспир е имал любовник от мъжки пол, за когото са предназначени част от сонетите му. Други казват, че неговата муза е била съпругата му. Всеки, който е чел творбите на писателя може да си направи извода, че и в двете теории сякаш има по едно зрънце истина.

Уилям Шекспир е погребан до олтара на църквата „Света Троица“ в Стратфорд два дни след смъртта си. Има един много интересен текст, който е изсечен на надгробната му плоча. Той съдържа проклятие към хората, които евентуално биха преместили останките му, нещо, което е внимателно избегнато при реконструкцията на църквата през 2008 г.

Творчество

Творчеството на Уилям Шекспир включва 154 сонета, 38 пиеси и две поеми. Повечето си произведения той пише между 1589 и 1613 г. Ранните му пиеси са главно комедии и исторически драми, жанрове, които достигат върха на развитието си в края на 16 век. По-късно пише предимно трагедии, сред които "Хамлет", "Крал Лир", "Отело" и "Макбет", смятани за едни от най-значимите произведения в английската литература.

Най-разпознаваемата творба на Шекспир си остава „Ромео и Жулиета“. Тя е може би и най-екранизирана – филми, сериали, пиеси, театрални постановки и дори представления за куклен театър.

Предположения за това кой е наистина Шекспир

Има множество теории за това кой наистина е Шекспир и дали той е написал всички тези произведения. Предполага се дори, че са съществували двама души, напълно несъпоставими по култура и ценности, творили под това име.

Едно от предположенията за това, кой стои зад името Шекспир е Едуард де Вер, XVII граф на Оксфорд. Това е едната от версиите, най-правдоподобната от всички, според която високообразованият и талантлив благородник, използвал името Уилям Шекспир като свой псевдоним. Възниква въпросът защо му се е наложило да прави това.

Версиите за самоличността на легендарния драматург намират почва сред много историци, защото наистина няма данни, приживе Шекспир от Стратфорд на Ейвън, да е бил смятан за автор на пиесите, признати за световна класика. Идеята, че Шекспир е великият драмописец Уилям Шекспир, възниква едва в 1623 г., седем години след смъртта на търговеца с това име, когато се появява първото издание на Шекспировите пиеси. Издатели са роднините на въпросния граф де Вер. Именно с това издание бил затвърден митът за търговеца и нарочно прикрита самоличността на графа или поне така смятат мнозина по това време.

Доказателства за тази теория не липсват. Оказва се, че биографиите на двамата - търговецът и графът, имат много общи неща. В официалната биография на Шекспир е записано, че единственият му син се казвал Хамнет /Хамлет/. И двамата са женени за жена, на име Ан и най-издаващото от всичко е, че откриваме множество факти и случки от живота на графа в сюжетите на пиесите на "търговеца" Шекспир.

Има и един още по-любопитен въпрос - защо при огромния успех на името си, Шекспир престава да пише на 48 години.

През 1612 г. той се прибира при семейството си в Стратфорд и умира там 4 години по-късно - през април 1616 г. Погребан е в църковния двор на църквата "Света Троица". На надгробния му камък не било изписано ничие име. Минало време, преди да бъде издигнат в негова чест паметник до зида на църквата.

Коя е истината зад това кой е написал всички тези произведения? Търговецът от Стратфорд или графът на Оксфорд? А може би някой съвсем различен човек, за когото все още никой не подозира. Каквато и да е истината е безспорен факт, че творчеството, което е оставил въпросният Шекспир е наистина уникално, въздействащо и съвсем различно от всичко друго, което е писано през същия период.

Дали истинският автор се е срамувал от написаното, защото всичко е било вдъхновено от реални случки и лица, или просто не е искал да става обект на излишно обществено внимание? Не е ясно дали някога ще научим пълната истина, а и не знаем дали е от съществено значение. Нали именно такива неясни казуси придават на дадено произведение още по – голяма сила, мистика и чар.

Който и да е авторът, в литературния свят завинаги ще остане добре познатият ни израз: „Да бъдеш или да не бъдеш, това е въпросът?“


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един

    3 8 Отговор
    "Има нещо гнило в тази пандемия е казал Данте Алигери",пардон Бойко Борисов!

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Ром Бакарди

    2 8 Отговор
    Кат бях ергенин, виднаж имах среща сас идно гаджи, ама ви казвам...кукла! Висока, тънка, сас учила 5 диоптара, ама красива беши, сас дълга черна коса. Бачкала кат съдия у варненскиа окражен съд. Викам си: ша трябва да я впичатля....риших да науча наизус идин ми...сори-сунет....сонет на тоз тарикат шекспиър! Утивам аз на срещата-изкъпан, изтупан, миришещ на одекулон, и учаквам тя да си глатне язика кат ма види-висок и смугал тарикат. Да, ама не! Седи идна такава суха, нищу ни казва, мълчи.. викам си-тая са прай на многу сириозна. Кат почнах да й рицитирам....кат са ублещи, кат са укокори, кат са изпоти и едва- едва да преглъща на сухо, казах си:вцепих я! После тя ми вика, ми многу кльопала тоз Шекспиър и само чрез негу можело да са стигне до сърцето й. Хараби, ама аз стигнах и по-далече, и по-надълбоко. Някулку пъти! Не че се фаля, ама.......

    Коментиран от #7

  • 3 плевен

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "един":

    Шекспир си е Шекспир. Четем поредната тъпа конспирация за големия драматург, при това не най- популярната. Първите съмнения в Шекспир се появяват чак през 19-ти век. При това те идват от една нискообразована дама от САЩ- Бейкън /ако не се лъжа/. При това тя залага на съименника си Франсис Бейкън. И се започва...............

    Коментиран от #8

  • 4 РЕАЛИСТ

    1 5 Отговор
    Пишете търговецът Шекспир, но не уточнявате , че е търгувал с канабис. Няма открит нито един ръкопис на Шекспир и има предположение, че е бил неграмотен, което го има във филма за него.
  • 5 Варненец

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "един":

    Де да беше го казал, но не, тиквата беше за гнилото.Той създаде гнилото.
  • 6 Да, така е

    6 2 Отговор
    Кажете, че дядо му е бил българин, че да си дойдем на думата.
  • 7 Аз пък

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ром Бакарди":

    Поканих една блондинка у нас да нахраним рибките. Отворих 1 консерва копърка и тя започна да рони хляб на трошички. На третата филийка са усети за какво съм я поканил...
  • 8 РЕАЛИСТ

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "плевен":

    И се стигна дори до холивудски филм Anonymous. Шекспир трябва да бъде развенчан, като един мошеник. Няма нито едно писмено доказателство от него, дори подпис. Една от големите измами на света е неговото име свързано с творчеството на неизвестен автор.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Някоя

    3 4 Отговор
    Моята хипотеза е, че Шекспир е псевдоним на кралица Елизабет l и няколко нейни литературни приятели поети! Тя е била изключително начетена и образована за времето си, а текстовете на Ш. са на човек, владеещ всички стилови и езикови, както и митологични, исторически и философски задълбочени познания. Такива са имали само обучавани от ранни години високопоставени и богати хора по онова време.
  • 13 ганю

    1 0 Отговор
    Меркурий спа във ада с глупостта
    затуй е ученият без петак
    а тъне в злато всеки тлъст глупак
    (примерно Пеевски)
  • 14 ганю

    0 1 Отговор
    простичко е господа
    целта на пандемията е ваксина
    целта на ваксините сте вие като донори
    извод:
    пандемия-5G-ваксина-донори
    приятно умиране