11 Септември, 2024 09:55 1 664 45

Защо филмът „Любен" не е селектиран за "Златна роза"?

  • филм-
  • любен-
  • златна роза-
  • лгбт

Творческият директор на „Златна роза“ Александър Донев обясни отпадането на филма от програмата на фестивала

Отпадането на филма „Любен“ от селекцията на фестивала „Златната роза, който ще се проведе от 19 до 26 септември, е административно решение. Това заяви в интервю за Дарик Варна творческият директор на фестивала доц. д-р Александър Донев.

Лентата, която разказва за непозволената любов между две момчета в родопско село, бе извадена от програмата след жалба на депутат от „Възраждане“ до Държавната агенция за защита на детето. По думите на Донев, жена депутат от „Възраждане” е подала жалбата, но не пожела да посочи точно коя е тя.

„Целта е да се избегнат евентуални протестни акции, каквито във Варна имаше миналата година срещу филм, който бе част от програмата на "София прайд", каза още Донев.

„Да включим филма в тази предизборна ситуация би означавало на дадем на един отявлен пироман запалена факла и туба с бензин. Не искаме тези неща да се случват на фестивала.”

Доц. Донев е категоричен, че подобни действия са откровена провокация.

„Опит за насаждане на страх, за подготовка на една постепенна вълна на цензура, която се прояви и в приетия закон за несъществуваща пропаганда в училищата. Всичко това са малки стъпки за постепенно фашизиране на малка партия, която се опитва да бъде фактор в българското общество.”

Запитан за художествените качества на филма, Александър Донев отговори:

„Това наистина е филм, който харесахме. Филмът няма нищо с глупавите нападки. Всичко това са инсинуации, които трябва да накарат българските творци да се страхуват и да не посягат към теми, които са важни за съвременните дискусии в българските общество, изкуство и култура.”

„Любен“ е българо-испанска копродукция и е първият български филм с ЛГБТ тематика. Подкрепен е от филмови фондове и публични институции на Испания. Във филма са спазени всички европейски норми. Към момента на снимане актьорът Божидар Асенов е бил навършил 16 години и е участвал в снимките със знанието и позволението на своите родители, разказа Александър Донев, който е част от селекционната комисия, допуснала филма преди жалбата от „Възраждане”. Той е категоричен, че 16 години не е скандално малка възраст. Доц. Донев се позова на европейското разбиране за възрастова граница, след която сексуалните контакти са допустими.

Той коментира и реакцията на режисьора Теодор Ушев, разпространена в социалните мрежи, който осъди остро отпадането на филма и се зарече, че „кракът му няма да стъпи във Варна”.

Ушев нарече Варна „градът на нацитата” и я сравни с „демократичен Бургас”, където филмът вече беше прожектиран.

„Напротив, Ушев трябва да дойде във Варна!”, каза Александър Донев в ефира на Дарик и допълни:

„Ако се ангажира една достатъчно голяма представителна група от обществени, професионални и творчески организации, която да настоява пред Министерство на културата за показването на „Любен“ във Варна и го защитят с присъствието си, филмът може може да намери място на „Златна роза“.”

42-рото издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във Варна от 19 до 26 септември. Конкурсната програма тази година включва 16 пълнометражни филма. Почти половината са представени на престижни международни фестивали. За първи път пред българска публика ще бъдат прожектирани 5 ленти.

За втора поредна година в конкурсната програма на фестивала има сериали. В предстоящото издание са включени 5 нови български сериала, 3 от които все още не са показвани.

"След като българското филмово производство беше редуцирано, вследствие на някои организационни проблеми, в момента то е във възход. От догодина българските режисьори ще се борят, за да бъдат включени филмите им в селекцията на фестивала", каза още доц. Донев.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    68 1 Отговор
    Отивам да повърна !

    Коментиран от #35

  • 2 Радио Козяк

    57 1 Отговор
    Посолството е възмутено!
  • 3 ТаУмВзе

    61 3 Отговор
    Пропагандата на Дъгата не е Филм! АХХАХАХАХА
  • 4 Аз бих го

    5 44 Отговор
    гледал от интерес. Не пред децата ми, де

    Коментиран от #7, #8, #19

  • 5 Механик

    65 2 Отговор
    Няма да спрат с изчанченостите, докато не пламнат кладите и народите не ги погнат с вилите като през средните векове.

    Коментиран от #23

  • 6 жмъц

    59 1 Отговор
    отвратително е да се внушава на децата, че са можеби от друг пол. така се компромнтира психиката им. ако са с обратни наклонности, нека са си такива, но не може дава да се демонстрира и налага като модна тенденция.
  • 7 Механик

    33 1 Отговор

    До коментар #4 от "Аз бих го":

    Може и една ножцица да си пернеш. Така, насаме.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 провинциалист

    27 0 Отговор
    Никой не казва дали във филма "ромчето" опрашва българчето или обратно.

    Коментиран от #36

  • 11 Нормален

    32 1 Отговор
    Тея от ЛГМНГБТОО ... и т.н. не разбраха ли, че само си влошават положението о този начин. ЦЕНЗУРА И ЗАБРАНА! Който се интересува е свободен да мърсува в Интернет на воля.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кадир

    36 0 Отговор
    Тази държава е обречена. Навсякъде само лизачи, които уж са в крак с времето.

    Коментиран от #14

  • 14 Мдаа

    4 31 Отговор

    До коментар #13 от "Кадир":

    С привържениците на аятоласите, руските фашисти, Хамас, чеченците и ИД само просперитет ви чака.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хаха

    37 0 Отговор
    Най малкото, че в любовните сцени участва непълнолетно дете. Трябваше до сега да се самосизирали всички институции. А от делно е пълна гадост този филм.

    Коментиран от #18

  • 18 Факт

    2 20 Отговор

    До коментар #17 от "Хаха":

    Ти не си го гледал този филм.
  • 19 Верно ли бе

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аз бих го":

    От нездрав интерес ли ?
  • 20 бай Иван

    24 11 Отговор
    Голем филм . Голем Ушев .Па и претенции колко бил актуален ? Верно е актуален .Едно ромче непълнолетно е.е едно българче. Страшен сюжет. И Ушев не във варна кракът ти да не стъпи в България въобщ ще е най-добре. И ходи при Цънци да се оплачеш ,че си в някакъв черен списък . Тя ще ти поплаче на рамото.

    Цитат"които трябва да накарат българските творци да се страхуват и да не посягат към теми, които са важни за съвременните дискусии в българските общество, изкуство и култура.”
    Ма това са си ваши извр.аще.ни .я както казваше Христо Гърбов и нямат нищо общо с важните теми за българското общество ,изкуство и култура. като искате млади ромчета да ви го сл...аг..ат кой ви спира .У факултета Ви чакат с наточени точилки.

    Коментиран от #26

  • 21 Ами не

    7 27 Отговор

    До коментар #8 от "Джака":

    не съм гей, хетеросексуален съм и съм баща. И съм достатъчно уверен в ориентацията си за да не ме притеснява някакъв си филм. Но виж, тези които най-много ходят да се обясняват наляво надясно (без никой да ги пита) колко са против гейовете, именно те често са латентни хомосексуалисти и именно вътрешният конфликт ги кара да преиграват колко са истински мъже. Известен психологически ефект.

    Коментиран от #24, #27, #45

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мдаа

    2 21 Отговор

    До коментар #21 от "Ами не":

    "И съм достатъчно уверен в ориентацията си за да не ме притеснява някакъв си филм. "

    Това е проблема, че го разказваш на хора, които не са уверени в ориентацията си. Няма как да те разберат какво им казваш.

    Коментиран от #42

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Опорка

    29 0 Отговор

    До коментар #20 от "бай Иван":

    Като са толкова смели и независими творци, а и действието се развива в Родопите, защо на мястото на българчето не бяха сложили турче? Щото щяха да се търкалят зелки.

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Факт

    0 17 Отговор

    До коментар #22 от "провинциалист":

    Пак повтарям, да попаднеш в ръчичките на тия с цензурата, ЗА НЕЩО, КОЕТО ПРАВИШ.

    ВИНАГИ фашистите използват първо неуките, за да може после те да им послужат като инструмент за борба с умните и можещите. Това е развитието на всеки един фашистки режим. И след като им свършат работата ги рендосват, защото фашистите не искат свидетели. А винаги "инструмента" си мисли, че понеже им слугува, на него нищо не може да му се случи. Но като не си учил история е така - мислиш си неща, които са обратното на опита.
  • 29 Бай Амет чобанина

    19 0 Отговор
    Я ги дайте и двамата при мен..
  • 30 пиЙпинг Том

    4 0 Отговор
    Положението клони към ситуация !
  • 31 СТОП!

    21 0 Отговор
    За това ли държавата им плаща субсидии?

    Колкото повече субсидии-толкова повече говорим за боклук !
  • 32 бай Иван

    17 0 Отговор

    До коментар #26 от "Опорка":

    Като са толкова смели и независими творци, а и действието се развива в Родопите, защо на мястото на българчето не бяха сложили турче? Щото щяха да се търкалят зелки.

    Абе там няма да се разбере кой на кой го слага? Могат да направят едно голо хоро като тези изобразени от Средновековието .Всеки вкарал точилка на предходния, а първия развява кърпичка. Много ще е актуално и обединително някак си.Ето му нова тема на Ушев .Абе тоя рода му да не произлиза от "ушеви" демек доносници. Така едно време са тръгвали родовете по спецификата на човека.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мдаа

    1 23 Отговор
    Капейките са толкова далече от изкуството, и толков близо до външния ну к, че като им кажеш филм за отношенията между двама младежи и веднага си пускат в съзнанието това, което гледат след 12 часа през нощта.

    Битието определя съзнанието.

    Коментиран от #41, #43

  • 35 Ъхъ

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Това е биографичен филм за младият иван костов!
  • 36 Роден в НРБ

    21 0 Отговор

    До коментар #10 от "провинциалист":

    То е ясно, че циг@нето опрашва нащо, щото иначе няма да е толерантно
  • 37 бай ви Тодор

    11 13 Отговор
    и кво викате? Сега има толкова много банани, че дори и ромски банани за всички. Ще ме търсите, ама няма. По мое време това сигане щеше да в някое ТВУ и да се учи какво е работа, а не да челастри българчета.

    Коментиран от #44

  • 38 Важно е да се спомене

    17 0 Отговор
    кой е Козаря и кой е козата :)
  • 39 Петев

    15 0 Отговор
    Ушев возил ли се е при Е. Минчев?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 1111

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мдаа":

    Вашата ориентация не ни интересува, интересува ни защо показвате това на подрастващите?
  • 43 между другото

    13 0 Отговор

    До коментар #34 от "Мдаа":

    Порнографите също имат претенции, че правят изкуство, а секструженичките, че продават такова!
  • 44 кръговрати

    0 14 Отговор

    До коментар #37 от "бай ви Тодор":

    По твое време ви челастреше СССР, сега всички го челастрят него...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.