Last news in Fakti

2 Април, 2014 14:56 1 140 0

Меценати скочиха срещу църковната цензура

  • калоян илиев-
  • кокимото-
  • изложба-
  • варна-
  • фондация "стоян камбарев"-
  • цензура-
  • митрополит йоан

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и общината забраниха скандална изложба на Кокимото

Меценати скочиха срещу църковната цензура - 1
Една от скандалните творби на Калоян Илиев-Кокимото

Отворено писмо по повод на „безпрецедентен случай на цензура и дискриминация“ изпратиха от Фондация "Стоян Камбарев" до кмета на Община Варна и медиите във връзка със забранената вчера от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан изложба на Калоян Илиев-Кокимото.

Вчера по обяд от Градската художествена галерия в морската столица, след писмо на владиката, спрели проекта “Еротична нотка в колелата на християнската машина”, който трябвало да бъде показан на 5 април.

„Подобни срамни актове на цензура спрямо изкуството са присъщи на средновековната “света инквизиция”. Смятаме, че всеки гражданин има право на мнение и позиция, включително и уважаемият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. Но в демократично общество като българското би трябвало, ако обект на изкуството предизвика обществен дебат, то именно в него да се разрешават несъгласията с позицията на автора“, казва се в писмото на фондацията.

Цензурата на властта срещу един артист е в практиките на диктаторските режими, изтъкват оттам, посочвайки, че решението на Община Варна е пренебрегнало член 10, 11 и 13 от Европейската харта за правата на човека, под която и България е сложила подписа си.

Фондация “Стоян Камбарев” има мисия да открива и подкрепя млади български таланти в областта на всички изкуства. През 2011 година Калоян Илиев- Кокимото беше номиниран за Награда за полет в изкуството “Стоян Камбарев” като “едно от най-забележителните млади имена в съвременното ни изобразително изкуство. Творец с неподражаем личен почерк, който докосва така трудно достижимите европейски стандарти в изкуството”.

Град Варна е един от най-хубавите европейски градове, а за много от нас и роден град, казва се в писмото на арт меценатите (основателката на Фондация „Стоян Камбарев“ - актрисата Деси Тенекеджиева, също е оттам, както и самият Кокимото – б.ред.). Винаги сме се гордели не само с красотата и вековната му история, но и с изключителните му артисти от всички области на изкуството. За това и този скандален „акт на забрана”, ни кара да се чувстваме дълбоко изненадани и обидени, още повече сега, когато Варна кандидатства за Европейска столица на културата през 2019 година, завършва откритото писмо с надежда решението да бъде преразгледано от общината.

Ето как художникът Калоян Илиев-Кокимото представя своите творчески пристрастия и идеи: „В много от творбите проличава интересът ми към различни социални проблеми. Новият световен ред, ролята на съвременните икони в обществото и отношението към животните са само някои от темите, които многократно могат да се открият в работите ми. Минавайки от религия през политика, до ежедневните абсурдни ситуации, аз се интересувам и от по-често срещани емоционални и умствени състояния, като нарцисизъм, копнеж за любов и красота. Работя с вече съществуващ визуален материал, който обогатявам със собствени разработки с повествователен характер. Разказвам историите си по нов начин, като насочвам вниманието към някои конкретни аспекти на сюжета и така описвам отново своите преживявания, но този път като зрител“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА