Last news in Fakti

8 Април, 2014 21:51 1 731 0

Кокимото: Работата ми на млад модерен артист бе заклеймена като богохулство

  • калоян илиев-кокимото-
  • калоян илиев-
  • кокимото

Художникът Калоян Илиев-Кокимото, около когото се разрази буря от дискусии относно неговата скандална изложба във Варна изпрати до медиите своята позиция по случая. Факти.бг публикува пълния текст на откритото му писмо, адресирано до министъра на културата, националния омбудсман и кмета на Варна, с копие до директора на Градска художествена галерия Варна.:

"На 28.02.2014 г. подписах договор за провеждане на временни изложби с Градска галерия – Варна, ЕИК 103735216, за периода 01.04.2014 г. до 05.05.2014 г. за възмездно ползване на зала № 15, находяща се на трети етаж н сградата на Градска художествена галерия – Варна, за провеждане на изложба «еротична нотка в колелата на християнската машина». Към датата на подписване на цитирания договор наименованието на изложбата бе известно за страните по договора и същото е посочено в него. Лицата, представляващи Галерията, са приели провеждането на изложбата, приели саплащането на наемното възнаграждение, за което са издали данъчна фактура № 0000001310/04.03.2014 г. Един месец по-късно, на 01.04.2014 г. се започнаха множество атаки срещу мен от Община Варна, от Градска художествена галерия - Варна, както и от други такива, явяващи се трети страни по отношение на сключения между нас договор. Интересно обстоятелство е именно фактът как е подписан един договор, от правно лигитимирани за това лица, и как в един

по-следващ момент правата ми договора биват ограничавани с мотиви, извън възникналото помежду ни облигационно правоотношение.

Бях осведомен за издадена Заповед № 09/07.04.2014 г. от Директора на Градска художествена галерия – Варна, с която се отменя провеждането и откриването на изложбата.

На 08.04.2014 г. се проведе заседание на Обществения съвет по култура към община Варна, като същият излезе със становище, че е против провеждането на моята изложба с мотив, че „изложбата е срещу българското достойнство, християнски ценности и морал“.

В тази връзка и доколкото проблемът с провеждането на изложбата придоби доста сериозен облик, Моля да обърнете внимание на следното:

На първо място подписаният между мен и Градска художествена галерия - Варна , чийто принципал е Община Варна, е в действие от 01.04.2014 г.Същият не е прекратен по взаимно съгласие между нас, не е анексиран и/или предоговорен, поради което договорените между нас условия са в сила. А правата ми по него са нарушени едностранно, доколкото бивам всячески възпрепятстван от ползването на наетото от мен пространство и съм обруган публично.

Т.нар. Заповед на Директора не би могла до породи правни последици по отношение на възникналото помежду ни наемно правоотношение. Заповед на Директора на ГХГ – Варна се явява вътрешен акт на лицето, изпълняващи административни функции в Галерията, и не е правопрекратителен факт досежно действието на договора. Становището на Обществения съвет по културата към Община Варна също не поражда правни последици по отношение на сключения договор между мен и ГХГ Варна, а цели само и единствено нанасяне на обида на моята личност като гражданин на Република България, както и ме превръща в лице, което работи срещу "българското достойнство, християнски ценности и морал."

Работата ми на млад модерен артист бе заклеймена като богохулство, а аз като еретик и най-големия провокатор по отношение на християнската вяра. Това е недопустимо и анормално действие от страна на обществени институции в XXI в., още повече провеждани в град, кандидат за европейска културна столица. Излаганите от мен експонати нямат съдържание, противоречащо на морала и добрите нрави. 

Различни лица, в това число експертите, присъствали на Обществения съвет по култура към Община Варна, се изказаха, без обаче да са видели реално творбите ми. Не се съобрази и факта, че изложбата ще бъде показана в закрито пространство, без да бъде натрапвана на лица, чийто вкус не задоволява. В закрита изложбена зала влизат само и единствено посетители, проявили лична воля и желание, т.е. обидените от мен представители на различни обществени кръгове, НЕ са задължени по никакъв начин да разглеждат експонатите на изложбата.

Кметът на Община Варна заявява, че Варна не е всеядна. А въпросът ми, като гражданин на град Варна, какво яде Варна?

Може ми са по-подходящи излаганите от построената в съседство на Градска художествена галерия евангелистка църква? Може би непристойните рекламни билбордове са по-подходящи за показване и не уронват морала на обществото? По уличите на града е пълно с представители на различни секти и нерегистрирани вероизповедания, които безпрепятствено контактуват с децата ни. Нима те са по-угодни за обществото и за Община Варна?

Но, уважаеми дами и господа, въпросът е как на един млад и модерен художник, който не е на заплата, който честно изкарва прехраната си, без да тежи на общинския или републикански бюджет, биват вменени действия срещу «българското достойнство, християнски ценности и морал». Изведнъж се явиха експерти и радетели на културата в град Варна, които години наред не са имали поле на изява, собствено творчество или работа, която да подпомага културните дейци в града. И налагат цензура, с всички способи. Цензура, сравнима с лова на вещици през Средновековието.

С уважение: Калоян Илиев"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА