Last news in Fakti

1 Юни, 2017 15:28 5 826 2

Риба без лице и други чудати гадини (ВИДЕО)

  • океан-
  • експедиция-
  • нови видове-
  • дълбини-
  • странни същества-
  • дълбоки води-
  • австралия

Учени извадиха създанията от дълбините на океана край Австралия

Риба без лице и други чудати гадини (ВИДЕО) - 1
Снимки: Museums Victoria

Риба без лице и други чудати създания бяха извадени от дълбините на океана край бреговете на Австралия. Много от тези създания са напълно нови видове, непознати на науката, съобщава Phys.org.

Дълбините на океана крият невероятни тайни, които само чакат да бъдат намерени.

Една от тях е свързана с живота, който кипи в тези неприветливи, мрачни и студени води, където храната е оскъдна, а налягането изключително силно. И макар изследването на тези, пълни със загадки и чудеса, дълбочини да е изключително трудно, хората непрестанно се опитват да разберат какво се крие "там долу".

При последната си дълбоководна експедиция, група австралийски учени откри и извади на повърхността изумителни същества.

Риба без лице и други чудати гадини (ВИДЕО)

Учените от австралийската Организация за научни и технически изследвания са проучили дълбоките океанските води в резерват, чиято територия започва от Северна Тасмания и се разпростира до Централен Куинсланд.

При едномесечното си пътешествие по източното крайбрежие на Австралия, учените използвали мрежи, сонари и дълбоководни камери, за да проучат какви същества обитават неизследваните до сега води на дълбочина от 4 км.

Откритите от тях дълбоководни обитатели са наистина впечатляващи. Светлочервени скални раци, покрити с шипове; издути риби от вида coffinfish (Chaunax endeavouri)), слепи морски паяци и дълбоководни змиорки са само част от видове, които учените са видели, описали и извадили от океанските дълбини от началото на експедицията, започнала на 15 май.

Един от най-необичайните видове е риба без лице, която досега е засичана само веднъж и то през 1873 г. от пионерската научна експедиция на HMS Challenger, край Папуа Нова Гвинея.

Риба без лице и други чудати гадини (ВИДЕО)

"Тя няма нито очи нито нос, които могат да се видят, а устатата ѝ се намира на корема", обяснява О`Хара и допълва: "На подобни големи дълбочини е толкова тъмно, че създанията често нямат очи или произвеждат собствена светлина чрез биолуминесценция."

"На една от видеокамерите видяхме нещо като химера, което профуча край обектива. Това е нещо, много рядко и нетипично за австралийски води“, разказва друг член на екипа. „Видяхме риба с фоточувствителни пластини отгоре на главата, риби, които стоят на перките си, с муцуна срещу течението".

Риба без лице и други чудати гадини (ВИДЕО)

Друго интересно нещо, на което се натъкнали, били месоядни водни гъби, които си служат със смъртоносни шипове, направени от силиций. Те улавят малки ракообразни, като ги набождат на своите шипове и след това бавно ги смилат. Тази техника се различава от повечето дълбоководни гъби, които се прехранват с бактерии и други едноклетъчни организми, донесени от преминаващите течения.

Риба без лице и други чудати гадини (ВИДЕО)

Водачът на експедицията Тим О`Хара от музея Виктория съобщи, че изследваната от тях зона е "най-слабо изучаваната среда на Земята". Данните от изследванията им ще бъдат използвани и за проследяване на климатичните промени в района, заяви още той и уточни: "На толкова голяма дълбочина налягането е смазващо. Няма светлина и е наистина студено. Температурите са около 1 градус Целзий.“

О`Хара отбелязва, че той и екипът му от 27 души вече са събрали данни за няколко хиляди вида, а остават още 2 седмици от експедицията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 око боко

    7 1 Отговор
    Това не е верно .в нашия парламент е пълно с такива гадини.
  • 2 Пук

    1 1 Отговор
    Поредните жертви в името на науката!