Last news in Fakti

31 Октомври, 2019 17:21 8 860 4

Най-дребната котка в света порази мрежата (ВИДЕО)

  • най-малката котка в света-
  • котка-
  • ръждивопетниста котка-
  • уязвим вид-
  • застрашен вид

Тежат около 1 кг, а зрението им е шест пъти по-силно от нашето

Най-дребната котка в света порази мрежата (ВИДЕО) - 1
Снимка: BBC

В интернет се появи видео, което припомни за съществуването на най-малката котка в света.

По повод световния ден на котката BBC News публикува в своя Twitter акаунт видео, в което разказа за Ръждивопетнистата котка.

Тези котки са най-дребните представители от семейство Котки в света. Те обитават савани, осеяни с храсти, както и влажните широколистни гори в Южна Индия и Шри Ланка.

На дължина тези симпатяги са между 35 и 48 см, с опашка от 15 до 30 см, а теглото им е между 0,9 и 1,6 кг. Козината им е сиво-кафява, изпъстрена с ръждиво-кафяви петна и ивици, откъдето идва наименованието им. Те имат и шест тъмни ивици от всяка страна на главата, простиращи се по бузите и челото.

Най-дребната котка в света порази мрежата (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

Ръждивопетнистите котки са вписани в Червения списък на световнозатрашените видове на IUCN, като уязвим вид, през 2016 г. В дивата природа са останали едва около 10 000 представители на този вид.

Най-дребната котка в света порази мрежата (ВИДЕО)
Снимка: BBC

Както при много други уязвими и застрашени видове, популацията на този дребен хищник намалява най-вече поради загуба на местообитания и преследването на ловците, които ги избиват заради красивата им козина.

Най-дребната котка в света порази мрежата (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи и те са изчезващ вид

    27 2 Отговор
    Като българите

    Коментиран от #2

  • 2 Дедо ви

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Значи и те са изчезващ вид":

    Да де. Само дето българите никой никъде не ги е вписал.
  • 3 Е къ бе

    8 0 Отговор
    В избирателните списъци е вписан ...
  • 4 цербер

    6 1 Отговор
    Тежат около 1 кг, а зрението им е шест пъти по-силно от нашето. ПРИ ВСИЧКИ КОТКИ Е ТАКА. Зрението и обонянието са в пъти по-добри от нашите. Защото са хищници. За разлика от кучетата,котетата виждат цветовете.