Last news in Fakti

8 Май, 2024 09:32 358 0

Кинофестивалът в Кан ще бъде помрачен от стачка на филмови работници

  • кинофестивал-
  • кан-
  • стачка

"Стачката няма да застраши откриването на фестивала, но е възможно да има смущения в хода му", заяви говорител на протестиращите

Кинофестивалът в Кан ще бъде помрачен от стачка на филмови работници - 1
Снимкa: Shutterstock

Работниците на филмовия фестивал в Кан обявиха стачка заради ниското заплащане и условията на труд. Членовете на групата, наречена Sous les Ecrans la Deche ("Бедност зад екраните") не възнамеряват да предизвикат значителни проблеми.

"Стачката няма да застраши откриването на фестивала, но е възможно да има смущения в хода му", заяви говорител на протестиращите пред АФП.

Групата представлява около 100 работници, включително прожекционисти, програмисти, пресаташета и продавачи на билети. Те работят на краткосрочни договори, но не попадат в обхвата на френската схема за осигуряване за безработица на артисти и техници на свободна практика в културния сектор, която гарантира минимална работна заплата, пише БГНЕС.

Кинофестивалът в Кан

Събитието на френския Лазурен бряг се счита за най-престижното за световната филмова индустрия, като всяка година привлича около 40 000 души. Тази година фестивалът ще се проведе от 14 до 25 май, като на него ще присъстват икони като Франсис Форд Копола, Джордж Лукас и Мерил Стрийп, за която преди дни стана ясно, че ще получи почетна "Златна палма".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА