Last news in Fakti

19 Март, 2020 15:56 4 734 1

При недостиг на витамини яжте тези храни

  • витамини-
  • храна-
  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • здравословно-
  • здрав-
  • здраве-
  • хранене

Заредете се добре с витамини и минерали от тези групи храни

При недостиг на витамини яжте тези храни - 1
Снимка: Shutterstock

След края на зимата мнозина от нас са изправени пред проблема с недостиг на витамини. Липсата на витамини води до умора, главоболие, безсъние, чести настинки и дори по-сериозни здравни последици. Сега лекарите припомнят кои храни трябва да ядете, за да се преборите с недостига на витамини.

За да разберете дали имате недостиг на витамин или не, то е най-добре първо да се видите с лекар и да се тествате. Все пак е добре да знаете, че първите симптоми на липси са умора и недоспиване или пък лош сън.

При първите признаци на недостиг на витамин мнозина веднага започват да пият витаминни добавки. Според лекарите обаче организмът може да получава витамини не само от таблетки, но и от обикновени хранителни продукти.

Например витамините от група А се намират в боба, морковите, цвеклото, тиквата и телешкия черен дроб.

Дефицитът на витамин D може да бъде компенсиран чрез добавяне на гъби, олио и рибено масло към диетата.

Можете да възстановите нивата на витамин В с морски дарове, ядки, трици, млечни продукти, сушени плодове, яйца и пълнозърнест хляб.

Ако нямате достатъчно витамин С в тялото си, трябва да ядете ябълки и цитрусови плодове. Можете също така да добавите зеле и шипка в диетата си.

При недостиг на витамини яжте тези храни

Освен това, за да се борите с недостига на витамини в организма, трябва да спортувате по-често, да дишате чист въздух и по-често да се излагате на слънце.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щурецъ

    0 0 Отговор
    Не щъ. Еште си ги вие.