Last news in Fakti

15 Март, 2020 13:45 6 705 18

Витамини и минерали за силен имунитет по време на грип

  • covid-19-
  • витамини-
  • минерали-
  • грип-
  • коронавирус-
  • имунитет

Сезонните настинки и грипът отслабват имунитета ни

Витамини и минерали за силен имунитет по време на грип - 1
снимка: shutterstock

Темата за имунитета винаги е с повишено внимание през есенно-зимните месеци, когато организмът ни е по-уязвим към настинки и грип, но и в сегашната ситуация на пандемия от COVID-19. Всяко нещо като стрес, неправилно хранене и неспазване на лична хигиена, хронични заболявания и други, могат да намалят имунитета ни. Затова е важно да положим максимални усилия, за да повишим защитните сили на организма си. Консумиране на качествена храна, по-малко преработени меса като колбаси, тестени изделия, чай от ехинацея, както и прием на някои витамини и минерали, могат да помогнат на тялото ни. Сезонните настинки и грипът отслабват имунитета ни. Вижте от кои хранителни елементи се нуждаем, когато сме неразположени (и не само).

Витамин С

Витамин С е един от най-мощните антиоксиданти, който се бори със свободните радикали и предотвратява окислителното увреждане на клетките. Той е главният герой в поддържането на имунитета. Стресът и инфекциите могат да бъдат причина за изчерпване на витамина от имунните клетки. Редица проучвания показват, че редовният прием на витамин С може да намали тежестта на неразположенията по време на настинки и грип, но също така и да съкрати продължителността на респираторните инфекции.

Витамин D

Също като витамин С, за витамин D е доказано, че намалява продължителността на грипа и други хронични вирусни инфекции. През зимните месеци, организмът ни е изложен на дефицит на този витамин. А тогава е и по-уязвим на настинки и грип. За да подсилим имунитета си е добре да консумираме повече храни богати на витамин D, като риба, яйца, гъби, кисело мляко, портокали.

Витамин В6

Той се съдържа в храни като нахут, черен дроб, риба, пилешко месо, картофи. Витамин В6 е необходим на тялото ни за поне 100 ензимни реакции, включително метаболизма на протеините. Важен е за функцията на мозъка, функционирането на нервната система. Може да намали риска от настинки и грип, а дефицитът му се свързва с отслабената имунна система и намаляването на синтеза на серумни антитела. Всичко това ни прави по-податливи на грип и други респираторни инфекции.

Магнезий

Магнезият участва в над 600 ензимни реакции в човешкото тяло. Благодарение на него поддържаме добър метаболизъм, здрава нервна система. Магнезият спомага за формирането на костите, здравето на сърцето, намалява възпалението и облекчава стреса, но също така ни помага да се възстановим и по-бързо по време на настинки и грип. Някои изследвания показват, че минералът играе ключова роля за регулиране на имунния отговор на организма, пише az-jenata.bg

Цинк

Подобно на витамините С и D, цинкът е един от най-важните хранителни елементи, от които тялото ни се нуждае по време на настинки и грип. Той има силно действие върху имунната система. Специалисти смятат, че приемането на цинк може да намали продължителността на симптомите на инфекции, но също така играе и важна роля в подобряване на „комуникацията“ между клетките в имунната система. Храни, чрез които може да си го набавите са морски дарове, пшеничен зародиш, тиквени семки, телешко, агнешко месо, черен дроб.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    15 9 Отговор
    И как ще си ги купят хората, като ги оставиха без работа.

    Коментиран от #3, #16

  • 2 Някой си

    8 8 Отговор
    Слушайте сега внимателно, няма да повтарям :)
    На български превода на заглавието звучи така:
    Най-ногу витамини има у рИкията и салататЪ, още по-добре не ако има и некоя сгодна женица да ги носи :)
    ( По Гацо Бацов). :)
  • 3 asd

    13 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Въпросите към Тиквопитекът Барба Ганьос

    Коментиран от #4

  • 4 Някой си

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "asd":

    Тоя “тиквопитека” да ней оня Бибитко с жипката от фейса?
  • 5 Ръмпези

    11 5 Отговор
    Ако трябва извадете тефтера и пишете. 50 градуса ракия, 50 грама сутрин на екс .След това една лъжица чаена мед.Това е закуската. Същото се повтаря 30 минути преди обяд и вечеря. Основните ястия-плодове, риба, чесън, куркума. Благодаря ви и повече емоции....

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Някой си

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ръмпези":

    Виж, куркумата ще я пропусна, но рИкийката, салатката и чесъна няма :)
    И сланина с праз също :)
  • 7 Дельо хайдутин

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ръмпези":

    Ракията трябва да е 56 градуса. На толкова умира вируса.

    Коментиран от #8

  • 8 Някой си

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Дельо хайдутин":

    Наш’та рИкия никой вирОс не мой я носи, пада от масата още на първите двайсе грама и като се свести ииии почва да бега бате вирОсо та се невиде :)
    ( по едно забавно клипче от нета ). :)
  • 9 asd

    4 0 Отговор
    Междувременно американския президент се мъчи да обвърже германската компания CureVac разработи ваксина ексклузивно за американския пазар.

    Corona: USA will Zugriff auf deutsche Impfstoff-Firma
  • 10 ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ

    6 1 Отговор
    ТРЯБВА СЪЩО ДА СЕ ПОСОЧАТ ИМЕНА+ЦЕНА НАА АРТИКУЛИТЕ В АПТЕКАТА-В СЕГАШНИЯ ВИД СТАТИЯТА Е ПРАЗНОСЛОВИЕ
  • 11 Факти

    7 1 Отговор
    Нека да бъдем малко по-сериозни за случващото се към днешна дата.Горе написаното си е нещо, което се отнася за хора с по-слаба имунна система и никакви витамини няма да ни помогнат,ако лицето е най-вече на преклонна възраст или има заболявания(без значение възраст и пол).Намираме се в пандемия с непознат вирус до сега.Има лекарство разработено за ембола под наименованието Remdesivir.В момента е подложено на клинични изпитания върху пациенти в САЩ,Китай и Япония.Резултатите ще бъдат готови вероятно в края или средата на април.При всичките 17 пациента са живи и повече от половината са излекувани. 5 от тях остават в критично състояние.Успоредно с това се провеждат експерименти с нуклеотидни лекарства действащи по същият начин.Новината разбира се идва и от покачване на акциите от биологичната компания Gilead базирана в САЩ и собственик на лекарство.Остава ни надеждата.
  • 12 Благодаря на автора

    3 0 Отговор
    За ценната информация....! (От стрес имунитета ми е заслабнал..!)
  • 13 Само питам

    4 1 Отговор
    А знаете ли че никъде няма ЦеТеБе с цинк и вит.д? Останалите марки витамин С са почти изчерпани също. Как ще се защитим тогава питам аз като управниците твърдят че недостиг няма?

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Аз да ти отговоря

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    Вместо да пълниш гушата на фармацевтичната мафия си прочети за пчелният прашец,какви витамини съдържа и колко е по-добър от химията.Второ екологично чист с 1 кг. за 20 лева ще подсилиш не само себе си,но и цялото си семейство за 1 месец, успоредно с това ще помогнеш на някой трудолюбив българин,който се бори за 1 парче хляб.Схващаш ли брато.
  • 16 Айше

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Ами ела в балкана да гледаш овци.Нали разбра какво каза Бога слънце.Овчари търсят навсякъде,а и имаме търсене от ОАЕ на месо.Сред природата на чист въздух и мечтаеш.Вечер прибираш стадото, доиш го и си готов.Ти искаш да си стоиш в столицата софиянецо и да чакаш.Ние селяните в провинцията не ревем, а работим и имаме пари.
  • 17 ВИТАМИН Ц

    0 0 Отговор
    ОТ 2,60 ЛЕВА ВЕЧЕ СТРУВА 14,90 ЛЕВА ...................
  • 18 мая коева

    0 0 Отговор
    здравейте
    аз бих искала да споделя с вас и вашите читатели на статията. Преди години доста боледувах,говорих с моя личен лекар и той ми препоръча режим и начин на харане в комбинация да приемам и витамин Ц и инфлустоп артроспира водорасли.Отивай ки в атеката да си взема витамин Ц ,фармацефта ми даде течно немско витамин Ц ампули и вкомбинация с инфлустоп артроспира водорасли си правя профилактика няколко месеца годишно . от както полагам усилия за разнообразно харнене и профилактика не боледувам . препоръчвам го