Last news in Fakti

17 Март, 2020 12:08 2 507 14

Не започвайте деня си без някоя от тези храни

  • храна-
  • закуска-
  • диета-
  • диети-
  • диетолози-
  • полезно-
  • здравословно хранене

Диетолози изброиха най-добрите закуски

Не започвайте деня си без някоя от тези храни - 1
Снимка: Shutterstock

Масово диетолозите предупреждават, че закуската е най-важното хранене на човек за деня. Мнозина обаче по една или друга причина пренебрегват това.

Забързаното ежедневие пречи на някои хора, други пък умишлено не се хранят, за да отслабнат. Факт е обаче, че закуската дава енергия на организма за целия ден.

Ето и кои са най-подходящите храни за закуска според реномирани диетолози.

Кисело мляко

Киселото мляко е полезен, вкусен и хранителен източник на белтъчини, което го прави чудесен избор за закуска. Към него може да прибавите плодове, мед, ядки, чия, овесени ядки или да си го хапнете чисто. Консумацията му, особено сутрин, засилва метаболизма ни за деня.

Овесени ядки

Закуската от овесени ядки е засищаща и дава много енергия, с която да започнете деня си по най-добрия възможен начин. Те съдържат уникален вид фибри – бета глюкан, които имат многобройни ползи за здравето.

Овесените ядки поддържат стабилно нивото на кръвната захар, предотвратяват диабета и понижават холестерола. Те са и еликсир на младостта, защото са богати на антиоксиданти, които се грижат за здравето на сърцето и намаляват високото кръвно налягане. Освен това те засилват усещането за ситост и ако ги хапнем на закуска, ни помагат да не изпитваме глад преди времето за обяд.

Кафе

Приемът на кафе сутрин е здравословен навик, който си струва да следвате. Кофеинът подобрява настроението и засилва умствената дейност.

Минимални количества кофеин са достатъчни, за да влезем в кондиция от сутринта. Кафето е богато на антиоксиданти, които укрепват клетките в тялото и ги предпазват от въздействието на свободните радикали.

Яйца

Яйцата са доказано добър избор да започнете деня. Те са добър източник на протеини, увеличават усещането за ситост, намаляват количеството храна, приета при следващото хранене и спомагат за поддържането на нивата на кръвната захар и инсулина.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лорчето, ценител на хубавото...!

    3 6 Отговор
    Без кафе, моите любими храни и закуски...!
  • 2 Иванчо l-ви

    3 4 Отговор
    Ако прочетете малио по темата в някоя книга ще видите, че от изброените варианти само яйцата са здравословни, ако са приготвени правилно. Мляко, кафе, зърнени култури за закуска са Голяма Грешка.

    Коментиран от #3

  • 3 Иванчо l-ви

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иванчо l-ви":

    Прощавайте за правописа.
  • 4 МВР

    4 2 Отговор
    Баница с имитиращ продукт и голяма боза.

    Коментиран от #5

  • 5 диетолог

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "МВР":

    И после що ви бегали престъпниците...

    Коментиран от #7

  • 6 Байчовица 🐷

    1 0 Отговор
    Една торба баници от Била, това закуски ли са...или мъжа сам са, си прави закуска...!
  • 7 МВР

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "диетолог":

    Моля, моля !!! От мен никой не е бягал. Като се замисля никой не съм гонил ама.....; )
  • 8 инж технолог по хранене

    4 1 Отговор
    " Масово диетолозите предупреждават, че закуската е най-важното хранене на човек за деня." Правилно е написано.
  • 9 глоги

    3 1 Отговор
    Имитиращи продукти в баницата са маргаринът и т.нар. сирене,което се оказва извара.
  • 10 розодендрон

    1 3 Отговор
    Приемът на кафе сутрин не е здравословен навик,защото повишава кръвното наблягане и ви вгорчава деня. С блъскане в слепоочието.
  • 11 инж технолог по хранене

    1 1 Отговор
    Обесените ядки съдържат бета-глюкани. Това са природни полизахариди, които се съдържат в клетъчните стени на дрождите. Извличат се от микроорганизми, гъби и зърнени култури.
    В зависимост от източника на получаване (дрожди, бактерии, гъби, зърнени култури) извлечените бета глюкани имат различна структура. Най-мощните бета глюкани са дълговерижните 1,3/1,6 бета глюкани, извлечени от дрождите Saccharomyces cerevisiae, намиращи се в клетъчните стени на маята.

    Бета глюканите подобряват работата на имунната система като активират ключови клетки в организма, наречени макрофаги. Тяхната роля е да прихванат и „изядат“ опасните за човека бактерии, вируси и паразити.
    Макрофагите са клетки на имунната система и когато техният брой е недостатъчен в рискови зони като гърлото, устната кухина, нос, кожа, бели дробове, рискът от развитието на болестотворни бактерии/патогени е много голям.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Грую

    0 0 Отговор
    Във връзка с горенаписаното ще дам само едно важно пояснение във връзка с кафето. Не пиите кафе с или веднага след храна, тъй като кофеинът пречи на усвояването на някои много важни микроелементи и витамини! Ако се храните 3 пъти дневно и след две от храненията пиете веднага кафе то след известно време ще достигнете до дефицит на желязо, цинк и витамини от В групата. Доказано от науката и практиката. Най-добрия вариант е да пиете кафе час и половина след хранене или час преди хранене.