17 Април, 2013 10:28 1 728 0

Морковите срещу рака на простатата

  • моркови-
  • рак на простата

Моркови могат да се окажат тайното оръжие срещу рака на простатата, съобщават учени.

Проучване, ръководено от професор Норман Мейтланд от Университета в Йорк, показало, че диета, богата на витамин А, може да е ключът към борбата с коварната болест.

Витамин А под формата на ретиноева киселина пречи на раковите клетки да заразяват околните здравни тъкани.

Храни, които са богати на този витамин, са морковите, сладките картофи и зелените листни зеленчуци като къдравото зеле.

Известно е, че в продължение на много години проби с ниско съдържание на витамин А в кръвта е свързана с рак на простатата, но никой не знаеше механизмите, които отключват процеса, заявиха от изследователския проект.

В болните от рак клетки е открита липсата на двойка гени, която като се върне обратно с помощта на ретиноевата киселина, ракът става по-малко агресивен.

Това е вълнуваща нова разработка, която свързва един елемент от нашата диета с рака на простатата, заяви проф. Норман Мейтланд.

Проф. Мейтланд отбеляза, че ако ракът се ограничи до простатата, е много по-лечим с методите на традиционната медицина. Опитите вече показаха, че една успешна превенция, която не лекува, но все пак може да спре разпространението на рака.

 

Учените предупреждават да не се бърза с употребата на витамин А под формата на добавки, които могат да бъдат токсични и дори канцерогенни във високи дози. 

Всяка година 41 000 мъже във Великобритания са диагностицирани с този вид рак. Тъжната статистика е че повече от 10 000 от тях умират от това заболяване.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА