Last news in Fakti

8 Април, 2022 10:55 1 568 3

Откриха гробище на птерозаври в Атакама

  • атакама-
  • птерозаври-
  • гробище-
  • чили-
  • палеонтолози-
  • чилийска пустиня-
  • фосили

Откритието в чилийската пустиня надминава всички мечти на палеонтолозите

Откриха гробище на птерозаври в Атакама - 1
Снимка: shutterstock

Учени в Чили откриха гробище с добре запазени кости на древни летящи влечуги, обикаляли над пустинята Атакама преди повече от сто милиона години, пише Guardian..

Подобна находка е много рядка, отбелязват специалистите.

Oстанките принадлежат на птерозаври, които са живели заедно с динозаврите преди повече от 100 милиона години. Тези летящи влечуги са имали огромен размах на крилата и се хранели като филтрирали загребана вода през дълги, тънки зъби, подобно на фламингото, обясняват изследователите.

Екипът от учени, ръководен от Джонатан Аларкон от Чилийския университет, издирват останки от птерозаври от години, но това откритие надминава надеждите им.

"То има световно значение, тъй като подобни констатации са относително редки", каза ръководителят на изследването. "Почти навсякъде в света останките на птерозаври, които са намерени, са изолирани."

Откриването на това рядко гробище ще позволи на учените да добият представа за навиците на птерозаврите, а не само за анатомията им, каза той.

"Можем да определим как са били съставени групите от тези животни, дали са отглеждали бебетата си или не", добави Аларкон.

Друга неочаквана изненада е, че костите са много добре запазени, тъй като обичайно са счупени. Това помага на учените да разберат по-добре анатомията на тези летящи влечуги.

Находката е направена на 65 км от друго място, където преди време също са намерени останки от птерозаври. Тя подкрепя хипотезата на учените, че този вид древни летящи влечуги са били широко разпространени в северната част на Чили.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По добре

    1 0 Отговор
    да клонират от тези летящи гарги ,после да ги опитомят и да ги позлваме за воени самолети.
  • 2 марто

    1 0 Отговор
    Teзи пък кога ги изтрепа руската армия ?
  • 3 Мисирки

    1 0 Отговор
    Агресорът Путин лично ги е избил сигурно.