Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 15:57 14 075 35

По кое време на деня се ходи на гробищата?

  • гробище-
  • гробищен парк-
  • посещение-
  • суеверие-
  • вярвания-
  • починали

Не е никак добра идея да посещавате покойните си близки през нощта поради няколко причини

По кое време на деня се ходи на гробищата? - 1
Снимка: Shutterstock

Още от древността гробищата се смятат за място на спокойствие и уважение към онези, които са си отишли ​​от този свят, а посещението им е важна част от почти всяка култура и традиции. Това е мястото, на което можем да почетем паметта на нашите близки и да си припомним важните моменти с тях.

Темата за смъртта и всичко свързано с нея все още е смятана за табу на много места, особено в западните култури. И като всяка подобна тема, тя често е свързана с много суеверия, митове и предразсъдъци. Точно по тази причина и до днес съществуват страшно много поверия и неизказани правила както за провеждането на погребения, така и за времето за посещение на гробището, пише jenata.blitz.bg.

Най-силно разпространено е вярването, че ходенето там през нощта, вечерта и след залез слънце е лоша идея и нарушаването на тази забрана може да има сериозни последици.

Защо не трябва да се ходи на такова място по тъмно и какви опасности могат да връхлетят онези, които решат да нахлуят в територията на мъртвите по това време?

Суеверия и народни поверия

Някои хора вярват, че гробищата са обитавани не само от духовете на мъртвите, но и от опасни тъмни сили.

През деня са активни дневните сили, през нощта - нощните. Нощните сили се крият от слънцето, защото ги плаши и са много по-агресивни от дневните. Започват да действат близо до залез слънце, когато силата на слънцето отслабва. По това време те вече могат да се скрият и да се движат в сенките. След залез слънце те са напълно активни.

Има много поверия за страшни и плашещи срещи с призраци и явления, които могат да доведат до негативни последици за здравето и психическото състояние на човека. Те могат да окажат силно психологическо въздействие върху онези, които решат да нарушат забраната.

Експерти по различни ритуали и народни поверия препоръчват да изберете началото на деня, за да посетите гробовете на починалите си роднини, защото вечерта е времето, когато започва господството на тъмните сили.

Има още едно подобно мнение, също от областта на езотериката. В началото на всеки ден получаваме енергия и сила. След като посетите гробището преди обяд, може да поискате повече енергия за себе си и бъдете сигурни, че молбата ви ще бъде чута и уважена.

Вечерта и през нощта не само няма да получите нови сили, но и рискувате да загубите това, което вече имате, ходейки между гробовете.

Православните християни са убедени, че на гробището трябва да се ходи преди 12 часа на обяд, защото сутрин Бог позволява на душите на починалите да посетят близките си и да "общуват" с тях. Душите остават в гробовете си до обяд в очакване някой близък да ги посети. По това време духовете са невидими, но опечалените близки могат да усетят присъствието им.

През нощта душите на починалите не са близо до телата им, затова и посещението на гробовете им по това време е напълно безсмислено.

Според едно от поверията следобед не бива да се ходи на гробище, за да не се смущават допълнително душите на покойните. В противен случай починалият може да вземе късния гост със себе си.

Между другото, хората, които твърдят, че могат да влязат в контакт със света на мъртвите (т.нар. медиуми), са напълно съгласни с това вярване. Но те обосновават ранните посещения на гробището по различен начин. Според тях енергийният метаболизъм на човек се забавя сутрин, следователно той няма да може да абсорбира тъмната енергия, която царува на това място.

Следобед и до следващия изгрев енергийният метаболизъм се засилва. Ако човек отиде на гробището по това време и заради отрицателната енергия, която ще проникне в тялото му, може да изпита слабост, главоболие и дори депресия, безпокойство и мисли за самоубийство. Иначе, ако оставим настрана езотеричните аспекти и суеверията, е логично гробището да се посещава сутрин или поне през светлата част на деня. На първо място - заради уважението към мъртвите и близките им.

Гробището е свещено място, където мъртвите намират своя вечен покой. Хората ходят там, за да положат цветя на гробовете, да се помолят и да си спомнят за онези, които са изгубили.

Нарушаването на този мир и уважение към паметта на мъртвите може да предизвика безпокойство и раздразнение сред роднини и близки, които ценят това място. Затова и ходенето на гробище в неподходящо време на деня се смята не само за неприлично, но и за неуважение към паметта на онези, които вече не са сред нас.

Безопасността също не е за подценяване. Гробищата често са слабо осветени, особено през нощта. Тъмнината и мрачната атмосфера могат да предизвикат страх и безпокойство. Освен това в района може да има неравни зони, дупки и други опасности, които трудно ще се видят по тъмно. Нарушаването на забраната за посещение на гробище през нощта може да доведе до наранявания, включително психични травми и злополуки.

И не на последно място - разходката в гробището през нощта може да предизвика страх и безпокойство у хората, живеещи наблизо. Подобно поведение може да се разглежда като неуважение към паметта на мъртвите и може да предизвика негативни емоции и недоволство сред околните. Нищо чудно и отдалече да ви сбъркат с някой блуждаещ призрак.

Още по темата има ли време от деня или годината, когато не се ходи на гробищата може да прочетет в нашата статия - кога не се ходи на гробищата.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Соваж бейби

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Маг":

    Определено мразя да ходя на гробище,не че нямам респект към покойника ами не обичам.Мъртвият човек е в съзнанието ти ,душата от гроба няма да го вдигна ,не мога да си поговоря ,линията на телефона е заета за живи човеци или няма интернет обхват с покойника.Всичко е бизнес плащане на наем за гроб,паметник,мрам.плоча...Най прецакани са тези които живят около гробища тук е често срещано явление и по евтин имот.Страхотна гледка отваряш си прозореца сутрин усмихваш се на слънцето ,поглеждаш надолу вечният дом на покойнит е или погребение супер позитвно начало за деня .В България поне са на края на града гробищата и няма нищо ама и при вас вече бизнеса с имоти да е стигнал и този етап.

    Коментиран от #10, #12

  • 8 Лотария

    6 1 Отговор
    След посещение на гробището трябва да се измиеш много добре ... такова е суеверието ...., също може да се занесе и храна ....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Маг

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Соваж бейби":

    Всъщност , ходенето на гробищата е и безмислено ! Като носите храна и вино , да знаете , че духовете няма да дойдат , да ядат и пият. А и духовете на вашите близки , въобще не се намират там. Това е по скоро , предхристиянска традиция , породена от почитането на старите богове с различни жертвоприношения.
  • 11 Маг

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    А , интересува ви неизвестното!? Добре! Демоните , нямат нищо общо с духове , фантоми , призраци , и подобни. Демоните са наистина , много , много опасни. Докато духове и фантоми могат да бъдат изгонени лесно от човека , в църква , с екзорсизъм , или извън църквата , с определени заклинания. Но сте права , че не всеки свещеник знае , и може да се бори със такива същества.

    Коментиран от #13, #22

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Соваж бейби

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Маг":

    Изобщо не се доверявам на библий там всичко е много объркано ,серафимите ако знаете какво точно е например какви са към кое число спадат ?!ако се водите по библията не трябва да се забравя че има предателство .Екзорсиста моментно гони или кара да заспи злата сила в нападнат човек може би за да накара хората да вярват нали в ония там ....че е нещо велико

    Коментиран от #15

  • 14 среднощен

    5 2 Отговор
    ".. Православните християни са убедени, че на гробището трябва да се ходи преди 12 часа на обяд, защото сутрин Бог позволява на душите на починалите да посетят близките си и да "общуват" с тях. Душите остават в гробовете си до обяд в очакване някой близък да ги посети. По това време духовете са невидими, но опечалените близки могат да усетят присъствието им...";

    Нищо "православно" няма в тези твърдения "по-горе" - те са "човешки мъдрувания и суеверия"... Сети апостол Павел казва: "..Човек веднъж живее, след това съд и вечен живот..."

    Коментиран от #20

  • 15 Маг

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    Серафимите са на върха на ангелската йерархия. Те да господарите на огъня , и са с шест крила. Подобни същества са ифритите в исляма. Ако се ръководите от официалните църковни писания , наистина ще се объркате. Ангелите не са само добри. Не забравяйте , че унищожават цели градове и държави , заедно с мъжете , жените , и децата. И не забравяйте , че ангелите и демоните са едно и също. Последните са наречени демони , след затварянето си в бездната. Преди това са били ангели.

    Коментиран от #16

  • 16 Соваж бейби

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Маг":

    Почти сте си оговорил .Вие сте почти последовател на теорията че не сме първите хора на планета Земя.Просто ги смесвате малко с митология ако съм ви разбрала правилно и че все още работи всичко това.Просто се питам?!защо хората имаме нужда да се робува на религия/което означава разни ритуали и връзка с нещо си?/.Ангели и разните други са в други измерния нямат нищо общо и не ги вълнува човешкият живот тук ,мисля че и ние правим грешка като по старите цивилизации тук и са се затрили разбира се.За морала и човещината се знае не кради,бъди добър,помогни ако можеш не е нужно викане /изваждане на духове от бутилки или религия.

    Коментиран от #18

  • 17 Идън

    6 0 Отговор
    Може да се ходи след обяд на гробища , но трябва да се прецени времето така, че когато си тръгнете да е преди залез. Тази събота Петковденската задушница и Петковден съвпадат и е по- добре на гробищата да се отиде след обяд. От Петковден до Димитровден са мръсните дни- каквито има между Коледа и Богоявление. Пред тези дни не се шие и плете. Това са Погано дните . Поверието е че дрехата ушита или изплетена през тях носи лошо за носещия ги.Всичко, което се носи на гробищата не се използва от живите- - шишета за вода- съдове- чаши- лъжици- покривки. Те се оставят настрани и се ползват за следващото отиване на гробищата.
  • 18 Маг

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    Аз не съм последовател на теорията , че не сме първи на планетата Земя. Аз знам , че не сме първи на планетата Земя. Но не сте права , че не сме първите хора. Ние сме първите хора на планетата Земя. Живелите преди нас , не са били точно хора. Относно ангелите сте права. Те не се интересуват от нас , защото нямат собствена воля. Не се интересуват от нищо , защото правят това , което Бог пожелае от тях. Но не ви разбрах , вие религията ли само отричате , или отричате и съществуването на Бог ?

    Коментиран от #24

  • 19 Злати Минкова

    5 0 Отговор
    Ходи се през деня. През нощта ходят циганите да оберат каквато храна има оставена от живите около гробовете.
  • 20 Идън

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "среднощен":

    Душите на починалите напускат земния свят след 40- я ден. Те не се връщат и това за очакването и гостуването са глупости.Отива се на гробищата само ако го иска човек- да почете мъртвите . Затова думата забрана и позволение също е глупост- хората не са малоумни . Те сами могат да преценят..

    Коментиран от #27

  • 21 Темата е интересна

    3 3 Отговор
    Когато за първи път отидох в Турция, излязохме на разходка е Кушадасъ. Изведнъж в центъра на града попадаме на гробища. Висока ограда, дървета, все едно като парк. После разбрахме, че са на видно място, та всеки приживе да се сеща къде ще отиде. Отначало пълен шаш., после проумях тяхната философия.
  • 22 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Маг":

    Демоните са тъмните сили. . Духовете не са. Има ритуали за прогонване на демони които са обладали човек. А викането на духове е опасно занимание- . Даже има начини и специални дъски- Уиджа- ако не се лъжа- с които се викат.- разговарят с тях и непременно се освобождават .Демоните идват от рогатия.Затова обладаният от тях не осъзнава това или прави нещата нарочно.

    Коментиран от #23

  • 23 Маг

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Идън":

    Така ли?! А какво според вас , е Малак Ал Маут (ар.) , или , Малак ха Мавет (евр.)! Същество , с хиляди очи и езици , четири хиляди криле , и толкова огромно , че ".... ако постави земята на рамото си , ще изглежда като зърно боб....." ! Ангел , или демон ?!

    Коментиран от #25

  • 24 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Маг":

    Не съм ви писала аз минус ,не мисля че съм че съм нещо повече или по умна от другите.Може и да греша ,може и всички заедно да грешим ,по простата причина че не знаем какво става когато умрем и как идваме за душата мисля не за щъркелите.В Бог вярвам и природните закони,добро и лошо!За религия мое мнение не искам никой да ме взема на сериозно или да се чувства обиден .Моята хипотеза е че религията също е знание от ритуали окултизъм и също е виновна за викане на негативни неща които пречат на хората да живеем щастливо,в която човек не е с върховна власт ,не я разбираме защото сме по средата на нищото нужна ли е ?не знам дали ме разбрахте?просто човек е по средата на мивката водата която тече ,има само недомлъвки за кранчето и за канала къде се отича /мъртвите/знаем толкова.Нужно ли е да има религии в тях не вярвам няма точен отговор и смисъл.Защо не си гледаме земните неща и проблеми и да гледаме как да се справяме и еволюираме ,а някой ден ако има отговор и за другото добре ама ...
  • 25 Идън

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Маг":

    Вероятно много сте чел по темата ... Тя не е моята или не точно в този стил и подробности.

    Коментиран от #26

  • 26 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Идън":

    Това е религия, фолклор и митология = темата за смъртта и хипотези . Ключова фигура в легендите свързани със смъртта в исляма е Азраел. За разлика от по ранните фигури, като ханаанския бог на смъртта Мот ангелът Азраел не се смята за бог. По-скоро той е ангелът на смъртта, изпратен като пратеник за да пренесе душите на мъртвите до тяхното вечно място за почивка.Ако не греша разбира се когато се върне нашият приятел ще каже

    Коментиран от #28, #31, #32

  • 27 среднощен

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Идън":

    Православното светоотеческо предание учи, че мястото за което "пътуваме всички" е отдалечено от нашия /познаваем за нас свят/ не по време и разстояние - а по същност... "Тайната на смъртта" няма да ни бъде открита не заради друго, а заради това - да не бъдем лишени от свободната ни воля... Ето заради какво е важно да имаме "правилната вяра" - за да не ни "оковава страха от смъртта"...

    Коментиран от #33

  • 28 Маг

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Соваж бейби":

    Адмирации ! Проследихте нишката. Надявам се , сега се разбира по добре куриоза , който се опитвам да обясня. Ангелите , дори когато заличават цели народи , се считат за добродетелни , защото нямат свободна воля. А демоните са били счетени за такива , защото са проявили свободна воля , и са научили хората на много полезни неща , но не са изпълнили божията воля , да не се намесват. Интересно , и немислено от теолозите. Изглежда объркващо!

    Коментиран от #29, #35

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Идън

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Соваж бейби":

    Попрочетох от любопитство- но нямам капацитет да изчета ислямската- юдейската- гръцката- скандинавската митология... Малко ми е късничко за това и предпочитам да чета за по- реални неща. И по- полезни. Дори в Стария завет са казани едни неща- а в Новия са казани точно противоположни на тях.

    Коментиран от #34

  • 32 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Соваж бейби":

    В Православието това е ролята на Архангел Михаил- той се грижи за душите и ги отвежда в отвъдното- но не мога да направя аналог между двамата тъй като Михаил води войни с демоните- а този в някои случаи е дори демон. .Прочетох и за Абадон- едни го смятат за паднал ангел, който по- късно съжалил за падението и се разкаял. Други го смятат за демон на гибелта и разрушението...Дори са наричали Сатаната Абадон. Объркващо е...Мистиката ми е по- интересна от митологията.
  • 33 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "среднощен":

    В днешно време за по- интелигентните,, пътуването,, е по- страшно от всичко- болести- войни- хаос- липса на ценности- липса на увереност в следващата минута дори... Децата нямат истински мечти- те мечтаят да са някой екшън герой или пораснала Барби... Не могат да мислят и да разсъждават - благодарение на технологиите...няма я чистата близост между хората- егото и егоизма са огромни...
  • 34 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Идън":

    Има разлики с имената но и в трите главни религии всичко си е на място.Ролята на Михаил в цялата мюсюлманска традиция няма почти никаква връзка с библейските писания. Джибрил когото мюсюлманите познават като Ангела който спря ръката на Авра.. когато последният щял да убие сина си Исм..
    позициите на Гавриил и Михаил спрямо Бог за двете главни религии е почти идентична . В дясната си ръка Бог държи Гавраил а в лявата му ръка Михаил,,евреите също разкрили на Умар че Гавраил е техен враг за разлика от Михаил, когото смятат за добър Ангел, носещ мир и просперитет.Обаче Умар шокиран от враждебността им към ангела на откровението ги заплашил като им казал че всеки който е враг на Божи ангел, Бог е негов враг.
  • 35 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Маг":

    Мерси за комплимента ,така обаче аз търся други отговори каква е позицията на извънземните и ние земляните?
    Има ли общо с религия?ние ли се трансформираме след смърт като тях?Или са чужди цивилизации които са разрушили планетата и търсят друга за заселаване ??