Last news in Fakti

25 Август, 2022 12:15 3 099 1

Дюгон: Големият бозайник, който изчезва от водите на Китай

  • дюгон-
  • бозайник-
  • изчезва-
  • китай-
  • екосистема

Липсата на дюгоните ще се отрази върху функцията на екосистемата, посочват изследователите

Дюгон: Големият бозайник, който изчезва от водите на Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Дюгонът, кроткият морски бозайник, който от стотици години обитава южните води на Китай, е функционално изчезнал в страната, предаде Ройтерс, позовавайки се на ново проучване.

Броят на дюгоните в китайските води е намалял бързо от 70-те години на миналия век вследствие на риболов, сблъсъци с кораби и причинената от човека загуба на местообитания, показва изследване на Лондонското зоологическо общество (ZSL) и Китайската академия на науките, предаде БТА.

Тъй като от 2008 г. липсват данни за тяхното присъствие в Китай, изследването показва, че "това е първото функционално изчезване на голям бозайник в крайбрежните води на Китай", се посочва в доклада. Дюгонът, чието хранене е силно зависимо от морската трева, от 1988 г. е класифициран като национално ключово защитено животно от първа степен от Държавния съвет на Китай.

Състоянието на морските им местообитания бързо се е влошило в резултат на човешка дейност и въпреки че усилията за възстановяване им са ключов приоритет в Китай, "това изисква време, с което дюгоните може би вече не разполагат", се казва още в доклада.

Тези създания се срещат в крайбрежните води от Източна Африка до Вануату и на север до Япония и фигурират в списъка на Международния съюз за опазване на природата като "уязвими".

Съавторът на изследването професор Самюъл Търви от Лондонското зоологическо общество нарече вероятното изчезване на дюгоните в Китай "опустошителна загуба".

"Тяхната липса не само ще се отрази върху функцията на екосистемата, но и служи като сигнал за тревога - отрезвяващо напомняне, че изчезването може да се случи преди да бъдат разработени ефективни действия за опазване".

Проучването е направено от екип от международни специалисти, които са провели интервюта в 66 рибарски общности в четири китайски провинции по крайбрежието на Южнокитайско море.

Авторите му заявиха, че ще приветстват всяко доказателство, че дюгоните все още съществуват в Китай. Те препоръчват регионалният статус на вида да бъде преразгледан като "критично застрашен (вероятно изчезнал)".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 3 Отговор
    Тайванците ги избиват, за да им изнасят месото в САЩ!