Last news in Fakti

9 Юли, 2013 11:32 9 016 3

Отстраниха безкръвно огромен камък от бъбрека на пациент

  • д-р калоян давидов-
  • бъбрек-
  • камък
Отстраниха безкръвно огромен камък от бъбрека на пациент - 1
д-р Калоян Давидов. Снимка: Токуда

Лекари от Отделението по Урология на Токуда Болница София отстраниха безкръвно огромен камък от бъбрека на пациент. Успешната операция включи лазерно и ултразвуково разбиване на камъка, а неговите части бяха изсмукани чрез миниинвазивна безкръвна операция през отвор от 1 см.

Размерът на камъка е достатъчен, за да предизвика усложнения, сериозна бъбречна криза и непоносими болки, и е един от най-големите, отстранявани ендоскопски, съобщиха от болницата.

Пациентът е постъпва в болницата в тежко състояние със сериозни болки в единия от бъбреците. След проведените изследвания от специалистите по Образна диагностика в Токуда Болница, се установява наличието на камък с големина на топче за пинг-понг. Хирургичната операция не търпи отлагане и е извършена веднага от уролозите на японската болница, като са използвани едни от най-щадящите за пациента методи. По време на иновативната процедура, камъкът е раздробен на части с помощта на лазер и ултразвук, след което частиците са измъкнати с безкръвна едноскопска операция. Направеният разрез на отвора е само 1 см, което позволява на пациента да се възстанови изключително бързо и той е на крака и изписан от болницата само след 2 дни.

„За мащабите на образувания камък, необходимата консервативна хирургична интервенция често пъти налага разрез от порядъка на 20-30 см и дори отстраняване на 12-то ребро, за да може хирургът да получи достъп до мястото за опериране. С помощта на иновативния миниинвазивен подход при тези операции, и използването на ултразвук и лазер, камъкът може да бъде раздробен и изваден през изключително малък отвор. Това ускорява много възстановителния процес и пациентът може да си е у дома и да бъде работоспособен след много кратък период от време.”- разказа д-р Калоян Давидов, началник на отделението по Урология в Токуда Болница.

Подобен тип операции за отстраняване на камъни в бъбреците вече са превърнати в практика в Отделението по Урология на МБАЛ Токуда Болница София. То разполага с възможности за ултразвуково и лазерно лечение на бъбречно-каменна болест, и последно поколение литотриптер за екстркорпорално разбиване на камъни. Използват се изключително безкръвни ендоскопски процедури, възможно най-щадящи за пациента и позволяващи бързо възстановяване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мария Андонова

    2 0 Отговор
    Невероятен Лекар и Човек. Аз съм му пациентка от 6 години, той ме оперира, когато живота ми висеше на косъм, а никой друг лекар в никоя болница не искаше да го направи, макар всеки да казваше "Налага се незабавна интервенция". Понеже операцията ми беше доста сложна, остана до късно да ме наглежда как съм и дали имам някакъв проблем.
    Винаги ме е учудвал позитивизма му, как успява винаги да е в настроение, винаги да се усмихне и да каже нещо успокояващо на всеки.
    Наскоро ми се случи спешно да потърся помощ. Позвъних му в 21 часа, и макар че само 2 часа преди това бе свършила смяната му и цял ден беше оперирал, каза "Отивай в Токуда, аз веднага тръгвам от къщи. Всичко ще е наред, обещавам".
    Благодарна съм му за всичко което е направил за мен, за грижите, за човечността.
  • 2 DR DONALD

    0 0 Отговор
    Искате ли да си купите бъбрек или искате да продадете
    бъбрек? Вие ли сте
    търсят възможност да продадат бъбреците си за пари
    поради финансово прекъсване и не знаете какво да правите
    свържете се с нас днес и ние ще ви предложим добро
    сума от $ 400,000 долара за вашата бъбрек. Казвам се доктор ДОНАЛД
    am a
    Нефролог в болница АСАМ. Нашата клиника е
    специализирана в бъбречната хирургия и ние също се занимаваме с нея
    купуване
    и трансплантация на бъбреци с жив
    съответния донор.
    Ние се намираме в Индия, Турция, САЩ, Малайзия, Индия
    Ако се интересувате от продажба или закупуване на бъбреците, моля, не го правете
    се колебайте да се свържете с нас по имейл.
    Имейл: [email protected]

    С Най-Добри Пожелания
    DR DONALD
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.