Last news in Fakti

14 Декември, 2022 09:47 3 421 7

Съвети от специалист за правилна грижа за ума, тялото и душата - най-важна е връзката между тях

  • грижа-
  • кожа-
  • козметика-
  • натурална-
  • съвети

Както и липсата на стрес и най-вече - връзката с природата, твърди Николай Лазаров

Съвети от специалист за правилна грижа за ума, тялото и душата - най-важна е връзката между тях - 1
Снимкa: Shutterstock

Николай Лазаров е успешен предприемач, мечтател, идеалист и най-вече - ревностен любител на природата. Вдъхновител и създател е на натурална козметика L’ali, в която влага целия си професионален и жизнен опит до момента. Завършил е международна икономика и право, като образованието си получава в София и Москва. Амбициозен от тийнейджър, помага в семейния бизнес. На по-късен етап специализира в сферата на инфраструктурното строителство, където бързо израства в йерархията. Покрай работата си попада в различни мегаполиси. Не след дълго идват и финансовите успехи, но и осъзнаването, че най-важна всъщност е връзката между ума, тялото и душата, липсата на стрес и най-вече - връзката с природата. Концепция, която вгражда като създател на иновативната натурална козметика.

Съвети от специалист за правилна грижа за ума, тялото и душата - най-важна е връзката между тях

Какви са хобитата ти, свързани с природата?

Винаги съм харесвал времето сред природата. Но по-дълбока връзка с нея изградих в едни от най-тежките ми емоционални моменти. Тогава започнах да ходя в планината сам, където дишам интензивно, докато ходя бързо и по този начин практикувам активна медитация, насаме със себе си и далеч от проблемите, които объркват фокуса ми. Тази връзка с природата реално осъществява и най-дълбоката ни връзка с вътрешното ни Аз. Изчистваш съзнанието си от “хамстерския режим” на модерния начин на живот, отделяш се от себе си и гледаш отстрани какво се случва. Отделно се насищащ с хормоните на щастието. Доста от креативните ми и към онзи момент, доста смели идеи, са възниквали в планината. Всичко свързано с природата и прекарано време сред нея ми е слабост – походи в планината, сноуборд, каране на колело, гмуркане, фотография, кулинария. Ако се замислим по-дълбоко, всички наши нужди и стойностни хобита са немислими без съществуването на здравата Земя и чистата природа.

Защо здравословният начин на живот е важен за теб?

Интересите ми към здравословния начин на живот започват още от детството. Тогава имах дълъг период на здравословни проблеми със стомаха и не можех да се храня. Килограмите ми бяха под нормата за възрастта и се налагаше постоянен прием на лекарства в продължение на 12 години, за да мога да се храня. Започнах да се интересувам от здравословно хранене и открих, че това е единственият работещ вариант за справяне с хранителните проблеми. Експериментирал съм с различни видове диети, режими и съм извлякъл за себе си ползите от всеки, но най-вече вслушвайки се езика на тялото си. Разбрах, че най-правилният вариант е като наблюдаваме тялото си и слушаме ежедневните му сигнали. На по-късен етап започнах да се интересувам и от връзката на емоциите с тялото, кожата и болестите като цяло и се насочих към обучения в сферата на емоционалната интелигентност. Имам слабост и към астрологията, психологията и други холистични и алтернативни практики. Смятам опита си за най-големия учител в своя живот. И най-вече се фокусирам върху реалните нужди, а не върху “его” желанията, които идват от обърканото ни комерсиално общество.

Каква е връзката на красотата и здравето ни с околната среда?

В днешни дни само за 30 дни тялото ни е изложено на повече токсични химикали, отколкото телата на нашите баби и дядовци за целия им живот. Това се дължи на фактори като урбанизация, намаляване на горите и обработваемите площи, както и на изразходването на природни ресурси по-бързо, отколкото могат да се възстановят. Агресивните влияния на околната среда като изгорели газове, фини прахови частици и слънчеви лъчи, вредните вещества в козметиката, третирането с перилни и почистващи препарати на облеклото и мебелните покрития, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, стресът и липсата на физическо натоварване, допринасят негативно за здравето и красотата на кожата. Докато някои от тези замърсявания са част от модерния начин на живот и не могат да бъдат напълно избегнати, други, като вредата от некачествената козметика, могат да бъдат изцяло елиминирани.

Козметичните продукти, които в L‘ali разработихме например, са ориентирани в съответствие с модерната нужда от защитна козметика = Pollution Prevention или накратко “pp”. Предлагаме 77 продукта в три специализирани линии, съобразени с 4-те степени на чувствителност, индивидуалните особености и временните несъвършенства на всяка кожа.

Съвети от специалист за правилна грижа за ума, тялото и душата - най-важна е връзката между тях
Снимкa: Shutterstock

Откъде ти дойде идеята да се занимаваш с натурална козметика?

Идеята за козметиката ми дойде преди доста години, когато започнах да наблюдавам как начинът на живот и продуктите, които използвам, рефлектират в дългосрочен план на кожата ми. Тя е част от моя жив организъм и постоянно мени нуждите и състоянието си. Кожата е най-големият ни орган и езикът на тялото ни най-добре се изразява чрез нея. Всичките токсини, натрупани чрез нездравословно хранене, алкохол и цигари, токсични взаимоотношения, стрес в ежедневието, се отразяват върху нея. Тези ефекти са видими само в дългосрочен план, но за разлика от тях синтетичната козметика проявява много бързо негативните последствия от агресивния си локален подход. Постепенно стигнах до етапа, в който осъзнах няколко проблемни точки при използването на козметични продукти, с които аз самият и семейството ми се сблъскахме. Една от по-значимите беше липсата на синергия и цялостна грижа за тялото като единна система. Исках да се погрижа за себе си, за семейството си и да направя нещо полезно за света. И започнах да търся решение на този основен проблем в грижата за кожата.

Разкажи повече за работата си с Болонския университет в Италия и лаборатория за натурални продукти в Тулуза, Франция - с експерти в разработването, проучването и клиничните тестове на иновативни натурални козметични продукти?

Основна цел при разработката на бранда бе да се създадат чисти, натурални, екологосъобразни и ефективни продукти. Това изисква много проучване и колаборация с професионалисти в различни области, като изборът на съставките е първият и много важен елемент от процеса. Благодарение на работата ми с тези лаборатории, в продуктите включихме безопасни за околната среда съставки, биоразградими, устойчиво произведени, клинично и лабораторно тествани. Продуктите ни са Натурални, 100% веган и без глутен. И разбира се, за да сме в хармония с Природата - без тестове на животни.

Използваме 15 (това е много голям брой, понеже за сравнение - повечето козметични марки използват едва 2-3) клинично и лабораторно тествани активни съставки, като например: екстракт от ечемик, клетъчни култури от ябълка и грозде, липозомна форма на вит.С, екстракт от баобаб, пребиотични съставки, фермент от сок от Алое и други. Най-хубавото е, че тяхната ефективност е доказана с над 88 различни теста.

Какви са твоите начини да се справяш с негативните последствия върху здравето ни и природата?

На първо място минимализъм - философията по отношение на опаковките. Въпреки частичното неудобно за някои потребители, ние залагаме на стъклени опаковки, защото са най-ефективното решение от гледна точка на използване на ресурси и намаляване на замърсяването при производство и при отпадни продукти. Даваме възможност на най-важния за нас човек - клиента, да реши според своите ценности коя опаковка да избере - дали да използва стъклената, за която сме предвидили иновативна устойчива система за многократно използване или да избере пластмасовата ѝ алтернатива.

Има ли връзка емоционалната ни позитивност с грижата за себе си?

Грижата за кожата е време за себе си. С този ритуал ние си подаряваме нужното внимание и любов. От чисто психологическа гледна точка, смисъла на Любов към себе си означава да се поставим на правилното място в средата, в която живеем и ни обкръжава, и по правилния начин. Да поставим личните си граници, да можем да кажем НЕ на другите, ДА на себе си. Но с уважение и толерантност към различията помежду ни. Холистичната индивидуална програма, която е заложена в натуралната козметика, която разработихме и предлагаме онлайн, е именно този ритуал - да намериш време, за да се свържеш със себе си. Да наблюдаваш тялото си и нуждите му. Да чуеш радостта или „оплакванията“ му. Това е интимен ритуал, който няма общо с посещението при масажист. Това е оставане насаме, в нашето лично пространство - тялото ни. Време за детокс, време за покриване на индивидуалните нужди и грижа за временните несъвършенства, които са резултат и последствие от начина ни на живот. Време за регенерация и възстановяване. Време за дълбоко свързване със себе си и медитация. На чисто физиологично ниво - използването на продуктите е удоволствие и здравословна рутина, която има две цели едновременно - най-подходящата грижа за кожата + съчетана с ароматерапия, която влияе на мозъка, създавайки условия за релакс, антистрес ефект и изработване на добрите "хормони на щастието”. Навиците и дневната ни рутина са нещата, върху които успяваме да поставим приоритетите си. И най-важното: най-вероятно са олицетворение на нашите приоритети и начина, по който ще изживеем остатъка от живота си - за какво ще намерим време, енергия и пари.

Сутрешната рутина е етап на ново начало. Моментът, в който можем да направим новите промени и да създадем новия си живот, който предстои. Всеки ден е ново начало. То трябва да бъде на чисто, даващо енергия и нов фокус. Един студен душ след измивния продукт и малко масажни движения с ароматерапия биха повлияли чудесно за добър старт. Ежедневната хидратация и защита от градските замърсявания са част от ритуала сутрин.

Вечер имаме нужда да детоксикираме тялото си от натрупания стрес, замърсяванията от градската среда и да създадем условия организма да се възстанови, използвайки естествените си механизми "отвътре-навън". Да изчистим тялото и мислите, да ги подготвим за възстановяването на силите за новия утрешен ден. Това е времето за преосмисляне на деня, за равносметка на свършеното, осъзнаване на грешките и мислено възнаграждаване за малките ежедневни успехи. Изборът на място и спокойна хармонична среда подсилват ефектите от ритуалите - специално кътче в спалнята, или баня с гледка към природата, за всеки е индивидуално. Нежни аромати на натурални продукти в синергия със себе си и природата.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъгъл

    0 3 Отговор
    Гот е да сме двама,гот е да сме трима,гот е(четирима) без пижама,може даже и петтимааа!
  • 2 Момчето

    1 1 Отговор
    Натурална козметика е свинска маз с невен, не кремовете които са очевидно пак с химия но ги наричат натурални

    Коментиран от #6

  • 3 Механик

    0 1 Отговор
    Това, ушатото създание от първата снимка, защо не е синьо? Не е ли персонаж от филма "Аватар"?
    Или е избеляло от "натуралната" козметика?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Соваж бейби

    2 0 Отговор
    Браво на момчето,за много неща е прав и задължителният контакт с природата от наблюдения с мен,в студени дни два дни да седя в къщи нерви, трупам отрицателна енергия в затворено помещение,после всичко се балансира дори и малка разходка в парка ,гората ...на окена !Живота е хубав когато не го прекарваш между 4 стени ,офис ,бетон ....и градската джунгла !Само малка забелжка ,хубаво е да измисли яка опаковка -Важно е ,не е само той ,има много конкуренти поне в Франция с този бизнес !Една готина опаковка ,комплект /кутия -с нялко неща вътре ...панделка ....какво пожелае ,но трябва да го има ,може и ароматна свещ да добави .Гледала съм свещи с живи цветя се залива с восък ,много готино за декор и отговаря на продуктите му /.Може да опита и на изложенията в Париж , на много частни производители ,хора като него креативни измислят нещо и се пробва ,някой стават сюксе , има и от други държави ,хем реклама ,хем някой магазин може да поръча голямо количество ...
  • 6 Мари

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Момчето":

    Как очевидно? От къде се вижда. Казал е младежа, че са му натурални продуктите, а Вие пак си дрънкате глупости. Иновациите трябва да се подкрепят. Българи сме все пак. Да насърчим родното.
  • 7 Фен 73

    1 0 Отговор
    Ще ги видим. Айде нещо ново да излезне на пазара