Last news in Fakti

19 Декември, 2022 17:20 1 084 9

Стивън Спилбърг "наистина съжалява" за изтребването на акулите след филма му "Челюсти"

  • стивън спилбърг-
  • челюсти-
  • акули-
  • застрашен вид

Според проучване, публикувано в списание "Нейчър" миналата година, световната популация на акули е намаляла със 71 процента от 70-те години на миналия век заради свръхулова

Стивън Спилбърг "наистина съжалява" за изтребването на акулите след филма му "Челюсти" - 1
Снимка: БГНЕС

Американският режисьор Стивън Спилбърг каза пред Би Би Си, че "наистина съжалява" за изтребването на акулите след успеха на филма му "Челюсти", излязъл на екран през 1975 г. , предаде Франс прес.

Хитовият филм на Спилбърг разказва историята на голяма бяла човекоядна акула, която напада къпещите се в курорт на източното крайбрежие на САЩ. Началникът на местната полиция тръгва на лов за животното с помощта на морски биолог и ловец на акули.

"Наистина съжалявам, че популацията на акулите беше изтребена заради книгата и филма. Наистина, наистина съжалявам", каза Стивън Спилбърг пред Би Би Си.

Режисьорът беше интервюиран в радиопредаването "Desert Island Discs", в което гостите разказват каква музика, каква книга и какъв луксозен артикул биха взели на необитаем остров.

Запитан как би се чувствал на пуст остров, заобиколен от акули, Спилбърг отговори: "Това е едно от нещата, от които винаги съм се страхувал. Не от това да бъда изяден от акула, а че акулите ще ми се разсърдят заради хранителното безумие на спортните риболовци, което последва след 1975 г."

Според проучване, публикувано в списание "Нейчър" миналата година, световната популация на акули е намаляла със 71 процента от 70-те години на миналия век заради свръхулова.

Фондът за опазване на акулите междувременно отбелязва, че от 1250-те вида акули и скатове, идентифицирани в света, понастоящем 36 процента са застрашени от изчезване.

Изследователите обвиниха филма "Челюсти", който имаше огромен успех и ужасяваше поколения къпещи се.

Стивън Спилбърг, известен и с филмите си "Извънземното", поредицата за приключенията на Индиана Джоунс, "Джурасик парк", говори в предаването и за отчасти автобиографичната си кинотворба "Семейство Фейбълман". Филмът, който Спилбърг описва като "терапия за 40 милиона долара", разказва за детството му и запознанството му с киното в следвоенна Америка.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шас е пеш

    9 1 Отговор
    Тва няма нищо общо проблема е в нарастващото насление от там и разрастфането на прамишления рибалов който тепи храната на акулата

    Коментиран от #3

  • 2 Кравар

    7 3 Отговор
    Не съм фен на краварите, но признавам, чи три "техни" неща са безспорен връх ! Това са Coca Cola, периферните устройства на HP и естествено филмите на Спилбърг!! Велик е !!!
  • 3 Тц!

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Шас е пеш":

    Тия на Запад са прости.Сещаш ли се как са се бесили и самоубивали след радиоразказа-Война на Световете ?! За това е още им се превиждат НЛО-та.
  • 4 Роза

    5 4 Отговор
    Откровено казано,не ми е много жал за акулите,защото са хищници!Роднините на хората,изядени от акули,едва ли ще се загрижат много за унищожението на тези хищни риби!
  • 5 ти да видиш

    6 2 Отговор
    Филм за укронацита дали предвижда направи?
  • 6 жидово лицемерие

    5 3 Отговор
    да се беше сетил да съжалява след още 50 години
  • 7 ИВАН

    4 2 Отговор
    Малоумник краварски, с дебилни филми, които почти не стават за гледане, но е явно машина за пари
  • 8 ПСР

    2 2 Отговор
    Мнооого трябва да съжелява.А е можел и дари средства,за да поправи стореното.Истерично и неоправдано избиване.
    Природата е предвидила и акулите.Който го е страх от акули-не влиза там,където има акули.Човекът нахлува в тяхната среда,не те в нашата.
  • 9 добре е

    3 0 Отговор
    че не беше направил филм за канарчетата и зайчетата.