Last news in Fakti

26 Януари, 2023 05:00, обновена 26 Януари, 2024 03:46 11 638 7

Кой има имен ден днес, 26 януари

  • ксенофонт-
  • църква-
  • празник-
  • имен ден

Православната църква отбелязва деня на Преп. Ксенофонт

На 26 януари православната църква отбелязва деня на Преп. Ксенофонт, Мария и синовете им – празник на живота и избавлението.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Живко, Живка и Зоя. Името Живко има славянски произход и означава "жизнен". То е израз на родителското желание детето да е живо и здраво, пише btvnovinite.bg.

Преп. Ксенофонт и съпругата му Мария изпратили синовете си Йоан и Аркадий да се учат в Бейрут. По пътя корабокрушение разделило братята. Бог утешил с чудно видение родителите, че децата им не са загинали.

В Йерусалим станала щастливата среща между двамата братя монаси и техните родители. Мария постъпила в манастир и била удостоена с дара на чудотворството.

Йоан, Аркадий и Ксенофонт станали отшелници в пустинята. Семейството било причислено от църквата в лика на светците.

Освен през януари, именият ден на Живко, Живка и производните им се чества и в първия петък след Великден. Денят се нарича Живоприемни петък, Животворни петък или Светъл петък.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 4 Отговор
    ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН на ХОРАТА имащи ИМЕН ДЕН и ПРАЗНИК
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Преп.Ксенофоб

    2 5 Отговор
    Жипко бибитков празнува.
  • 4 Ксенофонт, менофонт

    1 5 Отговор
    Генчо, Пенчо, Атанас и аз.
    … и сульо и пульо.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мъдрият

    8 1 Отговор
    Честит празник на всички православни християни и честит имен ден на всички именици!

    Статията е много кратка, а това е едно от най-удивителните и уникални жития, които съм чел!
    Потресаващо житие!
    Няма как тук, дори и в няколко коментара, да се предаде същността на това незабравимо житие на това свято семейство! Затова в следващият коментар ще копирам само началото на това прекрасно житие, за да попиете малко от него.

    А иначе препоръчвам на всички, които се интересуват и ги е затрогнало началото на житието - да прочетат цялото житие на сайта Православен храм!


    По молитвите на днес честваните светии: Господи Иисусе Христе Сине Божий - помилуй и спаси нас! Амин!
  • 7 Мъдрият

    5 1 Отговор
    ЖИТИЕ НА ПРЕПОДОБНИТЕ КСЕНОФОНТ И МАРИЯ И СИНОВЕТЕ ИМ ИОАН И АРКАДИЙ

    Свети Ксенофонт бил един от най-знатните сановници в Константинопол. Той бил богат на светски блага, но още по-богат на вътрешни съкровища: вяра, благочестие и усърдно съблюдаване на всички Божии заповеди. Бидейки знатен по сан и по благороден произход, той бил още по-знатен по благочестие и по добродетелен живот. Колкото бил висок по оказваната му чест, толкова бил смиреномъдър по ум; не се превъзнасял над хората в сърцето си и не се гордеел с временната си светска слава. Събирал си съкровища на небесата, като предварително изпращал там богатствата си чрез ръцете на бедните.

    Имал си другарка в живота, на име Мария - негова подражателка във всички добри дела и изцяло еднаква с него по характер. Ксенофонт живеел с нея добродетелно, угаждайки на Бога, изпълнявайки непорочно всички заповеди и съблюдавайки правдата Божия.

    Когато им се родили двама сина - Иоан и Аркадий, те ги възпитавали с добри наставления и ги учели не само на книжна мъдрост, но и на страх Божий, който е начало на всяка премъдрост, а също така ги поучавали и на всяка добродетел. Те желаели да видят в децата си не само наследници на богатите си имоти, но преди всичко подражатели на Богоугодния им живот.


    За да прочетете цялото житие - посетете сайта Православен Храм!