Last news in Fakti

16 Юли, 2023 03:12 1 654 51

16 юли 1969 г. "Аполо 11" тръгва към Луната

  • аполо 11-
  • луна-
  • космос

Астронавтите от мисията били посрещнати като герои

16 юли 1969 г. "Аполо 11" тръгва към Луната - 1
Снимка: Shutterstock

„Ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена, които да бъдат първите български астронавти в НАСА, за да не гледаме надолу в земята, от срам, а за да започнем да гледаме нагоре - към звездите”, обясни миналата година лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов .

Днес, драги читателю на ФАКТИ, ще ти припомним и за най-очакваната мисия от всички, "Аполо 11". Тя била първата мисия с пилотиран космически кораб, чийто екипаж достигнал и извършил успешно кацане на Луната. Целта на мисията била да прилуни хора на Луната и да ги върне успешно на Земята. Астронавтите избрани за голямото събитие били: Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин, които вече били летели в Космоса с програма Джемини. Корабът бил изстрелян на 16 юли 1969 г. в 13:32:00 (UT) от стартова площадка 39 А на космически център Кенеди.

На 20 юли корабът достигнал Луната. Екипажът на Аполо 11 спрял работа за последна почивка преди големия момент. Армстронг и Олдрин влезли в лунния модул "Ийгъл" и започнали подготовката за прилуняване. Колинс трябвало да направи последен оглед на апаратурата и след като установил, че всичко върви по план се пошегувал „Мисля, че машината работи и всичко е наред, освен факта, че вие сте с главите надолу”.

Пилотът на лунния модул, Бъз Олдрин, внимателно управлявал машината по пътя към Луната. Те се прилунили в Морето на Спокойствието, 40 сек. по-късно от очакваното в 20:17 универсално време (UT) на 20 юли., тъй като Олдрин трябвало да избегне голям скален блок. Шест часа отнело приготвянето за преминаване към следващия етап - излизане от лунния модул и стъпване на Луната. В 02:56:20 (UT) на 20 юли, Хюстън дал сигнал зелено. „Тук база Хюстън, излизането разрешено, дишаме с вас момчета!” Най-после Армстронг имал разрешението да излезе от лунния модул. Сега трябвало да намери смелост. В 04:55(UT) на 20 юли Нийл Армстронг отворил люка и слязъл по стълбата. Направил три малки крачки и така станал първият човек, който стъпил на лунната повърхност. Той изрекъл: „Малка стъпка за човека - голям скок за човечеството!.” За съжаление, повреда в комуникацията система попречила на целият свят да чуе тази запомняща се фраза.

Камерата на Аполо била монтирана на един от краката на лунния модул, за да излъчи и заснеме това световно събитие. Олдрин се присъединил към Армстронг след 19 мин. изричайки: "Величествена самота."

След прилуняването си, астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин демонтирали стоманена плоча, която била закрепена към един от краката на лунния модул, застанали пред камерата и прочели пред телевизионната публика, какво пише на нея: „Тук хора от планетата Земя, първи стъпиха на Луната, юли 1969 г. сл. Хр. Дойдохме с мир, от името на цялото човечество.” ("Here men from the planet Earth first set foot upon the Moon, July 1969 A.D. We came in peace for all mankind.") Плочата била подписана от Армстронг, Колинс, Олдрин и президента на САЩ, Ричард Никсън. Астронавтите забили американското знаме, което обаче се оказало доста трудно, защото лунната повърхност се оказала по-твърда отколкото очаквали.

Повреме на престоя си на Луната, Армстронг и Олдрин били свързани с президента на САЩ - Ричард Никсън. Проведеният разговор станал известен, като „най-историческото обаждане” получавано някога. Президентът им казал: „Заради това, което направихте, Бог стана част от живота на човека?”.

Престоят на двамата астронавти бил ограничен, всичко трябвало да бъде по график. Имали ограничено време за някои научни проучвания. За съжаление, те направили много малко фотографии, улисани в работата си. Анализирайки този факт, по-късно Олдрин казвал: "Това е моя грешка, може би, но ние никога не сме симулирали тази тренировка.''

След излитането си от лунната повърхност, лунният модул се скачил с командния и лунните проби били преместени на кораба. По-късно лунният модул бил изоставен и астронавтите се отправили обратно към Земята. Завръщането било сравнително спокойно. Само една повреда се появила по време на обратния полет, която била незначителна и бързо отстранена. След 2 и половина дена път, астронавтите били готови да навлязат в земната атмосфера. Пътуването приключило в 16:50 (UT) на 24 юли, 1969 г., когато корабът Колумбия се приводнил 812 морски мили североизточно от Хавай, завръщайки се благополучно с тримата астронавти.

Астронавтите от мисията Аполо 11 били посрещнати като герои. Няколко дни преди приводняването на Аполо 11, Олдрин казал: „ Ние сме тук, като символ на ненаситното любопитство на човека да изследва непознатото”. С успеха на Аполо 11, националната цел, първоначално представена от президента Джон Ф. Кенеди, хора да стъпят на Луната и да се върнат обратно на Земята, е била изпълнена. В официалното изявление на НАСА, нарекли мисията Аполо 11: „Където никога не е отивал човек: Историята на Аполо, лунните експедиции.”


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аполо 12

    40 12 Отговор
    Да тази история сме я чели, само дето никога не се е случвало. Всички знаем колко нахални са американците, дори не би трябвало да се връщат от там. Предимно където отидат оттам не искат да си ходят..

    Коментиран от #19, #43

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    42 8 Отговор
    никога американец не е стъпвал на луната нито сега нито преди

    всичко е снимано във холивуд
  • 3 Автора

    24 2 Отговор
    Преписал добре но защо в началото на статията цитира чалгаря който няма нищо общо с космоса явно е модернизъм да се цитират случайни хора.

    Коментиран от #5

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 3 Отговор
    Михaйлoв,или Венци пияндето, ти cи мaлoгрaмoтeн, мoйтo мoмчe. Oткaжи ce oт тaя журнaлиcтикa. Нe ти върви, caм виждaш.
    Бeзнaдeжднo e. Oткaжи ce. Глeдaм пo цeнтърa ce търcят прoдaвaчи в някoлкo мaгaзинa. Цaни ce тaм и зaбрaви зa тaзи мъкa ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА. Нe e зa тeб...
  • 5 Анджело

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Автора":

    И кой да цитира бе мушмул? Борисов ли, Киропро100, ген Гномски, Асан ли? Карадайъ ли? Те какво отношение са взели по темата?
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    29 5 Отговор
    ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО МЕ СМУЩАВА ПРИ ЛУННИТЕ МИСИИ,
    Е ЧЕ ПОВЕЧЕТО ОТ АСТРОНАВТИТЕ ДОЖИВЯХА ДО СТАРИ ГОДИНИ
    ....
    И НЕ УМРЯХА ОТ РАДИАЦИЯТА НА КОЯТО СА БИЛИ
    ПЪРЖЕНИ
    ....
    А МАТЕРИАЛИТЕ 1969 ОТ КОИТО СА НАПРАВЕНИ ТОГАВА КОРАБИТЕ СА БИЛИ ПО СКАПАНИ ОТ ДНЕШНИТЕ МАТЕРИАЛИ
    ....

    Коментиран от #13

  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    26 4 Отговор
    ИМА ТРИ НЕЩА КОИТО СПИРАТ ЧОВЕКА ДА УСВОЯВА КОСМОСА :
    - РАДИАЦИЯТА - ТРЯБВА ЗАЩИТА, МИКРОМЕТЕОРИТИТЕ - ТРЯБВА ЯКА ЗАЩИТА,
    И ДВИГАТЕЛИТЕ - БЕЗНАДЕЖНО СКАПАНИ И БАВНИ
  • 8 Само питам

    43 8 Отговор
    "16 юли 1969 г. "Аполо 11" тръгва към Луната"...Значи преди 54 години са кацнали на Луната. Тогава радиоапаратите са били лампови. Нямало е още чипове. Фотоапаратите са били с лента която после се проявява. А сега след големия скок в науката и техниката не могат да кацнат. Що така бе? Да не би да са ни прожектирали тогава някой филм сниман в Холивуд? За един приятел питам.

    Коментиран от #14, #26, #50

  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    12 1 Отговор
    СПОРЕД МЕН ВИСШАТА РАСА КОЯТО НИЕ НАРИЧАМЕ БОГ Е СЪЗДАЛА ЛУНАТА
    ....
    АКО НЯМАХМЕ ТАКАВА ГОЛЯМА ЛУНА
    ....
    НА ЗЕМЯТА НЯМАШЕ ДА ИМА ЖИВОТ
    ....В ПЪРВИТЕ МОМЕНТИ НА СЪЗДАНИЕТО
    ... ИМЕННО ЛУННАТА ГРАВИТАЦИЯ Е ЗАВЪРТЯЛА
    МАГМАТА И ТОВА Е ДОВЕЛО ДО ПО ЛЕКИТЕ ЕЛЕМЕНТИ ДА ИЗПЛУВАТ И НАПРАВЯТ ЗЕМНАТА КОРА, А ПО ТЕЖКИТЕ ДА ПОТЪНАТ И СЪЗДАДАТ ЗЕМНОТО ЯДРО
    .....
    КАТО ТОВА Е ДОВЕЛО И ДО ПОЯВАТА НА МАГНИТНОТО ПОЛЕ КОЕТО НИ ПАЗИ
    .....
    ОТДЕЛНО ЧЕ СПОРЕД ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ НА НАСА
    - БЛЪСКАТ КОРАБ В ЛУНАТА .. И ТЯ 3 ДНИ БУКВАЛНО КЪНТИ НА КУХО
  • 10 Мдааааааа

    30 6 Отговор
    "Само една повреда се появила по време на обратния полет, която била незначителна и бързо отстранена."....Двигателя се задавил и не искал да запали. Тогава Бъз Олдрин слязъл от кораба и го бутал няколко километра докато накрая запали. После се прибрали благополучно.

    Коментиран от #12

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 4 Отговор
    Какво бихте казали , ако някой Ви обясни , че
    Има фирма , която днес НЕ може да направи кола с която да стигнете от София до Варна и обратно , преди половин век е правила коли с които е можело да се обиколи ДЕСЕТ ПЪТИ Земното кълбо ❓🤔❓🤔❓🤔❓
  • 12 бутнал леко казва корбаа докато запали?

    6 10 Отговор

    До коментар #10 от "Мдааааааа":

    тоя ще е бил с българско потекло щото само ние в бг бутахме москвичите да запалят, западняка нее е наясно с това щото те карат автомати а автоматика не пали на бутане
  • 13 12340

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "САТЪРА НА ХАНА":

    И какъв е извода, другарю инженер!?
  • 14 ТрампЛин

    5 15 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Може и на Мосфилм да е бил, с един Луноход.

    Коментиран от #16

  • 15 тферасз

    31 5 Отговор
    Остана ли някои толкова прост че да им се връзва на лъжите на краварите? Тези измамници освен да лъжат като сигани друго не са постигнали. Били ходили през 69 г. до луната, а сега 2023 г. още нямат собствена ракета с която да летят до космоса. Дори сега нямат такава технология а лъжат и лъжат. Освен до студията в Холивуд, другаде не са ходили тези мръсни лъжци кравари и още упорито лъжат човечеството. Банда некадърници и лъжци, вече все повече хора разбират че само лъжете и крадете, мИрси.

    Коментиран от #17

  • 16 Дедо ви

    22 5 Отговор

    До коментар #14 от "ТрампЛин":

    Че какъв му е проблема на Лунохода? Той е само машина. Ами как американците не са умрели от радиацията на Луната, това ми кажи. И как фотолентите на камерите не са се осветили. Те се покриват със сребърно съединение което обикновената светлина за част от секундата кара да се променя, да не говорим за огромната радиация в космоса. За тези часове които са прекарали на Луната фотолентата би трябвало да се освети напълно както и да е била защитена. Всеки който е имал фотоапарат с лента е наясно с това.

    Коментиран от #24

  • 17 Българин

    10 26 Отговор

    До коментар #15 от "тферасз":

    Не само през 1969 година приятелю. три. От 1968 до 1975 г. са изстреляни 15 космически кораба от серията Аполо с екипаж на борда. От тях девет са достигали до Луната, успешно са се прилунили шест, като на Луната са се разхождали общо 12 астронавта. Но понеже са "кравари" а не "БРАТУШКИ" доброволният руски роб не може да приеме, че не са могли да казват на Луната. Холивуд според нас е трябвало да е доста зает за да фалшифицира всички лунни мисии.

    Коментиран от #34, #38

  • 18 Рубладжийче

    6 22 Отговор
    За тъпия индивид е много лесно приятно и комфортно да бъде русофил!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Феса

    5 22 Отговор
    За русофилите това не се е случило. Според тях земята е плоска и слънцето се върти около тях.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Братушка Дурачок

    15 4 Отговор
    За разлика от краварите, които са кацали само в Холивуд братушките са кацали навсякъде където си поискат!
  • 23 Кресна

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Механик":

    Според мен отдавна си такъв но ти е трудно да го повярваш.
  • 24 Баба Гица

    18 1 Отговор

    До коментар #16 от "Дедо ви":

    Железни доводи даваш Дедо. И лентата трябва да им е свършила за нула време, а те снимат ли снимат . Защото са в Холивуд, нали?
    ..
  • 25 Аполо тръгва към Невада

    19 3 Отговор
    На Луната вятър няма,знаме се вее
    Обувките на космонавтите са с плоско ходило,бно следите са от грайфер
    Холивуд
  • 26 Истината

    21 2 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    ......... А сега след големия скок в науката и техниката не могат да кацнат........
    За отидеш на Луната не е като да си отидеш на село бе приятелю. Питай китайците защо се мотаят толкова време с тяхната лунна програма.

    Коментиран от #51

  • 27 АПОЛОГЕЙТ

    19 1 Отговор
    А ЛУНАТА ТОГАВА Е БИЛА НА БАИРА НА ХОЛИВУД.........!!!
  • 28 Рубладжийче

    3 18 Отговор
    Земята е плоска, Русия Велика и непобедима, Путин гениален а русофила е истински български патриот! Краварите не са кацали на Луната а в ЕС са джендъри и меки китки.
  • 29 Тук е описан сценарият, по който е

    18 2 Отговор
    правена тази измишльотина на Холивуд. Никой не е стъпвал на Луната, нямат нито едно доказателство! Аз твърдя, че съм стъпвал на Марс, някой ще ми повярва ли, а само наивници вярват на краварите!?
  • 30 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    12 1 Отговор
    Каприкорн 1 (Capricorn One) от 1977 година с Елиът Гулд много по-точно разказва тази случка...
  • 31 Уса

    14 2 Отговор
    Има места в сащ,които приличат на луната а други на Марс 1 към 1
  • 32 Луна президент

    12 2 Отговор
    Историческите факги за периода показват, че космическата програма на СССР е доста по-напред от тази на САЩ (1957-спутник1 и 1962 - пилотиран полет в орбита на Ю.Гагарин). Лунната програма е прекратена в края на 60-те, след неуспешни и скъпи тестове на космически апарати, които биха могли да достигнат лунна орбита с хора(човек) на борда. След кубинската криза, изведнъж излиза телевизионен репортаж с кацане на трима американски астронавти на луната, който не е опроверган от СССР, очевидно по договорка, включваща изтеглянето на ядрените оръжия разположени във военни бази в Турция. Преценете сами.
  • 33 Бесен- _Язовец

    15 2 Отговор
    Холивудски истории не ми се слушат. Гагарин и всички руски космонавти и космически специалисти наричат кацането на Луната "огромна лъжа" и казват, че американците са снимали в Холивуд. А 25 - те милиарда долара отделени от американския бюджет за лунната програма да откраднати от така наречените "астронавти" и екипите "изпратили" ги на Луната. Холивудския режисьор Кубрик е взел най-много!

    Коментиран от #48

  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 1 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    То и по "Умирай трудно" и "Рамбо"
    направиха по четири серии още ‼️
    Те в Холивуд , между другото,
    още стрелят по мониторите и така унищожават компютрите ‼️‼️‼️
  • 35 Не са стъпвали на Луната

    15 2 Отговор
    Най голямата лъжа сглобена от кинаджий.
  • 36 лъжци

    15 2 Отговор
    Сега защо немогат да отидат там американците?
  • 37 Само питам

    2 12 Отговор
    А Гагарин летял ли е в Космоса? Къде са доказателствата?
  • 38 икуокиик

    15 4 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Ти наистина ли го вярваш това което си написал бре? На времето да кажеш че си българин е значело че си умен и честен и справедлив. Сега като те чета и разбирам че си пълна противоположност. Викаш 12 астронавта са се разхождали? Не ти ли минава през ума че са те взели за шаран? Те сега дори нямат технология против космическата радияация, сега нямат ракетни двигатели и си купуват от Русия, сега нямат собстевна ракета, а през 69 г са имали още по малко. Ами мислете бре, лъжат ви и само защото те са ви го казали и изпадате в транс. Лъжат и се надяват излъганите да са по прости от тях. Как е възможно да се докараш до такова състояние да те излъжат едни пропаднали мошеници?

    Коментиран от #42, #44

  • 39 БгТопИдиот🇧🇬

    11 3 Отговор
    А нов сериал ще има ли ?
  • 40 много просто

    3 9 Отговор

    До коментар #19 от "Пепо":

    съветските другари сигурно са мислели да заснемат свой филм за кацане на луната, но не се е получило. Както знаем холивуд тогава е в силата си. Даже днём, компютърната анимация не може да се сравнява с тези достижения на аналоговото кино. Киното си е една визуална лъжа в самата си същност, и кацането на луната с хора и разходка по повърхносста не е проблем за тази фейк индустрия..
  • 41 Така така

    3 2 Отговор
    Мо каца в Холивуд мдаааа парадокс :)))))
  • 42 Българин

    4 10 Отговор

    До коментар #38 от "икуокиик":

    Сигурно ти е трудно да си русофил?

    Коментиран от #45

  • 43 кино

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Аполо 12":

    на картинка хамбургера е голям и изглежда вкусен, а в действителност е колкото ръчен часовник и има вкус на трушия
  • 44 Само питам

    0 6 Отговор

    До коментар #38 от "икуокиик":

    Земята е плоска, нали?

    Коментиран от #46

  • 45 иокилик

    9 2 Отговор

    До коментар #42 от "Българин":

    Тези клишета дето ви научиха да използвате и те говорят колко ви е акъла. Ти вика си русофил и изпада в транс. И като го пишеш това поне разбираш ли му значението? Които ви каже истината и е русофил. И това обида ли е? Не ли по обидно и презряно да си американофил? Не е ли по обидно да си слуга на лъжци? И истината фил ли значи? Има и един друг дето му е плоска не земята а мозъка. Невежи и излъгани палячовци наблегнете малко на четенето а не на писането. С клишета и беден мозък сте за никъде. А когато истината е на страната на Русия съм русофил, което значи че съм и българофил, защото истината няма фили. Това успявате ли да го разберете бре миячи на чинии? По важното в случая е да сме верни на Господ Иисус Христос, които е истината и пътя и живота, а не да слугуваме на клишета спуснати от Посолството.
  • 46 Само отговарям

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Само питам":

    ПлосАк ти е мозАкАт!
  • 47 От страни

    3 3 Отговор
    То затова когато китаците решиха да идат на луната американците им забраниха да ходят до местото на кацането на Аполо. Щото китайците щеха да разкрият лъжата.
  • 48 ПРИПОМНЯНЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Бесен- _Язовец":

    Програмата АПОЛО доведе, като страничен ефект, до напредък в много области, което не можеше да стане с холивудска имитация.
    Като за начало ще започна с Мрежовия план-график, ако разбирате от тази материя.
    Тази методика за планиране на дейности е разработена именно за да се организира много-обхватната програма Аполо.
    За ваше сведение, един от конструкторите на лунния модул е БЪЛГАРИН,- карловецът Иван /Джон/ Ночев, но за този факт комунистическата пропаганда мълчеше……… Негово ЛИЧНО изобретение са ВЗРИВЯВЯЩИТЕ СЕ АНКЕРНИ БОЛТОВЕ при излитането на модула от Луната. Тези анкери свързват модула с опорите му, които остават на Луната……
    Шведската фирма за фотоапарати Hasselblad печели търга за фотоапарат за мисията Аполо и създава Lunar Module Pilot Camera...За програмата Аполо е създадена гигантската ракета Saturn V... Такива примери има много....... По програмата „Аполо“ общо са изведени 16 космически кораба.....
    Полетите до Луната бяха спрени, защото беше и все още е икономически неизгодно да се влагат милиарди, а резултатите да са главно журналистически репортажи......
  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор
    Софиянци помним как, заради снимките от Луната и Аполо, ул. Съборна, на която беше Американското посолство, по-късно бе преградена с високи метални платна, уж за да се прави ремонт на настилката...
  • 50 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    За приятел,за роднина,за който искаш питай,факта е обаче,че си крайно неук и невеж по тези теми за да се опитваш да коментираш
  • 51 да си го кажем

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Истината":

    То затова има учени които бутат развитието напред и такива които карат таксита по цял ден и твърдят,че са капацитети по всичко Познай ти от кои си ?