Last news in Fakti

8 Юни, 2023 12:28 1 745 4

"Хъбъл" засне интригуваща галактика на 50 млн светлинни години от нас (СНИМКИ)

  • галактика-
  • черна дупка-
  • наса-
  • хъбъл-
  • телескоп-
  • изследване

Интересното при М85 е, че за разлика от обичайните галактики, тя изглежда няма черна дупка в центъра си

"Хъбъл" засне интригуваща галактика на 50 млн светлинни години от нас (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Космическият телескоп „Хъбъл“ засне неизследвана досега мистериозна галактика на около 50 милиона светлинни години от нас, съобщава официалният сайт на НАСА.

Галактиката, наречена Месие 85, има характеристики както на елиптична галактика, така и на лещовидна, и взаимодейства със спиралната галактика NGC 4394, както и с малка елиптична галактика, обозначена като MCG 3-32-38, като и двете са извън въпросния кадър.

Месие 85 съдържа около 400 милиарда звезди, повечето от които са много стари. В централната част обаче се намира популация от сравнително млади звезди на възраст само няколко милиарда години, според НАСА. Смята се, че тези звезди са се образували при късен изблик на звездообразуване, вероятно предизвикан при сливането на галактиката с друга галактика преди повече от 4 милиарда години.



Месие 85 има още едно странно качество. Смята се, че почти всяка галактика има свръхмасивна черна дупка в центъра си, но въз основа на измерванията на скоростите на звездите в тази галактика не е ясно дали Месие 85 съдържа такава черна дупка, отбелязват учените от НАСА.

Галактиката е забелязана за пръв път през 1781 г. от астронома и геодезист Пиер Мешан, приятел на астронома Шарл Месие, който впоследствие включва обекта в своя прочут каталог на небесните обекти.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е,ии?

    4 1 Отговор
    По нататък какво има?Ние къде сме?Още не знаем как и защо сме възникнали тук.Пирамидите кой,как и защо е построил.Редица болести не можем да лекуваме.Детска болница не можем да построим.Едно шосе Варна-София строим от 50години и е на никъде.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Е,ии?":

    ама пък какви боядисани портокали имаме целогодишно по магазините, а?
  • 4 Ретрограден Меркурий

    0 0 Отговор
    Черните дупки, дори и супермасивните имат сравнително малки размери, от 50 милиона светлинни години може и да не са я забелязали на снимката.