Last news in Fakti

15 Септември, 2023 12:32 4 318 24

Мистериозните земетресения на Луната се дължат на намеса от Земята

  • луната-
  • кацане на луната-
  • аполо 17-
  • мисия на луната-
  • земетресение-
  • сеизмична дейност

Колко добре човечеството познава естествения спътник на Земята?

Мистериозните земетресения на Луната се дължат на намеса от Земята - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Неотдавна учените започнаха да си задават въпроси дали поредицата от земетресения на Луната са причинени от естествени процеси. По-рано се смяташе, че тези "лунни земетресения" са резултат от разместване на плочи, предизвикано от променливите температури в лунната среда. Но сега нови проучвания разкриват, че земетресенията са причинени от човешкото взаимодействие с лунната повърхност, съобщава „Gizmodo“.

Спускаемият апарат "Аполо 17", използван за измерване на тези сеизмични вълни, е отговорен за причиняването им, което накара учените да преразгледат данните си. Оказва се, че част от сеизмичната активност на Луната е предизвикана от спускаемите апарати, а не от лунната повърхност, пояснява БГНЕС.

Въпреки че лунните трусове често са резултат от нарушаване на температурния баланс, те могат да бъдат причинени и от мистериозни трусове в кората на спътника, които според някои учени може да са били често явление за известно време по време на формирането на Луната. Конкретните земетресения, които се наблюдават, са се случили през 1972 г., когато астронавтите на НАСА са поставили сеизмометри на Луната като част от мисията си "Аполо 17". Сензорите, поставени на повърхността на "Аполо 17", събират данни от външната кора на Луната от октомври 1976 г. до май 1977 г., предоставяйки на учените огромно количество данни за изучаване.

С помощта на нови технологии като машинното обучение съвременните учени от НАСА се заеха да анализират отново данните в търсене на отговори относно естеството на лунните земетресения по това време.

Лунните земетресения често са резултат от интензивната слънчева топлина, която се пречупва от лунната повърхност, повишавайки лунната температура от -133 градуса до 120 градуса по Целзий. Тази драстична промяна води до разширяване и свиване на повърхността, което я кара да се тресе и напуква с обща регулярност. От друга страна, сензорите, открити от мисията "Аполо 17", не са резултат от самата Луна, а от външна дейност на спускаемия апарат.

Това е добра новина за учените от НАСА, тъй като изследването на лунните земетресения може да подпомогне бъдещото проектиране на лунните апарати, позволявайки на екипа да направи необходимите корекции, за да предотврати повреждането на данните от човешка намеса. Бъдещите спускаеми апарати също така ще бъдат снабдени с редица устройства за измерване и изучаване на топлинното разширение и свиване на лунната повърхност, което ще ни позволи в близко бъдеще да разберем по-добре произхода и честотата на лунните земетресения. Тази информация съвпада и с неотдавнашните сеизмични показания, които предполагат повече лунни трусове, съответстващи на неотдавнашния космически апарат "Чандраян-3", който Индия приземи на Южния полюс на Луната.

Един от изследователите, които преглеждат данните, професорът по геофизика Алън Хъскър, смята, че следващата стъпка в този процес изисква поставянето на няколко големи сеизмометъра на тъмната страна на Луната. Хипотезата на Хъскър предполага, че постоянно засенчената част на лунния спътник позволява наличието на ледени водни резервоари точно под повърхността, които никога не се затоплят от слънчевата светлина. Ако това е вярно, сеизмичните вълни, които преминават през подводното течение, ще ни предоставят множество нови данни, за да разберем по-добре Луната и нейния загадъчен произход.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последното лунотресение

    14 10 Отговор
    Беше предизвикано от луна 25. За първи път чувам, че на луната имало земетресение....
  • 2 Учуден

    24 1 Отговор
    Трусовете на луната не е ли по-правилно да се наричат лунотресения...?

    Коментиран от #6

  • 3 Хахахаха

    23 11 Отговор
    Продължават да лъжат, че са били на Луната! Разбира се никой не им вярва, с изключение на неколцина ваксинирани еЛГеБеТета!

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Анонимен

    6 8 Отговор
    И руснаците я бомбардираха. Вероятно са видяли там едно зелено човече.
  • 5 Ко речи?

    12 9 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    Личи си колко ваксините ти бъркат в задната дупка.

    Коментиран от #9, #13

  • 6 Ко речи?

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Учуден":

    Имаш предвид земетресенията. Щото трусовете са си трусове навсякъде.
  • 7 Факти = неграмотност

    9 0 Отговор
    Лунотресения да не са?
  • 8 Ахъм

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    Май неколцината (по маломерност) сте от твоята порода.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Читател

    10 0 Отговор
    Всеки ден копаете дъното ейй
  • 11 Хасанчик

    9 3 Отговор
    Сед като бастисаха Земята, сега Хамериканцте са решили да ударят и Луната!
  • 12 Байдън дъ лей

    4 0 Отговор
    Те затова на наборите на Бахдън им забранива да стъпват на луната за 60 години.
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ко речи?":

    Ко речи , за снимката с
    🇺🇲 ГОРДО ВЕЕЩИЯ СЕ В ФЛАГ 🇺🇲
    поради липсата на вятър на Луната, явно ще да е от климатика в Холивуд 😉😉😉

    Коментиран от #18

  • 14 Има

    5 5 Отговор
    Теория , че луната е куха , и служи за база на извънземните. Именно това е и видял Армстронг , в изтеглите записи. Та глупаците от НАСА , решили да взривят атомна бомба на повърхността , и да слушат , дали луната ще изкънти. Именно това и направили , и от тогава имат строга забрана да се връщат на луната , от извънземните. Може би , това е причината , да не смеят да се върнат! Кой знае ?!
  • 15 Така така

    4 6 Отговор
    Само не разбирам тия от холивуд защо са ги мъчили на тая жега в пустинята да скачат със скафандри. Никога не са и мирисали луната тия лъжци съмнявам се и за марс въпреки , че окрадоха цял свят и за там може и нещо да са пратили. :)))) Първибитняци са сащ
  • 16 “ЗЕМЕтресения” на Луната…

    3 0 Отговор
    Я пак, я пак, че не разбрах…
  • 17 махленски астроном

    5 0 Отговор
    Постоянно засенчени места на Луната, се намират, на дъното на някой кратери, разположени на полюсите й! Това, че към нас е обърната винаги една и съща част от повърхността на Луната, е от това, че земята е във вътрешната част на орбитата й, и от това, че лунното завъртане на 360 градуса, около оста й, съвпада по време с пълната й обиколка около Земята! Слънцето огрява всички страни на Луната, благодарение на това, че докато направи заедно със земята, една пълна обиколка около Слънцето, тя се завърта около оста си, към 14 пъти!
  • 18 МаДа

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ако сложиш флаг в безвъздушна среда и повече от 6(шест) пъти по-слаба гравитация от земната, как според теб и група съветски учени ще се държи, докато достигне състояние на покой.
    Въпросът е риторичен.

    Коментиран от #20

  • 19 бай Иван

    1 5 Отговор
    Няма спътник не разбрахте ли, само плазмена холограма и никой не стъпвал на нея.
  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "МаДа":

    Колко НЕумен и НЕуместен е въпросът ти го разбраха дори в кака НАСкА, та изработиха нова версия :
    🇺🇲🇺🇲🇺🇲
    "Мистерията се разбулва едва сега - дефект в изработването на флага предизвикал гънка в материята, с която изглеждало, че знамето се вее."
    🇺🇲🇺🇲🇺🇲

    Коментиран от #21

  • 21 Въпросче

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Нарича се инерция юaлoyмник.А бе всички русофилски мeлeзи ли сте толкова кухи и npocти ?
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Софиянци помним как, заради снимките от Луната и Аполо които бяха изложени на витрините на Американското посолство, ул. Съборна, на която тогава беше посолството, бе преградена с високи метални платна, уж за да се прави ремонт на настилката...
  • 23 Иво

    1 3 Отговор
    Никой от земята не е бил на Луната освен астронавти от третия райх които имат база там но може да е безлюдна вече
  • 24 Лъжи и измами

    2 1 Отговор
    Земетресенията на Земята вече се предизвикват УМИШЛЕНО!!!