Last news in Fakti

15 Септември, 2023 12:46 1 525 5

Палеонтолози откриха останки от непознат динозавър с размерите на кокошка

  • палеонтолози-
  • англия-
  • динозавър-
  • нов вид-
  • кокошка

Находката кара учените да смятат, че Европа е имала свое собствено семейство малки растителноядни динозаври

Британски палеонтолози от университета на Бат са открили непознат досега вид малък растителнояден динозавър на остров Уайт в Южна Англия, съобщава сайтът на учебното заведение.

Новият вид, наречен Vectidromeus insularis, е вторият член на семейство хипсилофодонти, открит на острова. Находката кара учените да смятат, че Европа е имала свое собствено семейство малки растителноядни динозаври, различно от тези, които са се срещали в Азия и Северна Америка.

Хипсилофодонтите са били група пъргави, двукраки растителноядни животни, живели преди около 125 милиона години заедно с ранните тиранозаври, спинозаври и игуанодони.

Анализът на вкаменелостите показва, че откритият хипсилофодонт е бил с размерите на кокошка, но палеонтолозите отбелязват, че става въпрос за млад екземпляр.

Vectidromeus insularis е бил близък родственик на Hypsilophodon foxii - динозавър, първоначално описан през Викторианската епоха. Малки и с грациозни, с подобни на птичи задни крайници, хипсилофодонтите са използвани от известния учен Томас Хенри Хъксли като доказателство, че птиците са свързани с динозаврите.

Според ръководителя на настоящото изследване д-р Никълъс Лонгрич динозавърът от остров Уайт значително се различава от подобни същества, чиито останки са открити по-рано в Северна Америка, Азия и различни части на Южното полукълбо.

Ученият отбелязва, че все още не е известно как точно древните гущери са се разпространили из различните континенти след разпадането на суперконтинента Пангея. Разделянето на сушата на части е довело до голяма изолация, която е станала причина да се увеличат различията между представители на един и същи вид.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    9 0 Отговор
    Това е генАтанасов сред динозаврите!
  • 2 село

    7 0 Отговор
    А у дома се разхожда непознат динозавър с размерите на моята тъща.
  • 3 мани мани

    7 0 Отговор
    тфа йе дeca тъпоту от герберастите
  • 4 тиктока пиемозък

    4 0 Отговор
    потомците на маймуните вярват, че кокошките са потомци на динозаврите

    Коментиран от #5

  • 5 Тоя па

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "тиктока пиемозък":

    A теб Бог те е създал от кал, явно. И сигурно знаеш как жените преди 2027 години са забременявали без мъже.