Last news in Fakti

28 Септември, 2023 11:46 747 5

По-добре късно, отколкото никога: Индийка на 92 години се научи да чете и пише

  • индийка-
  • грамотност-
  • четене-
  • писане-
  • училище

Салима Хан е започнала обучение за първи път в живота си преди 6 месеца

По-добре късно, отколкото никога: Индийка на 92 години се научи да чете и пише - 1
Снимка: Shutterstock

Индийка на 92 години се научи да чете и пише, съобщи АФП. Салима Хан е започнала обучение за първи път в живота си преди 6 месеца. Днес жената може да чете и пише.

Хан е родена през 1931 г. Омъжила се е на 14 години, две години преди Индия да стане независима държава. Жената винаги е искала да се научи да чете и пише. Когато е била дете, в селото ѝ не е имало училище.

Преди шест месеца Салима Хан, която живее в щата Утар Прадеш, е тръгнала на училище с помощта на съпругата на внука си. Така най-накрая Хан е започнала да се образова редом с деца, по-млади от нея с повече от осем десетилетия. Нейната история придоби популярност след разпространението на видеозапис в социалните мрежи, на който се вижда как тя брои до 100.

"Моите внуци ме заблуждаваха и така им давах повече пари. Не можех да преброя банкнотите", сподели жената пред ежедневника "Таймс ъф Индия". "Но тези дни свършиха."

Процентът на грамотни хора в Индия е около 73 според проучване от 2011 г. Доброволци, участващи в правителствена инициатива, са определили Салима Хан като потенциална ученичка и са я насърчили да тръгне на училище. Според ръководството на училището първоначално учителите са се колебаели при идеята да обучават възрастната жена, но след това са видели нейното желание да се образова.

След като Хан е тръгнала на училище, още 25 жени от нейното село, сред които и две от снахите ѝ, също са започнали да се учат да четат, пише още БТА.

Според Рекордите на Гинес най-възрастният човек, завършил начално училище, е кениецът Кимани Нг'анг'а Маруге - през 2004 г. той е бил на 84 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 6 Отговор
    Браво на госпожата

    Коментиран от #3

  • 2 Любопитен

    6 1 Отговор
    За кога?
  • 3 Да знаеш Вальо

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Тая е майка на същите команчи дето те гавреха почти всеки ден пред тих труд!
  • 4 Я Я вунда ба

    4 0 Отговор
    Сега остава Кирото да се научи на Български,та да стане света по-добро Място
  • 5 Верно ли ?

    2 0 Отговор
    Рекох си,че е заченала 😂