Last news in Fakti

25 Май, 2024 17:00 1 081 4

Без телефони в училище учениците стават по-социални и концентрирани

  • телефони-
  • смартфони-
  • социалните медии-
  • деца-
  • ученици-
  • училище-
  • забрана за смартфони

Училищата в Нидерландия въведоха забрана на смартфоните, а резултатите вече са налице

Без телефони в училище учениците стават по-социални и концентрирани - 1
Снимка: Shutterstock

Забраната на смартфоните в училищата в Нидерландия доведе до повече социализация между учениците, по-малко разсейване и по-малко тормоз, установи Университетът Радбауд в Неймеген в първото проучване на по-строгата политика за телефоните, която влезе в сила на 1 януари.

От друга страна, учениците пък съобщават, че се сблъскват с множество практически проблеми сега, когато телефоните им вече не са им под ръка, съобщава нидерландският всекидневник „Фолкскрант“.

Изследователите от Университета Радбауд анкетират около хиляда ученици преди забраната и три месеца след нея. Повече от половината от тях заявяват, че сега говорят повече с приятели и съученици. Четиридесет процента казват, че сега междучасията са по-приятни. „Когато забраната все още не беше въведена, всички гледахме в телефоните си и почти не си говорехме“, казва един от учениците.

21% от анкетираните казват, че сега са по-малко разсеяни по време на час, пише БТА. „По-малко, отколкото очаквах“, казва ръководителят на изследването Лус Пувелс, но все пак според него ефектът е забележителен.

„Възможното обяснение е, че сега учениците намират повод за разсейване също толкова лесно и на лаптопите си. Учениците съобщават и за по-малко агресивно поведение, казва Пувелс. „Задължителното поставяне на телефона настрана е сравнително малка мярка за учителите и очевидно има значителен ефект.“

Недостатък на забраната са няколко практически проблема. Учениците се оплакват, че не могат да проверяват промените в училищната програма и родителите им не могат да открият толкова лесно, както преди.

Пувелс също така отбелязва, че затворените или по-слабо умеещите да общуват ученици се чувстват още по-изключени сега, когато не могат да са с телефоните си. Пувелс обаче е на мнение, че учителите и наставниците могат да помогнат на тези ученици да комуникират с връстниците си.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    7 1 Отговор
    Истина а и е Факт
  • 2 УдоМача

    5 0 Отговор
    "От друга страна, учениците пък съобщават, че се сблъскват с множество практически проблеми сега" - тефтер и химикал, калкулатор, фонокарта (ако има инфраструктура в съответната държава). Евентуално мп3 плеар/радио и фотоапарат сапунерка. Това, особенно с последните две екстри е предостатъчно. Толкоз!
  • 3 Гост

    11 0 Отговор
    Дано хората скоро се усетят, колко пагубни са смартфоните и таблетите за цивилизацията ни
  • 4 Ники

    6 0 Отговор
    А в България кога ???