15 Юли, 2024 11:28 637 5

Изкуственият интелект помага на писателите, но създава еднакви истории

  • изкуствен интелект-
  • писане-
  • истории-
  • писатели-
  • книги-
  • филми-
  • сценарий

Изкуственият интелект създава сходни истории за онези, които се нуждаят от помощ при писането

Изкуственият интелект помага на писателите, но създава еднакви истории - 1
Снимка: Shutterstock

Книгите и филмите на бъдещето могат да си приличат, ако авторите им използват изкуствен интелект (ИИ), който да ги улеснява, предупредиха британски учени, цитирани от АФП.

"Целта ни беше да проучим до каква степен генериращият изкуствен интелект може да помогне на хората да бъдат креативни", каза един то авторите на изследването Анил Доши от Лондонския университетски колеж.

Изследването е публикувано в Science Advances на фона на опасенията за въздействието на инструментите на ИИ, които са в подем и могат да превръщат обикновени съобщения в музика или изкуство.

За целите на изследването Доши и неговият съавтор Оливър Хаузър от Университета в Ексетър набират около 300 доброволци като "автори". Те не са били професионални писатели и тяхната креативност е била измерена чрез психологически тест, състоящ се от предлагане на десет напълно различни думи. След това учените са разделили участниците на три произволни групи, които трябвало да напишат разказ от осем изречения на една от трите теми - приключение в открито море, приключение в джунглата или приключение на друга планета.

Участници също били разпределени на случаен принцип в групи, които се възползвали от различни нива на помощ от изкуствен интелект. Първата група не получила никаква помощ, втората получила идея за разказ от три изречения благодарение на инструмента ChatGPT, а третата - до пет идеи за разказ, генерирани от ИИ.

След като завършили разказите си, участниците трябвало да оценят творческия елемент на собственото си произведение, като използват редица критерии, например неговия потенциал и удоволствието, което дава четенето му.

Друга група от 600 души също оценявала разказите по същите критерии.

Учените установиха, че изкуственият интелект подобрява средно с до 10% индивидуалната креативност на автора и с 22% удоволствието от разказа, особено що се отнася до структура и сюжетни обрати. Ефектът е най-значим за тези, които са били считани за най-малко креативни.

На колективно ниво обаче историите, написани с помощта на изкуствен интелект, са по-сходни една с друга в сравнение с тези, написани без изкуствен интелект, защото авторите са използвали твърде много от предложените идеи.

Според Доши изследването показва, че има риск хората да се предоверяват на ИИ преди да развият собствения си талант за писане или музика.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор
    Той и еднакви коли създава 🚘
  • 2 Георги Илиев Митев

    5 3 Отговор
    Професионални писатели ! Това ми звучи като хората, които са членове на някоя партия. Партията на писателите , а останалите не членуващи в тази партия са техните избиратели . Една е истината , че трябва да имаш голямо въображение , добра обща култура , усещане за мелодичност и ритъм и познания за езика на който пишеш . Тапиите , дипломите и членствата във всякакви организации свързани с писателската дейност не ви гарантира, че сте реален писател достоен за уважение и принос към дадения език на който пишеш , а още по-малко да бъдете реален творец .
  • 3 дарк фючър

    5 3 Отговор
    Тези които не ползват ИИ, ще бъдат обявени за нещо, като "антиваксъри"!
    Вече чувам въпроси от типа "ти ползваш ли чат джи пи ти", "а защо не ползваш" придружен от странни и най-вече укорителни погледи и знам, че много скоро, ще дойде момент в който пак, ще гонят "вещици", но този път, които не ползват ИИ.
    Просто света тотално се джендъряса!
    Запомнете ми думите!
  • 4 Идън

    6 4 Отговор
    Изкуственият интелект не може да създаде истинско изкуство в нито една сфера.Велико е само онова - което е създадено от човешката душа - любов и дар от Бога.
  • 5 Пич

    4 3 Отговор
    Хм..."професионалните" писатели ще бъдат поощрявани , защото са комерсиалисти ! Истинските писатели ще бъдат потъпквани , защото са мислители !!!