Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 11:15 1 662 25

60 години след убийството на Джон Кенеди: Знаем ли всичко?

  • джон кенеди-
  • американски президент-
  • убийство

Американският президент Джон Ф. Кенеди бе застрелян на 22 ноември 1963 година

60 години след убийството на Джон Кенеди: Знаем ли всичко? - 1
Снимка: Shutterstock

Градът е Далас, щата Тексас, датата е 22 ноември 1963 година. Когато проехтява първият изстрел по кортежа, американският президент Джон Ф. Кенеди се хваща за гърлото. Секунди по-късно главата му пада назад, след като е улучен от втория и фатален изстрел, пише Deutsche welle.

Бруталното публично убийство на Кенеди е заснето от Ейбрахам Запрудер, който е оператор аматьор. Неговите кадри служат като отправна точка за редица книги, документални и игрални филми за убийството.

Сам ли е действал извършителят?

Кадрите на Запрудер сочат, че предполагаемият убиец Лий Харви Осуалд, който по това време е 24-годишен бивш морски пехотинец, не е действал сам. И въпреки това комисията "Уорън", която разследва обстоятелствата около смъртта на Кенеди, стига до извода, че Осуалд е изстрелял сам двата куршума по Кенеди от близкото училищно книгохранилище.

60 години след деня, който разтърси света, мнозина продължават да се питат откъде са дошли изстрелите.

Около тази теория е построен и сюжетът на холивудската продукция "Убийство" с участието на Кортни Лав, Виго Мортенсен, Шая Лебоф, Ал Пачино и Джон Траволта. Филмът на Дейвид Мамет е изграден върху версията, че чикагската мафия е поръчала убийството на Кенеди, след като той се опитал да ги ликвидира.

Много и различни теории

Факт е, че Кенеди е имал тесни връзки с мафията преди да стане президент. След встъпването му в длъжност той обидил гангстерите, поставяйки началото на федерални разследвания и съдебни преследвания, които застрашили властта и печалбите на организираната престъпност.

Това обаче е само една от десетките теории, които се появяват след онзи съдбовен ден преди 60 години. Една от най-популярните американски екранизации на убийството на Кенеди, режисирана от Оливър Стоун, разглежда теорията, че Лий Харви Осуалд всъщност е бил агент на ЦРУ, който е бил подставено лице.

Мистерията около Лий Харви Осуалд

Осуалд е прекарал известно време в тогавашния Съветски съюз, което води и до спекулации за руско влияние. Други автори подозират Куба, тъй като Кенеди е имал интерес от свалянето на комунистическия революционер Фидел Кастро. Подозрения падат и върху ФБР, както и върху вицепрезидента Линдън Джонсън.

"Човекът, който уби Кенеди: Версията за LBJ (бел.ред.: Lyndon Baines Johnson - Линдън Бейнс Джонсън)“ е книгата, написана от Роджър Стоун, сътрудник на Доналд Тръмп, който твърди, че наследникът на Кенеди е работил с гангстери и с американските разузнавателни служби, за да премахне Кенеди. Много от тези спекулативни книги и филми се появяват около годишнините от смъртта на Джей Еф Кей, в това число и книгата на Стоун, която е публикувана през 2013 г. - половин век след убийството на Кенеди.

"Последният свидетел" проговори след десетилетия мълчание

През септември тази година "Ню Йорк Таймс" разгледа по-внимателно доклада на Пол Ландис, агент на тайните служби, който е бил само на няколко метра от Кенеди, когато президентът е застрелян. Докладът на Ландис поставя под съмнение "теорията за единствения куршум" на комисията "Уорън". Според нея един от три куршума е пронизал врата на Кенеди, преди да се забие в губернатора на Тексас Джон Б. Конъли, който е бил на предната седалка, ранявайки го в гърба, гърдите, китката и бедрото.

Смайващо е, че комисията "Уорън" никога не е говорила с Ландис, въпреки че той се е намирал в подобна близост до събитието. 88-годишният днес мъж е мълчал по темата в продължение на 60 години. До днес. В мемоарите си "Последният свидетел" Ландис пише, че не желае да разпространява конспиративни теории за смъртта на Кенеди. Но тъй като отхвърля твърдението, че само един куршум е можел да причини толкова поражения, това означава, че Осуалд не е бил единственият стрелец на 22 ноември 1963 година.

В книгата “Случаят е приключен: Лий Харви Осуалд ​​и убийството на Джон Ф. Кенеди” на Джералд Познър обаче са изведени доказателства, че Лий Харви Осуалд е действал сам. Само два дни след убийството на Кенеди Осуалд е застрелян от собственика на местен нощен клуб Джак Руби в мазето на полицейското управление в Далас. Комисията "Уорън" тогава не откри доказателства, че Руби е замесен в убийството на президента. Нито пък, че смъртта на Осуалд е част от прикриване на престъпление.

Една безкрайна история

Семейство Кенеди изглежда е преследвано от нещастия: По-малкият брат на Джей Еф Кей Боби Кенеди е убит през 1968 г., когато започва президентската си кампания; политическите амбиции на най-малкия му брат Едуард Кенеди са провалени, след като той бяга от мястото на катастрофата, при която загива неговата спътничка в автомобила Мери Джо Копекни. Джон Ф. Кенеди-младши, син на бившия президент на САЩ, загива, когато малкият му самолет се разбива край остров Мартас Винярд на 16 юли 1999 г.

От героичните му дела по време на Втората световна война, през сензационните му афери с Мерилин Монро до ангажимента му към гражданските права и далновидните му планове за космически пътувания, Кенеди винаги е очаровал хората - още повече след смъртта му. 60 години след убийството на американския президент спекулациите за мотивите за смъртта му не са спрели и това вероятно ще продължи.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не знете и няма и да разберете

    7 3 Отговор
    В Далас е било като на стрелбище.
  • 2 Последния Софиянец

    7 3 Отговор
    Трябват им марионетки като бай Дън.
  • 3 КОТарАК

    8 3 Отговор
    няма никаква СССР връзка! Хрушчов като е разбрал се е сринал на пода и разридал! А за Луната-съветски учени са хванали радиовръзката от там!!и е признато

    Коментиран от #7

  • 4 123

    17 1 Отговор
    Сатанистите го убиха щото не изпълняваше плана им
  • 5 Знаем важното

    14 2 Отговор
    Убили са го неговите хора, американци, за американските политически и хищнически интереси, за да тормозят и ограбват целия свят.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор
    8 от 45 ❗Четирима действащи Президенти на САЩ са убити и срещу още четирима има опити за покушение❗
  • 7 Радиовръзка с кораба майка

    1 8 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Снимките и тв излъчването са фейк.

    Коментиран от #10

  • 8 Анонимен

    14 0 Отговор
    Фактът че 60 години по-късно документите все още не са разсекретени казва всичко.
  • 9 АЗ ЗНАМ

    7 4 Отговор
    ПУТИН Е ВИНОВЕН
  • 10 КОТарАК

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Радиовръзка с кораба майка":

    СССР са признали за кацането на Луната! тогава са били много честни , благородни хората! имаше и 1 залутал се СССР ски луноход- случайно американците ,,забравят,,1 папка с карти на тъмната лунна страна..на симпозиум..лунохода е спасен!

    Коментиран от #22

  • 11 Яяяяяя

    1 1 Отговор
    Не ни е и нужно
  • 12 Калпазанин

    11 0 Отговор
    Алооооо дойчевото зеле, в ни обяснете защо тръмпи като искаше да отвори архива с истината, надкспаха една дузина марионетки на ротшилд. И ако сте узо що някаква истинска медия що не пишете как веднага след убийството му е отменен закона за национслизирането на долара, дори са били напечатани първите долари обезпечени всеки с грам сребро, а изобщо първия долар е бил равностоен на грам злато. Аджеба с тези трилиони дългове и милиарди раздадени на украйна и исраел и останалите им марионетки как да ги смятаме колко хиляди тонове злато или сребро е равностойно

    Коментиран от #19

  • 13 Демокрация ли - у шестък

    7 1 Отговор
    United Talent Agency (UTA), известна агенция в холивудската индустрия за представителство на таланти, прекрати договора си със Сюзън Сарандън след изказването ѝ по време на пропалестински митинг в Ню Йорк.
    Да си имаме съюзниците, пак сме от грешната страна!
  • 14 Румен

    14 0 Отговор
    Еврейте го убиват защото той взима Федералния резерв в полза на Америка. Следователно са платили на Чикакската мафия, която има връзки с ФБР.
  • 15 Тошо

    15 0 Отговор
    Посегна да отнеме печатането на долари от големите еврейски фамилии и даде фира.ЦРУ които са бухалка на фамилиите и дъдржава в държавата го свитнаха.
  • 16 дори и слабоумните

    8 0 Отговор
    знаят защо и чие дело е убийствот на Кенеди
  • 17 Ел Нино

    7 0 Отговор
    Както по-доло са писали колегите..Абсолютно е убит поради факта , че е искал да направи печатницата на ШИБАНИТЕ ДОЛАРИ държавна , а не в ръцете на мръсните фамилии...
  • 18 Ел Нино

    7 0 Отговор
    Представете си само какво е да имате собствена печатница за резервната световна валута и някой да иска да ви я отнеме не ще го убият ами незнам какво ще му направят еврейчетата
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Калпазанин":

    Дългът на САЩ стигна до Луната в буквален смисъл ‼️
    Ако се натрупат банкноти с равностойност на външния дълг на САЩ то кулата би стигнала до Луната ‼️
  • 20 ахааа

    5 1 Отговор
    Някой знаят други нее. Но знаем че са го очистили вътрешни хора от правителството и. По точно е стреляно от водещия автомобил охрана, а това с снайпериста е поредната краварска измислица и лъжа. Но в крайна сметка всеки си вярва на каквото иска - нали така.
  • 21 Луд

    6 1 Отговор
    Какъв Лий Харви Осуалд ви гони бе???? Ае се разкарате с рея тъпотии.
  • 22 Кацамун

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    Много си залутан, не кацането, филмчето и снимките са фейк.

    Коментиран от #24

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор
    А защо никой не коментира, че правителството на Кенеди пуска в обръщение НОВИ ДОЛАРИ, вместо печатаните от Банките на Федералния резерв хартийки и изправя цялото еврейско-банково лоби на нокти????
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.