Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 08:36 2 447 23

В Харвард ще изучават Тейлър Суифт

  • тейлър суифт-
  • харвард

Курсовете имат за цел да анализират в дълбочина както текстовете на песните ѝ, така и културното влияние на Суифт

В Харвард ще изучават Тейлър Суифт - 1
Снимкa: БГНЕС

Феноменът Тейлър Суифт е учебник по успехи. Буквално. Или поне така смятат два университета в САЩ – Харвард и този във Флорида. Заради успехите на 33-годишната американска изпълнителка, от следващата академична година в учебната програма на двата престижни ВУЗ-а ще бъдат заложени лекции, посветени на професионалната кариера на Суифт.

В Харвард курсът, озаглавен „Тейлър Суифт и нейният свят“, ще бъде воден от поетът и литературен критик проф. Стефани Бърт. Университетът в Гейнсвил, Флорида, пък ще се казва „Музикални истории с Тейлър Суифт и други емблематични певици“, и ще се води от литературоведът проф. Мелина Хименес.

Курсовете имат за цел да анализират в дълбочина както текстовете на песните ѝ, така и културното влияние на Суифт, която към днешна дата е считана за една от най-големите знаменитости в света. Освен Суифт, Университетът във Флорида ще изучава и други имена като Арета Франклин, Били Холидей и Доли Партън.

"Билборд" обяви Тейлър Суифт за най-добър изпълнител на 2023 г.

В Харвард курсът ще има за цел да проучи творчеството ѝ от гледна точка на литературната критика, а също и да анализира присъствието ѝ в масовата култура.

Успехите на Тейлър Суифт всъщност вече се изучават в други университети, сред които Тексаският университет в Остин, Калифорнийският университет, Държавния университет на Аризона, Университета в Ню Йорк, Станфордския университет, както и от Университета в Гент, Белгия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йо хо хо

    23 0 Отговор
    Знаете ли, как се ловят диви прасета?
    Попитал ученик, по време на лекция.
    Преподавателят помислил, че това е шега и очаквал забавен отговор.
    Младежът отговорил, че това не е шега и сериозно започнал изложението си:
    - За да хванете диви прасета, първо локализирайте място в гората, където обикновено отиват дивите прасета, а там ежедневно поставяйте, малко царевица на земята.
    И така, дивите прасета идват всеки ден, за да ядат "безплатна" царевица и когато свикнат да идват ежедневно, изграждате ограда от едната страна, около мястото, където са свикнали да ядат...
    Когато свикнат с едната страна на оградата, те отново се връщат да ядат царевицата, а ти изграждаш друга страна на оградата...
    Отново свикват и отново се хранят.
    Строите оградата наоколо, малко по малко, докато монтирате и четирите страни на оградата около прасетата.
    Накрая монтирайте врата от последната страна.
    Прасетата, вече са свикнали с лесната царевица и оградата, и така започват да идват сами в ограждението.
    Така е, докато затвориш портата и хванеш цялата група.
    Толкова просто, стъпка по стъпка, докато прасетата в последната секунда, не загубят свободата си.
    Започват да тичат в кръг, около оградата, но вече са в затвора.
    След това, започват да ядат лесната и "безплатна" царевица.
    Толкова свикват, че забравят как да ловуват за себе си и затова приемат робството. Те дори показват благодарност, към похитителите си и поколенията с радост отиват в кланицата.
    Дори не

    Коментиран от #3, #11

  • 2 ... и бутилка ром

    7 4 Отговор
    Няма ли добри психоаналитици, на които да си разказваш вицовете?
  • 3 Поумнял

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Йо хо хо":

    Прав си!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Исторически парк

    17 1 Отговор
    И после се чудят що нема ора за новия им завод за полупроводници 😆😅🤣😂
  • 6 Кирил петков

    12 1 Отговор
    Аз и кокора ще се запишем! Ние сме харварди!
  • 7 Роки

    14 4 Отговор
    Западът съсипа нашето образование, но поради прехваления им неолиберализъм и тяхното също се срина.
  • 8 Коментар

    14 0 Отговор
    След нейни концерти хората се оплакват от загуба на паметта.Това ли ще изучават?Как с определени честоти се влияе на човешкия мозък?
    Не е чак толкова успешна.Мадона е по-добре.Нея изучават ли я в Харвард или нейната музика не е на тези честоти?
  • 9 СТАТИЙКАТА ЗАПОЧВА ОБЕЩАВАЩО

    7 0 Отговор
    КУ Р ОВЕТЕ ИМАТ ЗА ЦЕЛ ДА АНА Л ЛИЗИРАТ В ДЪЛБОЧИНА...........И Т.НТ.
  • 10 Гост

    10 0 Отговор
    Тези са тъпи та за това търсят нещо лесно за учене.
  • 11 Идън

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Йо хо хо":

    Сюжетът напомня много на текста на песента,,Хотел Калифорния,,. Поздравления за написаното.
  • 12 Механик

    4 0 Отговор
    Ааааа, не така! Каква е тая, че ще я дават за пример?
    Че тя даже не е завършила Харвард.
    Що не сложат наш Кирчо? Ми той е от харвард и е завършил с отличен - 3 по всички предмети. И е успешен. Я го гледай как се уредил!
    Ами Асен Женския? Него защо го забравяте?
  • 13 Политкоректен

    7 0 Отговор
    Представям си после Кирчовците, които ще са завършили магистратура в Харвард по Културно влияние на Тейлър Суифт, как после ще ни управляват. Сигурно ще имат много високо самочувствие и ще ни показват дипломите си. Пък после ще прилагат наученото на практика.
  • 14 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    Тези хора там стават по зле и от България ,едно време училищната зад.програма скучна и излишен материал с изключение на математика ,биология и химия трудово обучение ни учиха да шием и работим с гайки и пирони.Тейлър Суифт за втори път я срещам тук нищо не ми говори дори не знам какво толкова е изпяла не я въртят тук ,Арета ,Били и Доли са големи звезди може ли такава излагация.Или тази има слава на тяхна територия като наш Азис и другите му колеги само в България.За Ким Кардашиян няма ли писано в Харвард ?

    Коментиран от #16

  • 15 И феноменът

    1 0 Отговор
    Кирил Петков!
  • 16 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    Имаше приемен изпит по комунизъм след средното образование. Исках да уча за детска учителка. На този изпит предадох празен лист въпреки добрите ми оценки на другите изпити. Така и не ме приеха само поради тази причина. Не разбирам защо изобщо сравняват Тейлър с Арета Франклин- Кралицата на соул музиката. ..

    Коментиран от #17

  • 17 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Идън":

    Вярвам ти аз не се пробвах ,с мъка издържах да изклася гимназия и баста започнах работа,някой друг курс дипломи от после.Като ги гледам децата ми особенно малкия им завиждам от децка градина ги водят по галерии ,музеи ...различни теми интересни .Сега в 1 клас всяка седмица ги водят при различен музикант китара,цигулка...слуша и избира ще свири ли ,рисува ...балет...при дъщерята едно дете изкара колеж и от там го насочиха направо в Париж за дизайнер на 12 години имаше няколко чанти и бижута собствен модел.Дори не си спомням да съм чувала в час по рисуване за Леонардо рисувахме глинени вази ,ябълки и разни дървета с къщи всичко беше да си отбият номера .
  • 18 Идън

    1 0 Отговор
    Изграждането на вкус- не само в музиката- започва от семейството. Важното е да го научиш да пресява стойностното от боклука. А боклук- много.За сега ми харесва това, което слуша... и е много в час.Сега се лута между детството и тийн годините.

    Коментиран от #19

  • 19 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Идън":

    Няма лошо хубаво е да харесва различен стил музика ако не е писано да е музикант или певец .Търсят се и хора с музикален слух да разбира от качество и усет за хит дори с някой незнаен талант попаднал случайно в муз.агенция такива хора също са важни .Да изведеш някой на сцената ,да му запишеш албум и да се пусне на пазара е отговорност и загуба на пари ако няма добри слухари мениджъри .

    Коментиран от #20

  • 20 Идън

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Соваж бейби":

    С музиката съм както с парфюмите- трябва да е точно моето. Мога перфектно да разпозная фалшивото и напънатото с цел да ме омае. Понякога името е без значение. Имам си и любими.Те са се запечатали някъде там и ще си останат до края... независимо от модата и новостите. Чакам Гласът в неделя- само за песента на Джани Моранди-,, Parla piu Piano,,- ,, Говори по- тихо за любовта,, по музика на Нино Рота.

    Коментиран от #21

  • 21 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Идън":

    Големи и незабравими Тото Котуньо ,на Рики е Повери много се радвах като малка танцувах нашите когато пуснат грамофон,касети на 6 години да е било не знаех да чета и пиша търсих червената обложка /плоча .После когато започнах да разбирам да пускам дека ,търсих два дни из фонотеката на нашите не разбирах още имена песни бях се вманиачила в Оскар Бентън - Bensonhurst Blues бях я маркирала да я познавам и когато ги нямаше слушах музика .Чувах Оскар Бемтън вечер от моята стая когато дойдат гости на нашите а децата в стаята си след Сънчо нямат място с големите,нашите изобщо не предполагаха че ми харесва музика може и да съм имала нещо талант не знам ама времената и строя беше различен бях споменала веднъж искам да свиря нещо или пеене отговора беше гледай си училището извънкласните занимания има време за тях както споменах всичко друго ме влечеше и четях само с училищният материал бях в конфликт
  • 22 Хеху

    0 2 Отговор
    Ами англосаксонския рок и поп са си балканска чалга.
  • 23 Дельо от Родопите

    0 0 Отговор
    Тогава защо се изненадваме ,че УПРАВЛЯВАЩИТЕ БЪЛГАРИЯ всички са като киретопрл100то харвард преведено на Български език е ХАЙВАНСКИ