Last news in Fakti

23 Януари, 2024 13:45 923 2

На 97 години почина режисьорът Норман Джуисън

  • норман джуисън-
  • режисьор

Сред неговите шедьоври са драмата "Среднощна жега" от 1967 г., романтичният филм "Лунатици" от 1987 г.  и мюзикълът "Цигулар на покрива" от 1971 г. 

На 97 години почина режисьорът Норман Джуисън  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Канадският филмов режисьор Норман Джуисън почина на 97-годишна възраст, предадоха осведомителните агенции, като цитираха негов представител.

Сред неговите шедьоври са драмата "Среднощна жега" от 1967 г., романтичният филм "Лунатици" от 1987 г. и мюзикълът "Цигулар на покрива" от 1971 г.

Джуисън има три номинации за награда "Оскар" за най-добър режисьор, а през 1999 г. получи почетно отличие на американската Академия за кинематографично изкуство и наука за цялостен принос.

Смъртта на твореца е настъпила в събота, 20 януари, съобщи неговият представител Джеф Сандерсън.

Роденият в Торонто Джуисън, чието дело е и провокативната рок опера "Исус Христос суперзвезда" от 1973 г., е смятан за един от най-значимите режисьори на последните четири десетилетия на 20-и век, отбелязва Ройтерс.

Той предизвиква голямо възхищение заради умението си да създава въздействащи филми в много различни жанрове.

Продукциите му са номинирани за 46 награди "Оскар" и печелят 12 статуетки. Лентата "Среднощна жега" с участието на Сидни Поатие и Род Стайгер, е отличена с "Оскар" за най-добър филм през 1967 г.

"Лунатици" на Джуисън от 1987 г. се превърна в една от най-известните холивудски романтични комедии.

Норман Джуисън режисира 12 различни актьори, номинирани за "Оскар" за изпълненията си, като Род Стайгер печели за "Среднощна жега", а Шер и Олимпия Дукакис са отличени за "Лунатици". Той продуцира повечето от своите филми, както и такива на други режисьори.

Норман Фредерик Джуисън е роден в Торонто на 21 юли 1926 г. Служи във военноморските сили на Канада по време на Втората световна война. Той става телевизионен режисьор в Канада, след което се премества в Ню Йорк през 1958 г. и прави телевизионни предавания със звезди, сред които Джуди Гарланд. Има три награди "Еми".

Актьорът Тони Къртис подтиква Джуисън да режисира филми, като първият е комедията от 1962 г. "40 Pounds of Trouble" с негово участие.

Последният филм на канадеца е "Клетвена декларация" от 2003 г., отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 прекалено късо

    1 0 Отговор
    ако тукашните труженички знаеха за съществуването му вече щеше да си има 20 годишна наследничка на кинтите. Ама ей на -като не е бил чалгар или футболист и дори не знаят че съществува